Vihreä riisipuuro



Olen vallan ihastunut näihin suolaisiin puuroihin. Suomessahan puuro on oikeastaan makea ruoka tietyssä mielessä (vaikka itse puurossa ei sokeria olisikaan), mutta lisukkeet tekevät siitä kuitenkin makean kaltaisen: marjoja, hilloa yms... puhumattakaan vispipuurosta ja riisipuurosta. Tässä puurossa vihersmoothie kohtasi riisipuuron. Se sopii vallan hyvin itsellään kevyeksi lounaaksi tai sitten lisukkeeksi (jolloin määrästä riittää ainakin neljälle). Jos olet ihastunut suolaisiin puuroihin,  suosittelen kokeilemaan myös misokaurapuuroa, joka on samasta blogista kuin tämä.

Alkuperäisessä ohjeessa oli myös chiliä, mutta koska en niinkään pidä tulisista mauista ainakaan puuromaisessa muodossa, jätin sen pois. Lisäksi puuroriisi (nimensä mukaisesti) sakeutuu enemmän kuin tavallinen tumma riisi, joten jos haluaa tavallisen puuroisan koostumuksen, kannattaa laittaa enemmän vettä tai sitten käyttää tavallista tummaa riisiä. Tällä ohjeella saa nimittäin puikoilla syötävän kiinteää "puuroa" (mutta en oikein keksi millä nimellä tätä sitten kutsuisi).

Huomenna on (väriin sopien) St Patrick's Day, joten tällä voi varsin hyvin aloitella ja sitten vain jotain vihreää ylle ja johonkin irkkupubiin maistelemaan vihreitä juomia. Tampereella asuessa oli perinne käydä O'Connelsissa, mutta Helsingin irkkupubeista ei ole oikein kokemuksia. Olisiko kenelläkään suositusta jostain hyvästä paikasta?

Vihreä riisipuuro

(2-3:lle tai lisukkeena noin 4:lle)

1 rkl öljyä
1 rkl sitruunaruohoa, hienonnettuna (sitruunaruohon tuoksussa on jokin sellainen aromi, joka tuo mieleeni ihan jonkun sitruunakarkin :P )
1 valkosipulinkynsi
1/2 rkl jauhettua korianteria
2 dl tummaa (puuro)riisiä
6-7 dl kylmää vettä
1,5 tl hiutalesuolaa (tai 1/2-1 tl ruokasuolaa)
200 ml kookosmaitoa
1/2 rkl tuoretta inkivääriä
1 dl tuoretta korianteria
5 cm purjosipulin vihreää osaa
1-2 dl tuoreita pinaatin lehtiä
1 rkl sitruunanmenua
(myskikurpitsaa paloina, esikypsennä mikrossa kelmun alla 1-2 minuuttia)

Kuullota sitruunaruohoa, valkosipulia ja korianteria öljyssä keskilämmöllä noin minuutti. Lisää riisi ja paahda koko ajan sekoitellen, kunnes riisistä nousee paahtunut tuoksu (älä anna riisin palaa). Minulla tähän on mennyt 3-5 minuuttia. Lisää vesi muutamassa erässä ja sekoittele vieläkin koko ajan (ei kuitenkaan tarvitse odottaa että vesi imeytyisi lisäyksien välissä, kuten risotossa, mutta odota että vesi kiehahtaa ennen kuin lisäät uuden erän). Lisää puolet suolasta ja anna riisin kypsyä pienellä lämmöllä kannen alla, välillä sekoitellen, noin 25 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.

Yhdistä kookosmaito, inkivääri (laitoin kokonaisena palana), puolet korianterista (etenkin varsiosat), purjo, pinaatti ja sitruunanmenu ja blendaa (mitä sanaa tässä kohtaa pitäisi käyttää?) "smoothieksi" joko teho- tai sauvasekoittimella (siitä tulee ihanan vihreää!). Lisää puuroon kurpitsanpalat ja puolet "vihersmoothiesta"ja anna kypsyä kannen alla n. 15-20 min tai kunnes kurpitsa on pehmeää. Lisää tarvittaessa myös vettä, jos puurosi vaikuttaa kuivalta. Muutama minuutti ennen puuron valmistumista lisää loput vihermixistä (vihreä väri säilyy näin paremmin). Lisää tarvittaessa vielä loput suolasta /tai maun mukaan.

Tarjoa silputun korianterin kanssa. Voit myös lisätä sitruunan tai limen lohkon annoksen kylkeen, niin jokainen voi maustaa tarvittaessa oman annoksensa.

Mukailtu 101 CookBooks:n ohjeesta.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Näyttää tosi hyvältä, kuten kaikki muukin täällä :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts