Arancini


Mondon Ruoka&Matka (1/2012)-lehdessä oli ihanan sitruunarisoton sekä ylijäämärisotosta tehtävien arancini-pallosten ohjeet (by Kirsi Piha). Eräänä sunnuntaina tein satsin risottoa, josta oli tarkoituskin jäädä osa yli. Maanantaina odotin jo töissä, milloin pääsisin takaisin kotiin uppopaistamaan ”appelsiineja”. Joitakin vuosia sitten näin italialaiselokuvan, jossa naispääosassa oli Penelope Cruz (kyllä, elokuva oli ihan varmasti italialainen), jossa Penelope paistoi miesystävälleen kovasti samannäköisiä palleroita. Tällöin mietin, mitä ihmeen palleroita ne ovat, koska mies söi niitä jatkuvasti. Nyt olen aivan varma, että juuri näitä ne ovat. Suomentajakaan ei ilmeisesti ollut tiennyt mitä ne ovat, koska tekstitys ei muistaakseni auttanut juuri tätä ymmärtämään, olisivatko ne olleet "appelsiineja". Harmi, kun en muista elokuvasta yhtään mitään muuta.


Arancini "Appelsiinit"

lempirisottoasi jääkaappikylmänä
kananmuna
korppujauhoa
ruokaöljyä uppopaistoon

Muotoile risotosta pallosia kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Riko kananmuna kulhoon ja ripottele toiseen korppujauhoja. Lämmitä öljy. Kun leipäpala paistuu öljyssä kullanruskeaksi muutamassa minuutissa, on lämpötila sopiva. Pyörittele risottopallero ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa. Paista muutama pallero kerrallaan öljyssä, käännä ympäri, kun toinen puoli on vaalean kullanruskea. Öljyn lämpötila ei saisi olla liian korkea, jotta sisus lämpenisi riittävästi, mutta pinta ei ruskistuisi liikaa. Toisaalta lämpötila ei myöskään saisi olla liian matala, jolloin friteerauspintaan imeytyy liikaa öljyä ja lopputulos on rasvainen. Nostele talouspaperille hetkeksi, jotta ylimääräinen öljy imeytyy pois. 


Ensimmäinen erä jäi aavistuksen viileäksi sisältä, joten kylmästä risotosta pyöritellyt pallerot kannattaa jättää huoneenlämpöön hetkeksi ennen paistoa, jotta vähäisempi paistoaikakin lämmittäisi ne läpikotaisin. (Palleroiden pyöritys onnistuu helpommin jääkaappikylmästä risotosta). 

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Näyttää hyvältä, voisi onnistua jopa minulta ;)

    ReplyDelete
  2. Elokuva on myös näkemisen arvoinen :) täytynee yrittää vielä etsiä, mikä sen nimi oli...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts