肉まん - Possupullat



Yokohaman Chinatown kymmenine niku-man-kojuineen, joita löytyy joka kadulta. Kaikkialla leijailee mausteisen lihan ja kypsyvän taikinan tuoksu. Kadut ovat muuhun Japaniin verrattuna täynnä hälinää, ihmiset tönivät toisiaan ja puhuvat kovaäänisesti. On kirpeä helmikuun alun päivä, mereltä puhaltaa kylmä tuuli ja taivas on kirkkaansinen. Possupullat olivat juuri oikea ruoka tuona viime vuoden kylmänä helmikuisena päivänä. Kun eilen sain päähäni, että haluan niku-maneja, jyräsi tuo mieliteko yli aatteesta lounastaa jossakin Ravintolapäivän paikassa.






Höyrytettyjä nyyttejä voi tehdä lähes millä täytteellä. Suosituin taitaa olla possu. Chinatownissa oli jopa koju, jonka niku-maneille (= possupulla japaniksi) oli muovattu possun naama :D Kamakuran Hase-deran alueella myytiin O-tera- nyyttejä (お寺まんじゅう) eli temppelinyyttejä, joiden sisällä oli buddhalaisuuteen sopien kasvistäyte. 





 Höyrytetyt possupullat (8 kpl) 


Taikina:
1 1/4 dl lämmintä vettä 
1 1/2 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl öljyä
2,5-3 dl (heikkoja) vehnäjauhoja (etnisistä kaupoista saattaa löytää bapao/bakpao jauhoja, mutta voit käyttää ihan tavallisiakin jauhoja, tosin silloin taikinaan tulee enemmän sitkoa suosittelen oikeanlaisia jauhoja, tavallisella vehnäjauholla lopputulos ei ole samaan tapaan "fluffy" vaan sitkeämpi)
1/2 tl leivinjauhetta

Täyte:
 200 g porsaan jauhelihaa (itse piti tyytyä sika-nautaan)
1 sipuli
1 iso porkkana
2 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria
n.2 rkl soijaa
1 rkl kalakastiketta
(n. 1 rkl riisiviiniä, sattui olemaan kaapissa, joten heitin sekaan)


Aloita taikinasta: Sekoita lämpimään veteen hiiva, sokeri,  suola, öljy, ja 1 dl vehnäjauhoja. Sitten sekoita vielä 1 dl vehnäjauhoja, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää loput vehnäjauhot ja vaivaa, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista ja muuttuu elastiseksi. (Lisää vehnäjauhoja tarv tai muutama tl vettä, jos taikina pääsi liian kuivaksi). Peitä tuorekelmulla ja jätä kohoamaan n. tunniksi.

Täyte: Sillä välin kun taikina kohoaa, paista jauheliha pannulla. Jos lihasta irtoaa rasvaa paljon, kannattaa osa siitä kaataa pois, koska pullien kypsennysvaiheessa rasva valuu taikinan läpi. Lisää kuutioidut sipuli, porkkana ja hienonnettu valkosipuli. Jatka paistamista, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää soija, kalakastike, (riisiviini), mustapippuri ja suolaa tarvittaessa. Voit vapaasti muutella mausteiden määrää. Anna jäähtyä ainakin hieman ennen kuin käytät täytteeksi.
Painele taikinasta ilmakuplat pois ja vaivaa vielä hetki jauhotetulla tasolla. Jaa 8:ksi palaksi, pyörittele niistä palloja ja jätä nousemaan liinan alle n. 20-30 minuutiksi.

Painele pallo litteäksi niin, että saat n. 10-12 cm kiekon, jonka reunat ovat pohjaa ohuemmat. (Jos onnistuit löytämään "heikkoja" jauhoja, huomaat varmaan, että taikinan venyttäminen onnistuu helpommin kuin tavallisilla jauhoilla.) Laita keskelle n. 2-3 rkl täytettä, nipistele reunat kiinni "pallon" päälle, jolloin saat ikäänkuin nupulla olevan kukkasen. Laita pulla pienen leivinpaperipalan päälle (n. 8 x 8 cm) ja tee loput pullat samalla tavalla. Peitä liinalla sitä mukaa, kun ne valmistuvat, ettei pinta kuivuisi.

Höyryttäminen: Laita höyrytyskattilan pohjalle vettä ja lämmitä se kiehuvaksi. Nostele pullat höyrytinkoriin (muista jättää  niille kohoamisvaraa ainakin 1 cm joka suuntaan). Höyrytä n. 7 min (riippuu tietysti pullan koosta). Kun täyte on kauttaaltaan lämmin, pulla on kypsä. Pinta saattaa tuntua hieman nahkealta, mutta se kuivuu nopeasti, kun otat sen pois höyryttimestä. Tarjoile esim. oolong-teen kanssa.


(Jos sinulla ei ole höyrytyskattilaa, voit myös kokeilla pullien höyryttämistä siivilässä. Laita siivilä sopivan kokoiseen kattilaan, jonka pohjalle olet laittanut vettä (tarkista ettei vesi yletä siivilän pohjaan)).

 Jälkikäteen luin, että jos höyrytysveteen laittaa 1 rkl viinietikkaa, pullista tulee valkoisempia. En nyt sitten päässyt kokeilemaan.

Hase-deran kasvisnyytti, huomaa kauniit taitokset ja valkoinen väri ^^

Tässä vielä hauska video samasta aiheesta :) En voi kuin ihailla tuon naisen veitsen käyttöä. Kokkailee vielä koiran kanssa, täälläpä kokkaillaan corgin kanssa ;p





Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts