Mansikka-pistaasijäädyke
Gloria Ruoka&Viinin 3/2013 kannessa on ehkä kaunein jälkiruoka ikinä... Jo siitä syystä oli ihan pakko valmistaa se. Täydellinen ohje kuumia kesäpäiviä varten. Tosin jätin kakkupohjaksi tarkoitetut keksit pois, joten jäädytetystä kakusta tulikin jäädyke ja vaihdoin tuorejuuston mascarponeksi. Mascarpone jäädykkeessä on vaan niin hyvää. Missä mascarpone ei olisi hyvää? Alkuperäisohjetta on vielä kuitenkin pakko kritisoida: siihen tulisi käyttää tuoreita mansikoita, jotka sitten kuitenkin pakastetaan. Mielestäni se on mansikoiden haaskuuta. Tein mansikkasoseen pakastemansikoista ja mielestäni siitä tuli maukas niinkin. Jäädykkeeseen upotettavina mansikoina käytin tuoreita, mutta nekin menivät mielestäni hieman hukkaan, joten ensi kerralla käyttäisin joko pakastemansikoita siinäkin tai sitten en laittaisi ollenkaan vaan tarjoaisin jäädykkeen tuoreiden mansikoiden kera. Onko ohjeessa sitten päädytty käyttämään tuoreita marjoja, koska eikös yleensä varoiteta, ettei sulatettua tuotetta saa pakastaa uudelleen? Tosin en ymmärrä kaikissa tapauksissa sen pointtia, koska jos teen mansikkasoseen pakastemarjoista ja laitan sen jääkaappiin, niin sitä voi varmastikin syödä ainakin muutaman päivän ajan, niin miksei sitä sitten voisi syödä muutaman päivän ajan myös pakastimesta? Sen sijaan epäilemäni suolatut pistaasit osoittautuivat varsin loistaviksi.

Mansikka-pistaasijäädyke 

6 annosjäädykettä à 1.5 dl

Mansikkasose:
400 g pakastemansikoita
n. 3 rkl sokeria (jos mansikat ovat happamia, lisää maun mukaan)
2 tl mustariisietikkaa (tai balsamiviinietikkaa)
*mistään syystä mustariisietikkaa ei tarvitse ostaa tätä ohjetta varten, osta mieluummin balsamiviinietikkaa, jos sille on enemmän käyttöä. Minulla vain sattuu olemaan iso pullo tuota etikkaa kaapissa ja osin sillä voi korvata balsamietikan, joten käytän sitä nyt kunnes loppuu. Niin paljon kuin rakastankin ruoanlaittoa ja ruoka-aineksia, inhoan kaappeihin kerääntyvää ylimääräistä tavaraa koskien niin ruoka-aineita kuin ruoanlaittovälineitä.

Jäädyke:
1 dl kuohukermaa
1/2 pkt mascarponea (125 g)
0.5 dl turkkilaista jogurttia
1,5 rkl sokeria

Lisäksi
juoksevaa hunajaa
mansikoita
n. 100 g suolattuja pistaasipähkinöitä

Laita n. 6-8 pakastemansikkaa syrjään. Soseuta loput pakastemansikat sokerin ja viinietikan kanssa. Itse sain soseutettua ne jäisinä monitoimikoneella, jolloin jähmettymisessä ei mene kauan. Levitä n puolet puolijähmeästä soseesta aaltoilevasti esim. silikonisen muffinivuoan pohjille. Laita pakastimeen kovettumaan.

Kuori pistaasipähkinät, ota niistä talteen neljäsosa koristelua varten. Vaahdota kerma, lisää siihen mascarpone, jogurtti ja sokeri. Sekoita 3/4 pistaaseista joukkoon. Levitä kermaseosta muffinivuokiin, sitten reunoille täplittäin loput mansikkasoseesta ja loput kermaseoksesta. Valuta kerrosten väliin hunajaa n. 1 tl/jäädyke. Painele seokseen muutama pakastemansikka (paloittele isommat mansikat tarvittaessa). Laita pakastimeen jäätymään väh. 4 tunniksi.

Kumoa jäädykkeet lautasille, anna pehmetä n. 20 min huoneenlämmössä ja koristele tuoreilla mansikoilla ja pistaaseilla.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts