Pumpulinpehmeä mustikkajuustokakku


Viime viikko kului lomaillen Utsjoella. Kiipesimme myös Darjok-tsokalle ihailemaan Finnmarkin korkeinta tunturia, Rastigaisaa (1067 m). Sinne asti ei ihan rahkeet olisikaan riittäneet, sillä tunturinjuurellekin asti pitää ensin vaeltaa 15 km ja tietty se vielä takaisin. Darjok-tsokka oli juuri sopiva helteisen päivän retki. Koska kyseiset tunturit ovat Norjan puolella, Ketunhäntä joutui jäämään mökille (ensi kerralla sitten lemmikkipassi voisi olla hankittuna). Tosin Ketunhäntä pääsi kyllä mukaan Suomen puolen tuntureille ja soille. Siellä se popsi mustikoita ja variksenmarjoja kitaansa. Lakkoihin se ei onneksi koskenut. Hillat olivat etenkin jokilaaksossa jo täysin kypsiä ja paikoin ylempänä tunturillakin oli keltaista kultaa poimittavaksi. Myös mustikkaa löytyi jonkin verran, vaikka ne olivatkin osittain jotenkin kuivanoloisia. Kuivakoista mustikoista inspiroituneena päätin sitten kokeilla uudelleen japanilaista juustokakkua, jota olin kokeillut jo noin kuukausi sitten.Tällä kertaa halusin kuitenkin välttää pinnan halkeilun sekä kokeilla sitä mustikkavariaationa. Kuivanoloiset mustikat sopivat täytteeksi vallan hyvin, sillä ne eivät värjänneet taikinaa. Tein ohjeesta tällä kertaa 2/3, niin se sopi paremmin pieneen vuokaani (taitaa olla 14-15 cm halkaisijaltaan). En tiedä johtuiko se pintaa täplittävistä mustikoista vai siitä, että tein kakun hieman eri tavalla tällä kertaa, mutta pinta ei halkeillut lainkaan. Tällä kertaa kakusta tuli kuitenkin jotenkin raskaampi, ei niin pumpulinpehmeä, joten muokkausta tarvitaan edelleen. Luulen, että taikinassa oli tällä kertaa rasvaa liikaa: punnitsin tuorejuuston määrän väärin (mietit varmaan, miten se muka on mahdollista!!!) ja käytin alkuperäisohjeen mukaista kuohukermaa, kun viimeksi käytin 15% ruokakermaa. Taidan myös ensi kerralla käyttää pelkkiä vehnäjauhoja. Jo nyt minua syyhyttää se 60 g tuorejuustoa, joka jäi yli, josko kokeilisin sillä uudestaan... Tosin ongelmana saattoi olla myös mustikoiden kosteus (vaikka vähäinen...).Pumpulinpehmeä mustikkajuustokakku


140 g tuorejuustoa
12+32 g sokeria
20 g suolatonta voita
2 kananmunaa eroteltuna
1 tl limettimehua
70 ml kuohukermaa
2 tl rommia (tai muu alkoholi, voi jättää varmaan poiskin)
8 g perunajauhoa
18 g erikoisvehnäjauhoa
1.5 dl mustikoita

Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Kiehauta muutama litra vettä valmiiksi. Vuoraa 15 cm kakkuvuoka leivinpaperilla sisäpuolelta ja vuoraa ulkopuoli kaksinkertaisella foliolla, jotta vesi ei pääse vuokaan (jos siis käytät irtopohjavuokaa).

Lämmitä tuorejuustoa, voita ja kermaa vesihauteessa, kunnes voi on sulanut. Anna jäähtyä hieman. Lisää 12 g sokeria, rommi ja keltuaiset. Siivilöi mukaan jauhot. Jos taikina jää kokkareiseksi, siivilöi sekin (huom. ennen valkuaisten lisäämistä).

Lisää limettimehu valkuaisiin ja vatkaa valkuaisia vaahdoksi, kunnes siihen alkaa muodostua pieniä kuplia. Lisää 32 g sokeria pienissä erissä välillä vatkaten. Vatkaa, kunnes vatkainta nostaessa muodostuu huippuja, joiden kärjet vielä kaatuvat. Valkuaisista ei kuulu tulla marenginkovaa.


Sekoita pieni osa valkuaisvaahdosta taikinaan ja kääntele sitten loput vaahdosta varovasti sekaan. Kaada taikinaa vuoan pohjalle ja ripottele sinne tänne mustikoita, kaada lopputaikina ja ripottele vielä pinnalle mustikoita. Laita kakkuvuoka isompaan vuokaan ja kaada kakkuvuoan ympärille kiehuvaa vettä n. 3 cm verran.

Paista kakkua vesihauteessa 150 asteessa n. 45 min, suojaa pinta tarvittaessa leivinpaperilla, vältä kuitenkin avaamasta uuninluukkua turhaan. Alenna lämpö 125 asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 20 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys hammastikulla. Kun kakku on kypsä, avaa uuniluukkua hieman raolleen ja jätä kakku uuniin n. 30 minuutiksi. (Nopea lämmönvaihtelu saisi kakun lässähtämään). Anna jäähtyä ja laita sitten jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts