12 Jan 2017

Meatball Stuffed Shells - Lihapullapasta




Stuffed shells have been filling filled my news feed lately last spring. Inspired by the trip to Italy I made meatball stuffed shells: combining Finnish meatballs with Italian tomato sauce and pasta. Shell pasta is quite thick so it needs precooking and quite a lot moisture to make it soft.

I'm full of ideas what to make with these fun pasta shapes,as they seem to be perfect to be filled with whatever you might come up with. Maybe my next post on these won't take a year like this did. First I was hesitant about the photos (well I still am), and thought I would find time to cook it and shoot it again and then came the dark nights of the autumn, so no photos after working hours and then I had totally given up the idea to post these. But then I bumped into this and I returned to the draft I had made earlier and decided to just post it :D



Meatball stuffed shells

serves 3-4

12-16 big pasta shells, precooked and drained, rinsed in cool water

Tomato sauce
1-2 onions, diced
2-3 cloves of garlic, grated
1 Tbsp vegetable oil (olive, rapeseed...)
1-2 carrots, diced 
dried chili flakes
2 cans (800 g) chopped tomatoes (I used preserved cherry tomatoes this time, they were lovely!)
dried basil and oregano
1 tsp sugar (to reduce acidity)
salt

Meatballs 
200 g ground beef or pork or mix
a small onion or half a bigger onion, grated
3 Tbsp bread crumbs (I like to use gluten free breadcrumbs, the meatballs will be so tender)
100 ml broth (pref. beef) or milk
salt, pepper

Sauce Bechamel
20 g butter
2 Tbsp wheat flour
350-400 ml (full-fat/semi-skimmed) milk
salt, nutmeg


Tomato sauce:
Heat 1 Tbsp vegetable oil and saute onions, garlic and carrots. Add the chili flakes and saute a minute or two more (don't let them burn). Stir in canned tomatoes, herbs and sugar. Add 1/2-1 can water (use the emptied tomato can for measurement) to make a thin sauce (it will thicken in the oven). Bring it to boil and then reduce heat to simmer. Simmer at least 10 minutes (the longer you cook, the better the taste gets). Season with salt.

Meatballs: 
While  the tomato sauce is simmering, add the liquid to breadcrumbs and let them soak at least 5-10 minutes. Add onion, meat and spices and knead until mixed (if you're using normal bread crumbs be careful not to knead too long, as it makes the meatballs rockhard). Make them into round balls (the size will depend on the size of your shells.

Sauce Bechamel:
My recommendation is to use a teflon coated pot and preheat the milk (I preheat it in microwave oven). Melt the butter on medium heat. Add the flour and mix it to an even roux. Keep stirring it a minute or two in medium heat (don't let it brown, this isn't going to be brown but white sauce :D ). Take the pot away from heat and add appr. 100 ml hot milk and whisk until even. Add the remaining milk, whisk until even and put back to heat. Keep stirring while on medium/hot heat. Stir it constantly (it burns easily and can even boil over). If the sauce ends up too thick, add some extra milk. Don't cook the sauce too long as eventually it will start to lose its thickness. Season with salt and grated nutmeg.

Assembly: 
Pour appr.half of the tomato sauce on a gratin dish. Fill the precooked shells with tomato sauce up to one third. Put a meatball on the sauce and arrange the shells on the gratin dish. Cover the meatballs with some more tomato sauce and lastly top them with bechamel sauce. Cook in 200 C oven for 40 mins or until the meatballs are cooked through.


Lihapullapasta

3-4:lle

12-16 isoa simpukkapastakuorta, esikeitettynä (n. 12 min) ja huuhdottuna kylmällä vedellä

Tomaattikastike
1-2 sipulia, kuutioituna
2-3 valkosipulinkynttä, raastettuna
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
1-2 porkkanaa, kuutioituna 
hyppysellinen kuivattuja chilihiutaleita
2 tlk (800 g) tomaattimurskaa (käytin säilöttyjä kirsikkatomaatteja, ne on ihania!)
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria (vähentää tomaatin happamuutta)
suolaa

Lihapullat
200 g jauhelihaa
pieni sipuli (tai puolikas isommasta), raastettuna
3 rkl korppujauhoa (gluteenittomalla korppujauholla lihapullista tulee ihanan pehmeitä)
100 ml vahvaa lihalientä tai maitoa
suolaa ja pippuria

Valkokastike
20 g voita
2 rkl vehnäjauhoa
350-400 ml maitoa
suolaa
muskottipähkinää 


Tomaattikastike:
Kuullota sipulit ja porkkanat öljyssä. Lisää chilihiutaleet ja kuullota vielä hetki (varo, etteivät ne pala). Lisää tomaattimurska, yrtit ja sokeri sekä 1/2-1 tomaattitölkillinen vettä saadaksesi ohuehkon kastikkeen (se paksuuntuu uunissa). Kiehauta ja vähennä lämpöä. Keitä vähintään 10 minuuttia. Mausta suolalla.

Lihapullat:
Sillä välin, kun tomaattikastike kypsyy, lisää lihaliemi tai maito korppujauhoihin ja anna liota 5-10 minuuttia. Lisää raastettu sipuli, liha ja mausteet ja vaivaa tasaiseksi (varo vaivaamasta liikaa, sillä saat vain aikaan kivikovia lihapullia). Muotoile lihapulliksi.

Valkokastike:
Esilämmitä maito esim. mikrossa. Sulata voi teflonkattilassa keskilämmöllä. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi (varo ettei voi ruskistu). Ota kattila pois kuumalta levyltä ja lisää n. 1 dl kuumaa maitoa ja sekoita tasaiseksi. Lisää loput maidosta ja sekoita tasaiseksi. Siirrä kattila takaisin lämmölle ja sekoita koko ajan, kunnes seos sakenee. Jos siitä tulee liian paksua, lisää hieman maitoa. Anna kastikkeen kiehua miedosti pulpahdellen kevyesti muutaman minuutin ajan. Varo keittämästä liian kauan, sillä silloin kastike vetistyy. Mausta suolalla ja jauhetulla/raastetulla muskottipähkinällä.

Kokoaminen: 
Kaada noin puolet tomaattikastikkeesta uunivuoan pohjalle. Täytä esikeitetyt pastakuoret reilulla ruokalusikallisella tomaattikastiketta ja yhdellä lihapullalla. Järjestä täytetyt pastakuoret uunivuokaan ja jos tomaattikastiketta jää yli, lusikoi sitä lihapullien päälle. Kaada päälle valkokastike. Kypsennä 200 asteessa n. 40 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...