Japanilaista: Misokeitto

Ajattelin, että on aika laittaa tänne omia vakiintuneita japanilaisia ruokia - siis niitä, joita kokkaan ilman reseptiä, kun pitää saada nopeasti ruokaa. Ne eivät välttämättä siis ole täysin sellaisia, joita japanilainen tekisi. Ohjeet ovat muokkautuneet lähinnä Japani-vuoteni aikana, enkä välttämättä muista ohjeiden alkuperää. Aloitan misokeitosta, joka on japanilaisen aterian peruspilareita. Ja se sopiikin hyvin näin joulun jälkeen, sillä se on kevyttä ja terveellistä (tosin tämä keittohan syödään muun aterian osana). Alkujaan taisin käyttää misoa n. 1/2 tl keittokippoa kohden, nykyään käytän kukkurallisen teelusikallisen.

Tulen aina todella täyteen misokeitosta. En tiedä, johtuuko se suolaisuudesta, umamista vai mistä, mutta jotenkin koen, että keitto on täydellinen pari makuaistilleni, ja siksi niin täyttävää. Sinänsähän siinä ei ole paljon energiaa, mutta se onkin niin täydellisen makuista, että mahakin tulee täyteen.

Misokeitto (1 annos)

Helppo tapa:

noin 1 tl vaaleaa misotahnaa (shiromiso) (tai maun mukaan)
hyppysellinen dashi-tiivistettä
n. 1.5-2 dl kiehuvaa vettä

ruohosipulia muutama varsi
1 kukkurallinen tl wakame-levää

Laita miso pikkukulhoon. Kaada tilkka kiehuvaa vettä mison päälle ja sekoita tasaiseksi (misoa ei saa keittää!). Lisää loput vedestä, dashi, silputtu ruohosipuli ja wakame. Anna wakamen pehmetä hetki. Nauti japanilaisen aterian ohessa.

Hieman parempi, mutta edelleen kuitenkin pikainen versio:

Kiehauta 2 dl vettä, lisää siihen dashi ja esimerkiksi muutama viipale porkkanaa, retikkaa, perunaa tai sipulia. Keitä kasvikset kypsiksi. Sillä välin laita pikkukulhoon misoa makusi mukaan. Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada mison päälle hieman keitinlientä kattilasta ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten keitetyt kasvikset ja loput liemestä. Halutessasi voit lisätä vielä esim. wakamea tai ryöpättyä pinaattia, muutaman tofukuution jne...

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts