18 Jan 2017

オムライス - Omelette rice




I had completely forgotten I hadn't posted omuraisu recipe here, I had only posted a link to it. Since I have tweaked the recipe a bit, I need to post it here, so that I don't have to recreate it again every time I'm making it. I don't remember where the craving to omuraisu came this time but I do remember it had something to do with ketchup. I made it twice that weekend, and it was a lovely, snowy Sunday I shot the pictures: it had snowed a day or two ago and it was kind of bright even though the sun wasn't shining. We had a nice afternoon stroll with Foxtail: he found an enormous piece of wood which he then carried (very proud) all over the park.





Omuraisu is a Japanese dish: an omelette with a rice filling. I'd guess it's something especially for children, but my (childlike?) tastebuds love it <3 It has ketchup in the rice filling and is usually garnished with ketchup, too. It's also a very versatile dish as you could actually put inside anything you've got in the fridge: sausage, ham, other meets, fish, tuna, beans... You could also substitute tomato sauce, brown sauce, white sauce, mushroom sauce or you could use up cooked vegetables... If you decide to tweak the recipe (or even follow mine to a T, please let me know it either by commenting here or on our FB page or tagging the photo with #kitchenfoxtail on Instagram).





Omuraisu - Omelette with rice

serves 1 (but can easily be doubled, in which case the rice will be easier to prepare. Just make the omelettes separately)

~180 ml hot, freshly cooked rice (75 ml/appr. 60 g uncooked rice)

1/2 small onion
vegetable oil
60 g chicken breast (or thigh)
3 button mushrooms
1 Tbsp ketchup
1 Tbsp concentrated tomato puree
1/4 chicken bouillon cube
100 ml water
(frozen peas)
a dash of soy sauce
white pepper

2 eggs
1 Tbsp milk
salt, white pepper

Cube the onion finely. Cut the chicken into bitesize pieces. Slice the mushrooms. Saute onion in oil until translucent. Add the cut chicken pieces and saute until golden. Move to the edge of the pan and saute the mushrooms in the remaining space. Add the ketchup, tomato puree and crumbled bouillon cube with the water and stir until even. Season with white pepper and soy sauce (and salt if needed). Let cook down. Once the sauce had reduced and coats the chicken, add hot rice and stir even (don't break the rice grains). Place onto a plate. Clean the pan.

Make the omelette: whisk the eggs until broken (don't whisk too much), add milk, salt and pepper. Add some oil to the pan, and let it heat up properly. Pour the omelette mixture and let it spread to the pan. Stir it a couple of times in the beginning and then let it cook for some 20 seconds, or until the bottom is firm-ish. Add the rice filling in the center, move the omelette to the edge of the pan and then with the help of a plate flip it over to the plate. Use two kitchen papers to mold it into a form of an American football :D bu turning the edges underneath. Decorate with ketchup (you can write the recipient's name on it or make a cute emoji face ^_^

Adapted from: runnyrunny999 and Cooking with Dog.


Omuraisu - Riisimunakas 

1:lle (reseptin voi tuplata helposti, jolloin riisi on helpompi valmistaa. Tee siinä tapauksessa kaksi erillistä munakasta.)

n. 1,8 dl kuumaa, vastakypsennettyä riisiä (75 ml/ n. 60 g keittämätöntä riisiä)

1/2 pieni sipuli
rypsiöljyä
60 g broilerin rintafilettä (tai koipilihaa)
3 herkkusientä
1 rkl ketsuppia
1 rkl tomaattipyreetä
1/4 kanaliemikuutiota
1 dl vettä
(herneitä)
tilkka soijakastiketta
valkopippuria

2 kananmunaa
1 rkl maitoa
suolaa, valkopippuria

Kuutioi sipuli hienoksi. Leikkaa kana paloiksi. Viipaloi herkkusienet. Kuullota sipuli öljyssä, lisää kanapalat ja paista kullanruskeiksi. Siirrä ainekset pannun reunalla ja kuullota sieniviipaleet jäljelle jäävässä tilassa. Lisää ketsuppi ja tomaattipyree ja anna kosteden haihtua samalla seosta sekoitellen. Murustele sekaan liemikuutionpala ja lisää vesi. Anna kiehahtaa ja keitä, kunnes kastike tiivistyy. Mausta soijakastikkeella ja valkopippurilla (ja suolalla jos tarpeen). Lisää riisi ja sekoita tasaiseksi varoen rikkomasta riisijyviä. Siirr täyte lautaselle odottamaan ja puhdista pannu munakkaan paistamista varten.

Munakas: Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne kevyesti vispaamalla. Lisää maito, suolaa ja pippuria. Lämmitä paistinpannussa hieman öljyä ja kaada munaseos pannuun ja anna sen levitä koko pannulle. Sekoita sitä alkuun muutama kerta ja anna sen sitten kypsyä n. 20 sekuntia tai kunnes se on kiinteytynyt pohjasta.

Lisää munakkaan keskelle riisitäyte, siirrä munakas kohti pannun reunaa. Lautasen avulla siirrä munakas täytteineen sille kiepsauttamalla pannu ympäri. Muotoile munakkaasta amerikkalaisen jalkapallon muotoinen työntämällä munakkaan reunat alle talouspaperia apuna käyttäen. Viimeistele munakas ketsuppiraidoin (voit jopa kirjoittaa syöjän nimen siihen tai tehdä söpön emojinaaman ^_^)



Alkuperäisohjeet: runnyrunny999 ja Cooking with Dog.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...