JääkahviJuhannuksen jälkeen muutamana aamuna en vain voinut juoda kahvia. Joku voisi kohottaa kulmiaan tälle. Syynä saattoi olla myös melko myöhään nukkuminen (toinen kulmien kohotus), enhän minä ikinä oikeastaan nuku myöhään. Ekalla lomaviikolla nukuin parina kertana jopa yli yhdeksään (ennenkuulumatonta, minähän yleensä herään jo seitsemältä). Jos jo heti aamusta asti on kuuma, en pysty juomaan (tai syömään) kuumaa. Ilman kuumia ruokia ja juomiakin saan aamulla kummallisia hikipuuskia helposti, jonka helle+kuuma juoma todellakin tuo esiin. Mikäli joudun aamulla viemään Miroa ulos suoraan herättyäni, saan taatusti jo pukiessa tuollaisen puuskan. Niin käy talvellakin, mutta silloin voi vain kiirehtiä ulos ja antaa kylmän ilman tasoittaa olon. Yritän kuitenkin vältellä heräämistä kovin myöhään tuon takia, että ehtisin olemana hetken rauhassa, ennenkuin vien Miroa ulos. Siihen riittää jo 15 minuutin aamupuuhastelu keittiössä (kumma kyllä kahvinkeitto yms. ei tuo hikeä päälle vaan vaatteiden pukeminen, portaiden kiipeäminen jne).


Japanissa ollessani opin rakastamaan jääkahvia. Siellä hellettä kesti yhtäjaksoisesti useita viikkoja (siis todellakin yhtäjaksoisesti, aamuyöstä saattoi olla tunnin ajan +25 astetta, jonka jälkeen se nousi päivän +35 asteeseen). Sitten saattoi olla päivän viileämpi (=yöllä 20 astetta, päivällä 25) jonkin taifuunin ansiosta ja taas sitten viikkokausien helle. Huh huh. Onnistuin kuitenkin sinnittelemään ilman ilmastointia lähes koko kesän (silloin oli se sähkönsäästökampanja tsunamista johtuen). Japanissa myydään valmiiksi suodatettua kahvia pulloissa, josta voi helposti tehdä jääkahvia vain lisäämällä jäät (+maidon, mikäli haluaa). Kahviloissakin voi halutessaan juoda kylmää kahvia (ilman maitoa). En ole kyllä muualla törmännyt vastaavaan. Näin useammankin ihmisen juovan siellä jääkahvinsa mustana. Itselleni se ei oikein maistu. Paitsi nyt. Löysin täydellisen reseptin, jolla kahvista ei tule kitkerää.Olen aiemmin tehnyt jääkahvin keittämällä vahvaa kahvia ja jäähdyttämällä sen kylmässä vesihauteessa. Muistelin kuitenkin törmänneeni johonkin toiseen ohjeeseen viime talvena (jolloin ei kumma kyllä huvittanut toteuttaa sitä). Tämä toinen tapa tehdä jääkahvia on kylmäuutto, jolloin kahvin rasvaliukoiset aineet jäävät poroihin. Kahvista tulee kirkkaampaa eikä niin kitkerää. Kahvinporot sekoitetaan kylmään veteen, annetaan sen hautua huoneenlämmössä 8 tuntia ja sitten suodatetaan valmis juoma poroista. Amerikkalaiseen tapaan ohje on valtava (jääkaapissani ei olisi tilaa tuollaisen määrän säilömiseen). Tein neljänneksen ja siitäkin tulee juomaa yli 1.5 litraa (ottamatta vielä edes huomioon sitä, että yleensä juomaan lisätään saman verran maitoa).


 

Kylmäuutettu jääkahvi


110 g kahvinporoja (mielellään tummapaahtoista ja laadukasta: kylmässä kahvissa laatu korostuu!)
1.9 l kylmää vettä

Sekoita kahvinporot ja vesi. Peitä astia ja anna seoksen uuttua huoneenlämmössä 8 tuntia. Suodata esim. kahvinsuodattimen tai talouspaperilla vuoratun lävikön läpi (voi kestää hyvän aikaa). Jouduin vaihtamaan suodatinpaperin välissä, koska ensimmäinen meni täysin tukkoon, eikä suodattanut lävitseen mitään. Jäähdytä juoma jääkaappikylmäksi. Säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Tarjoilu:
Täytä lasi jääpaloilla, lisää noin 0.75 dl kahvijuomaa ja maitoa makusi mukaan. Halutessasi makeuta sokerilla, vaniljasokerilla tai makusiirapilla tai peräti kondensoidulla maidolla. Mikäli koet jääkahvin karvaaksi, suosittelen käyttämään täysmaitoa tai lisäämään tilkan kahvikermaa joukkoon, jolloin jääkahvista tulee vieläkin pehmeämmän makuinen.

Oma valintani on jääkahvi täysmaidolla, ei sokeria ja jos oikein pahaksi heittäydyn, laitan tilkan kahvikermaa.

Lähde: The Pioneer Woman CooksFollow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts