Okonomiyaki


Okonomiyaki on japanilaista pikaruokaa. Se on kaalia sisältävä pannukakku, jonka päälle tulee maukasta okonomiyakikastiketta (hieman kuin worcestershirekastike, mutta paksumpaa), katsuobushia (=kuivatusta boniittikalasta vuoltuja lastuja) ja aonoria (=kuivattua levää). Nykyisin yleensä myös majoneesia (ja japanilainen majoneesi on niiiin hyvää). Kalalastut ja kuivattu levä kuulostavat varmasti aika eksoottisilta, mutta okonomiyaki ei olisi okonomiyaki ilman niitä. Aonori on kuin kuivatun yrtin tapaista ja lastut ovat todella ohuita. Ne ikäänkuin väreilevät kuuman pannukakun päällä kuin tulenliekat. Tosin Osakassa (josta okonomiyaki on kotoisin) okonomiyakini päällä oli vain kastike, majoneesi ja aonori. Hiroshimastakin löytyy myös oma versionsa, jossa pannukakun ainekset paistetaan omina osinaan ja sitten kootaan päällekkäin.



Osakan kalalastuton okonomiyaki

 Japanissa on okonomiyakikojuja kadunvarsilla, mutta ihan myös okonomiyakiravintoloita, joissa istutaan paistolevyn ympärille, ja tarjoilijat tuovat taikinan ja halutut täytteet. Sitten itse sekoitetaan ne taikinaan ja paistetaan pannukakut siinä pöydässä. Mielestäni tämä on todella hauska tapa :)
Jossainpäin Länsi-Ikebukuroa okonomiyakiravintolassa



 

Okonomiyaki Osakan tapaan (2 pannukakkua)


100 g okonomiyakijauhoa (tai vehnäjauhoa, johon on lisätty n. 1/2 tl suolaa)
120 ml vettä (jos korvaat okonomiyakijauhon vehnäjauhoilla, käytä kylmää kalalientä)
1 kananmuna
n. 150-200 g ohueksi suikaloitua valkokaalia
muutama kevätsipulin varsi (tai ruohosipulia tähän aikaan vuodesta), viipaloituna

Täytteet:
esim. katkarapuja, mustekalaa, pilkottua mochi-riisikakkua...
+pinnalle pekonia (tai autenttisemmin pitäisi olla pekoninohueksi viipaloitua siankylkeä)

Paistamiseen:
rypsiöljyä

Päälle:
okonomiyakikastiketta (mikäli et saa aitoa kastiketta, voit keittää hieman vedellä laimennetusta worcesterkastikkeesta kastikkeen suurustamalla sen esim. perunajauholla ja lisäämällä siihen hieman sokeria)
katsuobushi-kalalastuja
aonori-levähiutaleita

Sekoita jauhoihin vesi ja kananmuna. Valkokaali kannattaa suikaloida esimerkiksi monitoimikoneen viipalointiterällä tai juustohöylällä, jotta suikaleista tulee riittävän ohuita, jolloin ne kypsyvät nopeasti. Sekoita taikinaan kaali ja sipuli sekä täytteeksi haluamasi ainekset (paitsi pekoni/siankylki).


Lämmitä paistinpannu (valurautapannu on paras) ja kaada siihen noin 1-2 tl rypsiöljyä. Kun pannu on lämmin, lusikoi noin puolet täytteestä ja litistä siitä muutaman senttimetrin paksuinen pannukakku (itse käytin pannua, jonka halkaisija oli 20 cm). Paista keskilämmöllä n. 3-5 min. Asettele muutama pekonisiivu pannukakun päälle ja käännä se ympäri.

Jatka paistamista, kunnes pekoni on ruskistunut ja käännä pannukakku vielä kerran ympäri. Kaada päälle okonomiyakikastiketta ja pursota ohuita majoneesinauhoja ristikoksi päälle. Laitoin majoneesin muovipussiin ja leikkasin kulmasta pienen palan pois (leikkasin kylläkin liian ison palan ja pursotuksesta tuli liian paksua). Ripottele päälle vielä kalalastuja ja aonoria. Leikkaa neljään osaan ja tarjoa.


 Itse kävin Helsingin reissullani Tokyokanista hakemassa japanilaiset tarvikkeet okonomiyakiin, mutta olen aiemmin tehnyt ihan suomalaisistakin aineksista, eikä lopputulos ole kovin erilainen ollut.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Nam!! Haluan syödä tota :D

    Viime viikolla mun alkoi yhtäkkiä tekeen mieli niitä palleroita, joiden sisällä oli mustekalaa(?) :)

    ReplyDelete
  2. Mulla on vielä aineksia toiseen satsiin. Tehdään, kun tuut Treelle :D Ne pallerot on takoyakia :)

    ReplyDelete
  3. miks toi on anonyymi???

    ReplyDelete
  4. Jee :D Oon tulossa nyt keskiviikkona ja oon maanantaihin asti :)

    Outoo kyllä, että toi näyttää anonyymiä :/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts