【ソフトクリーム】抹茶&紫芋 ・ Matcha- ja bataattipehmis


Ostin kauppoihin ilmestyneen uutuuden jo kesäkuussa, mutta se vain odotti jääkaapissa sopivaa päivää. Kyse on itse jäädytettävästä pehmismassasta. Olin ostanut sen jo alunperin matcha-sofutoa (=soft ice) varten, mutta jotenkin ei ikinä tuntunut olevan sopiva aika tehdä sitä. Kuitenkin kesä- ja heinäkuu kuluivat ja sitten elokuu oli jo puolessavälissä ja tajusin, että 14.8. pehmismassa olisi vanhenemassa, joten oli aika tarttua toimeen. Matcha-jäätelön olisin halunnut tarjota japanilaisen pafeen (=parfait) tyylisesti: korkeassa astiassa matcha-kakunpalojen, kermavaahdon ja hedelmien kanssa, mutta en jaksanut ryhtyä leivontapuuhiin tällä erää. Tein puolesta määrästä murasaki-imo-pehmistä, sillä kaapistani löytyy vielä violetista makeasta perunasta tehtyä jauhetta.


Japanissa ollessani löysin oikean murasaki-imon :)

Japanilaiset makeat perunat (satsuma-imo) ovatkin ihan oma ryhmänsä. Mielestäni ne ovat lähempänä perunaa koostumuksensa puolesta (jauhoisempia kuin bataatit), mutta sitten ne ovat kuitenkin makeita. Niitä käytetäänkin paljon japanilaisissa makeisissa ja muissa makeissa jutuissa.Harmi, kun niitä ei saa täältä, ja luulisin, että kasvatuskaan ei taida onnistua ihan koto-Suomessa. Murasaki-imon lisäksi kaipaan erityisesti japanilaista kabocha-talvikurpitsaa, jonka maku on ihanan pähkinäinen, koostumus kuin bataatilla ja kuori pehmenee valmistuksessa niin, että senkin voi syödä. Nykyään melko monesta kaupasta saa myskikurpitsaa, jonka maku on melko lähellä, mutta koostumus on hieman vetisempi, eikä kuorta voi syödä (paitsi uunissa paahdettuna). Olen lukenut, että japanilaisen kabocha-talvikurpitsan kasvatus pitäisi onnistua Suomen oloissa, joten sitä voisin ainakin kokeilla (jos olis se kasvimaa).


【ソフトクリーム】抹茶&紫芋 ・ Pehmis -  Matcha & Murasaki-imo


1 pkt (5 dl) Arla-vaniljapehmytjäätelömassaa
2 kukkuraista tl matchaa (omani alkaa olemaan jo hieman vanhentunutta, sen väri ei ole enää kovin vihreää, olisi pitänyt säilyttää sitä pakastimessa :/ )
2 kukkuraista tl murasaki-imo-jauhetta (suomalaisissa oloissa voisi kokeilla myös esim. marjajauheita)

Liuota matcha mahdollisimmaan vähäiseen määrää kuumaa (ei kiehuvaa) vettä. Matcha sekoittuu kyllä kuivanakin pehmismassaan, mutta se saattaa jäädä hieman epätasaiseksi hitusiksi. Vatkaa pehmismassa vaahdoksi, ota siitä puolet erilleen (violettia versiota varten). Sekoita hieman pehmismassaa matcha-tahnaan ja sitten sekoita seos loppuun pehmismassaan (ei siis siihen puolikkaaseen, joka otettiin erilleen violettia versiota varten vaan siihen toiseen). Laita pakastimeen noin 3.5 tunniksi. Itse sekoittelin noin tunnin välein massaa, vaikka pakkauksen mukaan sekoitus tarvitsee tehdä vasta ennen tarjoilua. Lusikoi annosmaljoihin tai voit myös pursottaa jäätyneen massan, mikä on tosin hankalaa riippuen massan jähmeysasteesta: joko se sulaa heti pursotuksen jälkeen tai sitten se ei tule ulos pursottimesta :D

Vatkatun pehmismassan voi pakkauksen mukaan jäädyttää myös jäätelökoneessa.

Murasaki-imo-versio tehdään samalla tavalla, tosin se sekoaa pehmismassaan matchaa paremmin jauheenakin.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts