6 Oct 2015

Kaali-makaronilaatikko - Cabbage Macaroni Casserole




Sometimes my greatest innovations (in the kitchen at least) are born out of necessity. I'm quite often substituting ingredients I already have for something I would have to buy (I'm always trying to minimize my staples collection). I'd guess thisalso  represents me leaning the processes... Last autumn I was just starting to make one of my favorite foods, cabbage casserole, when I noticed I didn't have enough rice (how come!!!). But what I did have, was risoni, RICE shaped pasta left from some previous cooking experiment (maybe orzo salad?). And this time I was actually impressed by my "innovation" as the finished dish was even more delicious than the original. Since then I've tried it with normal macaroni too, but somehow that didn't work. I'm planning to try this dish yet with spaghetti (so that I don't need to buy risoni, as again I'm trying to minimize my staples).



Which term do you prefer: risoni or orzo? To me, orzo means barley, so I don't like to call them that, so for me, it's (they're) risoni, or then just rice shaped macaroni if I'm talking to kitchen muggles.

Another example where I'm leaning the processes in cooking, is questioning: It seems to me that quite a lot is done in recipes just because it has always been done. I've pondered many times, why rice (or macaroni :D) need to be precooked for cabbage casserole as it will surely cook in the oven too. After realizing it I've never troubled precooking them since. I just add the uncooked rice (and risoni) with the other ingredients and cook it in the oven (I just add a bit more liquid to compensate for the absorbing liquid).

Foxtail, too, loves Cabbage Casserole!


Cabbage Macaroni Casserole aka Cabbage Risoni Casserole

serves 4-5

1 kg cabbage
2 onions
butter or vegetable oil
250-300 g ground beef or pork
150 g (~200 ml) risoni (rice-shaped pasta, also called orzo. If you can't find it, I suggest trying with cut spaghetti)
appr. 600-700 ml beef stock (from a cube is fine)
white pepper
salt

Cut the cabbage into thin strips. Dice the onion. Saute the ground meat, add the onion and let it saute until translucent. Season with white pepper and salt. Saute the cabbage lightly in butter, in 2-3 batches depending on the size of your pan. Mix the sauteed ingredients with uncooked rice in an oven-proof dish and add beef stock so that it almost levels the drier ingredients. Bake at 175-200 °C for 1 hour. If the cabbage starts to turn dark brown on the surface, mix the bits in the casserole or cover the dish with a foil to prevent it from burning. If the dish seems to dry out, add more stock/hot water. If you can (to be not eating it yet), leave the casserole to in the warm oven which has been turned off. Eat it as is or with lightly mashed lingonberries (can substitute cranberries).



Olosuhteiden pakosta syntyy (joskus) loistavia keksintöjä. Usein sävellän ohjeita lähinnä kaapista löytyvien ainesten mukaan tai mikäli teen kahta eri ruokaa, yritän yhdistellä aineksia, jotten joudu ostamaan kahta eri tuotetta, joilla voisi korvata toinen toisensa (esim. hapatetut maitotuotteet tms), joista sitten molemmista jäisi yli. Olen pyrkinyt minimoimaan myös kuiva-ainekaappiani säilytystilan puutteessa ja viime syksynä tehdessäni kaalilaatikkoa huomasinkin, että riisini olivat lähes lopussa(!) eikä niistä riittäisi kaalilaatikkoon. Siinä sitten mietiskelin, millä korvata riisi, kun minulla välähti: kaapissahan oli puolisen pussia riisinmuotoista makaronia (eli risonia tai orzoa), joka oli jäänyt yli jostain reseptikokeilusta. Tästä kokeilusta tulikin onnistunut, sillä mielestäni lopputulos on jopa herkullisempi kuin alkuperäinen. Kokeilin myöhemmin samaa ihan tavallisilla makaroneilla, mutta siitä ei tullut ainakaan yhtä hyvää. Mikäli et löydä risonia (monista etnisistä (turkkilaisista ym.) kaupoista löytyy), voit kokeilla korvata sen esim. rakettispagetilla tai katkotulla spagetilla (tosin en ole itse kokeillut vielä noita vaihtoehtoja, joten kerrothan lopputuloksesta minullekin :).


Kaali-makaronilaatikko tai oikeastaanhan tämä on makaroni-kaalilaatikko

4-5 annosta

1 kg kaalia
2 sipulia
voita tai kasviöljyä paistamiseen
250-300 g jauhelihaa
150 g (~2 dl) risonia (riisinmuotoista makaronia, orzo)
1 lihaliemikuutio (+6-7 dl vettä)
valkopippuria
suolaa

Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuutioi sipulit. Paista jauheliha kypsäksi ja kuullota sipuli sen joukossa. Mausta pippurilla. Kaada uunivuokaan ja sekoita joukkoon makaroni. Kuullota kaali 2-3 erässä voissa (tai voi-rypsiöljyseoksessa). Valmista laimea lihaliemi yhdestä kuutiosta (käytä n. 6-7 dl vettä). Sekoita kaali jauheliha-makaroniseokseen ja kaada päälle lihalientä, kunnes nesteen taso yltää lähes pinnalle. Mausta suolalla. Kypsennä 175-200 °C uunissa noin 1 h. Lisää laatikon päälle tarvittaessa vettä (tai lihalientä, jos sitä jää yli alkuvaiheessa), jos laatikko uhkaa kuivua. Mikäli pinta tummuu liikaa, laske lämpöä ja sekoittele laatikkoa hieman. Jos voit, jätä mieluusti hautumaan sammutettuun uuniin vielä jopa tunniksi. Syö sellaisenaan tai puolukkasurvoksen kanssa. NAM! Ketunhäntä tykkää myös :P


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...