あんみつ  ・ Anmitsu

Vaikka Suomen kesä onkin jo lähes ohi, Japanissa kuumat säät jatkuvat vielä ainakin tovin. Hyytelöt ovat Japanissa kovin suosittuja. Hyytelöitä tehdään siellä niin gelatiinista, agarista kuin kuzu-tärkkelyksestä. On kahvihyytelöä, kirsikankukkahyytelöä ja jopa vedestä tehdään hyytelöä (jatka lukemista, jos kiinnostaa : ).

Yksi tällainen hyytelö-ruoka on anmitsu: kantenista eli agarista hyydytetyt kuutiot, kuromitsu (tummasta sokerista tehty siirappi), makea paputahna, gyuuhi (riisijauhoista tehtyjä palloja, koostumukseltaan vähän kuin marmeladikarkkia) sekä punaisia herneitä (aka endō mame), niiden lisäksi annos koristellaan muutamalla hedelmäviipaleella ja moderniin tapaan jäätelöllä tai kermavaahdolla.


Luulisin, että länsimaalaisten voi olla hankalaa tykätä tästä, sillä se sisältää niin paljon outoja ruokia ja ruokayhdistelmiä: Kanten-hyytelö voi olla tuttu kasvissyöjille, mutta yleensähän Suomessa hyytelöt tehdään gelatiinista. Agarista tulee kuitenkin erilainen hyytelö, ei niin "hyllyvä" vaan jotenkin kiinteämpi ja leikkautuvampi. Agar on myös lähes täysin mauton, toisin kuin gelatiini, joten sillä voi hyvinkin tehdä hyytelön pelkästä vedestä (kuten tulet pian huomaamaan, jos luet ohjeeni).  Makeasta azukipavuista tehdystä tahnasta olenkin jo jutellut aiemmin täällä. Gyuuhi voi myös olla rakenteensa puolesta haaste länsimaiselle suulle... Ja sitten annos vielä kruunataan vihreällä teellä maustetulla jäätelöllä :D

En tiedä, mitä nuo punaiset herneet tai endō pavut ovat lukuisista Google-hauista huolimatta ja saako niitä edes Suomesta (tai Japanin ulkopuolelta), mutta korvasin sen makeilla mustilla pavuilla, joita tein kevättalvella Wagashi Maniacin ohjeella, joka on kyllä ikävä kyllä saksankielinen (mutta Googlen käännöstyökalun ja sen vähäisen saksantaidon, mitä ruotsin ja englannin taitaminen minulle antavat, onnistuin tulkitsemaan ohjeen ainakin itse). Mahdollisesti postaan sen tänne vielä myöhemmin. En oikein osaa sanoa, millä aka endō mamen voisi korvata, kun en oikein muista, minkä makuisia/rakenteisia ne olivat *^_^* mutta ne voi jättää kokonaan pois tai sitten korvaa ne ulkonäöllisesti muistuttavilla mustikoilla vaikka :)


Kahvila Anmitsun anmitsu-annos (postaus ko. kahvilasta tekeillä, stay tuned!)

あんみつ - Anmitsu (3:lle)


Kanten:
4 g agar-agaria
5 dl vettä

Kuromitsu:
45 g kurozatoa (tai sucanat-ruokosokeria, saa ainakin Punnitse ja Säästän Tullintorin liikkeestä)*
1 rkl (tummaa) siirappia
0.5 dl vettä

Gyuuhi
20 g shiratama-riisijauhoja (saa ainakin Tokyo-kanista, mutta voit korvata ne makeilla riisijauhoilla, joita saa esim. Tullintorin East Asia Marketista)
15 g sokeria
0.7 dl vettä

Lisäksi:
tsubu-an-paputahnaa
aka endo mame-papuja (tai kuromame-papuja)
matcha-pehmistä (1/2 pehmis-paketista valmistettu määrä, eli noin 2.5 dl) (tai sekoita pehmeään vaniljajäätelöön matcha-jauhetta makusi mukaan ja pakasta seos kohmeiseksi)

Kanten: Liuota agar veteen ja kiehauta neste. Sekoita, kunnes agar on liuennut kokonaan nesteeseen. Kastele suorakaiteen muotoinen n. 20 x 20 cm kokoinen astia kylmällä vedellä, jotka kaadat sitten pois. Kaada astiaan agar-neste ja anna jäähtyä huoneelämpöiseksi. Nosta se sitten jääkaappiin.

Kuromitsu: Kiehauta kaikki ainekset ja keitä, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Kuori muodostuva vaahto pois. Kaada esim. kermanekkaan jäähtymään.

Gyuuhi: Kaada riisijauhot mikronkestävään kulhoon (shiratama-ko on rakeista, makea riisijauho taas enemmän perinteisiä jauhoja muistuttavaa). Lisää niihin pikkuhiljaa vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää sokeri. Siivilöi jo valmiiksi runsaasti perunajauhoja esim. lautasen päälle. Peitä riisitaikinan sisältävä astia kelmulla ja lämmitä mikrossa täydellä teholla noin 30 s. Sekoita tasaiseksi. Lämmitä vielä noin 30 s, massan pitäisi muuttua läpikuultavaksi ja kiiltäväksi. Sekoita se vielä tasaiseksi. Kaada se nopeasti perunajauhojen päälle, siivilöi taikinan päälle lisää perunajauhoja ja taputtele se tasaiseksi n. 1 cm paksuiseksi neliöksi. Anna jäähtyä. (Taikina on todella tahmeaa, joten tarvitset runsaasti perunajauhoja).

Kun gyuuhi on jäähtynyt, ripottele veitsenterällekin perunajauhoja, tasaa gyuuhin reunat ja leikkaa se yhdeksään palaan (itse sain tästä määrästä noin 1.5 x 1.5 cm paloja). Jos gyuuhi uhkaa tarttua veitseen, ripottele terälle aina välillä perunajauhoja. Jos valmiiden gyuuhipalojen päällä on perunajauhokökkäreitä, ne voi sutia pois esim. pullasudilla.

Kokoaminen:

Leikkaa hedelmät/marjat annospaloiksi.

Leikkaa hyytynyt kanten noin 1 x 1 cm paloiksi ja laita kulhon pohjalle. Kaada päälle noin 1 rkl kuromitsua. Aseta kulhoon pallo tsubu-ania (n. 1 rkl) . Laita pehmis joko pallona tai pursotuksena kulhoon ja koristele kuromameilla, hedelmillä/marjoilla ja gyuuhi-paloilla. Laita loppusiirappi tarjolle erilliseen astiaan, niin jokainen voi lisätä sitä vielä annokseensa, jos kaipaa lisämakeutta (minulle tämä on jo tällaisenaan tarpeeksi makea, vaikka tsubu-an-tahnanikin on vähemmän makeaa kuin tavallisesti).

* Kurozato on japanilaista täysruokosokeria, jota lähinnä vastaavaa on sucanat, mutta voit kokeilla korvata sen myös muscovadolla, vaikka sen maku onkin hieman lakritsaisempi kuin kurozaton)

Shiratama-ko- jauhoja



Gyuuhi-massa



Kanten

Kanten + kuromitsu



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts