Ketunhäntä tutkii: Korvapuustitutkimuksen tuloksia

Kansallinen korvapuustipäivä lähenee, ainakin Ruotsissa (tai on se kai jo jonkinlainen instituutio Suomessakin). Jos muistat vielä, päätin kesäkuussa ryhtyä tutkimaan Helsingin korvapuusteja. Nyt olen testannut lukuisia ja pääsen vihdoin julkaisemaan tuloksia.

Tästä mahdollisesti hieman vinkkiä, mistä hakea korvapuustinsa 4.10... Minä ainakin aion vierailla kahvila Maroccossa ^^

Olen testannut lähinnä Nyt-liitteen testiin valikoituneita korvapuusteja, joten siinä mielessä en voi sanoa, että esim. viidentenä listalla oleva olisi 5. paras koko Helsingissä. (Minulle saa sitten vinkata hyvistä korvapuusteista, niin jahka tämänhetkiseltä kaneliähkyltä selviän, jatkan testailua). Oman testini voittajan, kahvila Maroccon, lisäksi voin suositella ainakin Avikaista ja Bon Temps Cafea. (Huomaa, että jos haluat nauttia kanelisen herkun nimenomaan korvapuustipäivänä, harva mainitsemistani paikoista on auki silloin, sillä 4.10. sattuu osumaan sunnuntaille tänä vuonna).

Joiltain osin omat mittaustulokseni eroavat melko lailla alkuperäisen testin mittaustuloksista (tai niistä lasketuista arvoista). Joko tässä on jotain mittaamiseen liittyviä virheitä, tai olen tehnyt jonkin virhearvion tai sitten leipomolla on ongelmaa tasalaatuisuuden kanssa. Tarkemmista mittaustuloksista voit lukea aivan jutun lopusta. Alla taulukko, johon olen koonnut tuloksia. Sijoitus tulee suoraan mausta annetun arvosanan perusteella.
 

 

 

 

 

 

 

  Marocco: lyhyestä virsi kaunis...

Ensivaikutelma: melko iso; hyvä väri, hieman toispuolinen (ks. yo. kuvat eri suunnista), tiiviit kierteet, mutta ehkä liikaa raesokeria (onneksi sitä voi rapistella pois).
Arvio: "kotitekoisen" makuinen :) paljon kardemummaa, kanelia riittävästi, pehmeä taikina. Ihan paras! Muutenkin ihana kahvila. Suosittelen!!!


Avikainen: kyllä mummot vaan osaa

Ensivaikutelma: kanelia näyttää olevan vähän.
Arvio: Hyvänmakuinen taikina, pehmeä ja maukas, silti kanelinen.

Testin yllättäjä! Ei pärjännyt Nyt-liitteen testissä, eikä omissa ennakkotarkasteluissakaan. Salainen helmi keskellä Torkkelinmäkeä, suosittelen myös piimälimppua.
Bon Temps: oma ennakkosuosikki


Ensivaikutelma: oliko puusti aiemmin pienempi? Hyvä paistoväri, "kunnon" korvapuustin näköinen.
Arvio: Liikaa raesokeria, liian kovaa painettu keskeltä (jäänyt reikä keskelle puustia, mutta toisaalta pysynyt hyvässä muodossa). Päällimmäiset kierteet hieman kuivahkot, mutta sisältä täydellisen "kypsänraaka". Jos jotain korjaisin, niin laittaisin lisää kanelia (ja täytettä ylipäänsä). Liian paksujen kierteiden perusteella mietin, että onko taikina nyt vain jäänyt kaulimatta tarpeeksi ohueksi?


Kaisan Cafe: musta hevonen...

Ensivaikutelma: Nätti ulkomuoto, väri voisi olla tummempi.
Arvio: Melko hyvä puusti! Kanelia tosin voisi olla enemmän ja kierteet ohuemmat. Jokin outo sivumaku häiritsee hieman (ei kai tähän ole laitettu inkivääriä??

Hauskaa: "mysteeripuusti", en itse käynyt hakemassa puustia (ilm. pikkupuusti?), vaan sain sen ystävältäni, joka ei itsekään alunperin tiennyt mistä puusti oli ostettu... Työnimenä oli siis mysteeripuusti.Cafe Succès: 

Päätin antaa uuden mahdollisuuden Succes'lle, koska ekalla kerralla isot "varsinaiset" olivat loppuneet.
Ensivaikutelma: Vaaleampi paistoväri kuin Espalla, kuivannäköinen.
Arvio: ei niin kuiva kuin miltä näyttää, mutta silti kuivahko., Parempi kuin pikkupuusti, ei niin kuiva sentään. LIIAN iso! Liian kauan noussut, paistoväriltään melko vaalea. Kaipaa kanelia!!! (Kuitenkin parempi, mehevämpi kuin Esplanadin, vaikka kanelia olikin vielä vähemmän kuin Espan puustissa).

Hauskaa: näyttää ihan sammakolta (etenkin ylhäältä, ks. kollaasin vasen alanurkka).

(Succès'n pikkupuusti, jaettu häntäsija Esplanadin kanssa):
Ensivaikutelma: Vaalea, "kaatunut", kuivan ja ylinousseen oloinen.
Arvio: liian miedossa lämmössä, liian pitkään paistettu, KUIVA! liian kauan kohonnut?)Gottland Deli: odotusten pettäjä 

Ensivaikutelma: paistoväri hyvä, mutta kuivannäköinen: liian kylmä uuni ja pitkä paistoaika?
Arvio: Pinnalta kuiva, mutta sisältä mehevä, paljon kanelia. Taikinassa voisi olla kardemummaa enemmän,
Tuomio: "kaunis mutta kuivannäköinen"

Petyin nyt. Olen aina luottanut toimittaja Hanna Jenseniin makuun makuasioissa. Hänen mukaansa Gottlandin puustit ovat koko Helsingin parhaat. Voisikohan kyseessä olla laadunvaihtelu...Kanniston Leipomo: Nyt-liitteen testivoittaja... not mine

Ensivaikutelma: hieman liian vaalea, pinta kiiltää muovisesti, sopivasti raesokeria (ei siis liikaa)
Arvio: Nyt oli leipurilla ilmeisesti muita aatoksia. Nyt pulla oli paistunut liian kuivaksi (liian kylmä uuni ja pitkä paistoaika?). Kaneliakin voisi olla enemmän. Ihan harmittaa Kanniston puolesta, sillä aiemmin maistamani Kanniston korvapuustit ovat olleet parempia (muistaakseni).

Plussaa: söpö myymälä (hain puustin Munkkiniemen pisteestä), söpö ruissydän ja söpö japanilainen nuoripari siellä kahvilla. Ensi kerralla nautin kyllä itsekin siellä kahvit :)Konditoria Hopia: Moni kakku päältä kaunis... 

Ensivaikutelma: kaunis, mutta kuivanoloinen; mutta paljon kierteitä ja hyvin kanelia.
Arvio: KUIVA! maunmukainen ulkonäkö 7, selvästikin "liian kaunis" (myös Nyt-testin perusteella laskennallisesti, eli testihypoteesi osoittautui oikeaksi).

Plussaa: paikka herttainen, samalla ostettu karjalanpiirakka <3


Cafe Esplanad: Paljon melua tyhjästä...


Ensivaikutelma: hyvä paistoväri (tosin sain testiini sellaisen vaaleamman, huonommin paistuneen näköisen, koska en valinnut/(saanut valita). Hieman ylikohonneen näköinen.

Arvio: Kuivahko. Liikaa taikinaa vs. täyte. Puusti on kauniimpi kuin Succes'n serkkunsa (jonka testasin samana päivänä), mutta kuivaksipaistunut, ei juuri lainkaan täytettä. Ylikohonnut. Lisäksi kierteiden reuna jännällä tavalla "terävä": ehtiikö taikina kuivahtaa niin pahasti jo ennen paistoa (nostatus ilman liinaa?) vai onko pullataikinaan laitettu liikaa jauhoa?

Tiskillä oli kahdenlaisia puusteja kahdessa eri laatikossa. En ole sallinut itseni valikoida puusteja testiä varten (koska siitä voi aiheutua tutkimusharha), mutta tässä tapauksessa olisin halunnut sanoa, että anna siitä vasemmanpuoleisesta laatikosta, jonka puustit olivat paistoväriltään tummempia, eivätkä todennäköisesti ihan niin ylikohonneita kuin ne toiset). Mutta myyjä vaan kääntyy eikä kuuntele sanottavaani loppuun ja työntää vääränpuoleisen puustin pussiin.

Ei testissä: Cafe Aquamarine - kuollut ja kuopattu...?


Harmitukseksi en päässyt testaamaan Aquamarinen puustia, joka oli itse asiassa tilastojen valossa ennakkosuosikki. Aquamarine oli nimittäin juuri ehtinyt lopettaa toimintansa, ennen kuin ehdin sinne (etsin kahvilaa viikko sen lopettamisen jälkeen...). Erään tuttavani mukaan siellä oli Helsingin parhaat korvapuustit. Uusi omistaja (?) on luvannut jatkaa korvapuustien tekemistä vanhalla reseptillä. Onkohan paikka jo avattu...?

Vielä hieman lisäanalyysia...


Selvästikin tykkään tiheämmistä korvapuusteista (eli siinä mielessä tutkimushypoteesini nro 1 pätee itseeni: mitä tiheämpi sen parempi.) Sijoitus ei tosin aivan täysin riipu siitä, vaan todennäköisesti myös kanelin määrä on minulle tärkeää (vrt. Avikaisen ei-niin-tiheä puusti sijalla 2). Virhelähteenä täytyy tosin mainita, että pullan tilavuus oli hankala mitata, sillä upotusmenetelmässä oli omat haasteensa: mittasin aluksi pienemmällä mitta-astialla, johon testin loppupuun suuret puustit eivät mahtuneetkaan. Approksimoin puustien tilavuutta niiden mittojen perusteella, ja kun tätä vertaa mitattuun tilavuuteen, verrannoksi tulee noin 0,68-0,77 aluksi mittaamilleni puusteille, mutta muilla menetelmillä mitatuille 0,87. Tosin kaikki nämä poikkean mittaustulokseet saaneet ovat jollain lailla linkkiytyneet toisiinsa (Café Succès'n "virallinen" ja pikkupuusti sekä Esplanadin puusti), joten saattaahan poikkeavuus johtua siitäkin. Mahdollisesti kuitenkin näiden mitattuun tilavuuteen kannattaa suhtautua varauksella: se saattaa olla virheellisen matala (jolloin ne olisivat vieläkin suurempia tilavuudeltaan, eli tiheydeltään pienempiä). Mikäli näiden kolmen puustin tilavuuksia ja tiheyksiä haluaa verrata testin muihin puusteihin, kannattaakin se tehdä käyttäen niiden laskennallisia arvoja.

Harmillisesti kahvilan lopettamisen takia en nyt päässyt testaamaan lainkaan Aquamarinen puustia, joka olisi hypoteesini mukaan sijoittunut ykköseksi. Hopian puustin mitat eivät lainkaan vastanneet Nyt-liitteestä otettuja arvoja...? Ja Ekbergin puustia en nyt testannut lainkaan, koska kiinnostukseni sitä kohtaan ei ollut alunpitäenkään suurensuuri ja olen pienoisessa kaneliähkyssä tällä hetkellä.

Sitten rumuushypoteesiin, jonka speksit taisivat HIEMAN unohtua tutkijalta tutkimuksen kuluessa. Arviooni ulkonäöstä on selvästi vaikuttanut osassa tapauksia vaikutelma mausta, kun oikeastaan testihypoteesiani varten olisi pitänyt arvioida puhtaasti ulkonäköä. Kuvat siis puhukoot puolestaan ja ulkonäköarvosanaani voi osittain suhtautua varauksella :D Selvästikin olen pääosin antanut huonoja ulkonäköarvosanoja kuivannäköisille puusteille, vaikka kierteet yms. olisivatkin täydelliset.

P.S. Hyvää korvapuustipäivää! Maukkaita hetkiä korvapuustien rakastajille ^_^
P.P.S. Kävin viime sunnuntaina Café Adjutantissa (Tamminiemen museon kahvila). Alunperin olin ajatellut ottaa pelkän kahvin. Ovelta tulvi vastaan niin ihana pullantuoksu. että minun oli pakko ottaa myös korvapuusti (päällä mantelilastuja, nam!), vaikka olin ajatellut hetkeä aiemmin, että minulla saattaa vieläkin olla pienoinen kaneliähky aiemmista testauksista. Ja olipa hyvä, että kokeilin, sillä se oli ihanan kanelinen, vastaleivottu ja pehmeä. Suosittelen! Meni varmasti top 3:een. Sisustukseltaan paikka oli kivan moderni, suomihenkinen ja aurinko paistoi syyskuun lopullakin vielä lämpimästi meren äärellä olevalle terassille. Tosin palvelu oli hieman neuvostohenkistä, ehkä juuri kekkosmaisuuteen sopivaakin lol

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts