23 Sep 2013

Apple doughnut buns





Last autumn I made pumpkin doughnut muffins and was amazed at how easily one can get the doughnut taste to muffins. This time I wanted to pay tribute to apples, my favorite fruit, which happens to be Foxtail's favorite too (he gets the cores ALWAYS). In Finland doughnuts (the ones without a hole) are often filled with apple jam, but fresh apple filling is so much better! (Ohje suomeksi alempana)

Apple doughnut buns (makes 16 buns)


Sweet dough (see Shrove Buns, you can reduce the amount of sugar to 65 g and butter to 60 g)

Filling
3 medium to big apples, peeled and cored
2 Tbsp brown sugar
2 tsp water
cinnamon

Upgrading to doughnuts:
2 Tbsp melted butter
granulated sugar to coat

Make the dough and let it rise. Meanwhile, prepare the filling: Cut the apples into small cubes. Mix with sugar, water and cinnamon. Cover with clingfilm and microwave on high for 1-2 minutes or until the apple gets slightly glossy and soft but still retains its shape. Let cool.

Divide the dough to 16 pieces. Roll them into balls and flatten them into discs 10-12 cm diameter rounds. Add a heaped Tbsp of apple filling and close the dough around it. Pinch the seam tightly. Place seam-side down on silicone muffin tin or buttered ordinary muffin tin.

Heat up the oven to 200-225 C (depending on your oven). Let the buns rise 20 minutes. Bake for 15 minutes. Brush the baked buns with melted butter and roll them in sugar to coat them.


Pullista saa yllättävän vähällä vaivalla munkin makuisia ilman uppopaistoa :)

Tekomunkki-omenapullat (16 kpl)


Pullataikina: (ks. Shrove Buns (englanniksi): voit halutessasi vähentää sokerin määrän 65 grammaan (n. 3/4 dl) ja voin 60 grammaan.

Täyte:
3 omenaa (keskikokoista tai isoa), kuori ja poista kara
2 rkl (tummaa) sokeria
2 tl vettä
kanelia maun mukaan

"Munkkiefekti":
2 rkl sulatettua voita
hienosokeria

Tee taikina ja jätä se nousemaan. Tällä välin tee täyte: Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi ja sekoita sokerin, veden ja kanelin kanssa. Peitä astia tuorekelmulla tiiviisti ja lämmitä mikrossa 1-2 minuuttia täydellä teholla tai kunnes omena muuttuu hieman läpikuultavaksi ja kiiltäväksi ja pehmenee hieman, mutta ei kuitenkaan soseudu. Jätä jäähtymään.

Kun taikina on noussut, jaa se 16 palaan, pyöritä pulliksi ja litistä n. 10-12 cm kiekoiksi. Laita keskelle n. 1 rkl täytettä ja nipistä reunat tiukasti yhteen, jotta saat pyöreän pullan. Laita silikonimuffinivuokaan tai voideltuun muffinivuokaan saumapuoli alaspäin.

Laita uuni lämpiämään 200-225 C. Kohota pullia liinan alla n. 20 min. Paista 10-15 min. Voitele valmiit pullat sulatetulla voilla ja kierittele sokerissa.


1 comment:

  1. Vitsi, ku hyvänkuuloista, tätä(kin) reseptiä täytyy kokeilla ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...