19 Feb 2017

One-Pot Sukiyaki Noodles - Sukiyaki-nuudelit


Sukiyaki is this awesome Japanese hotpot with thinly sliced beef cooked in broth. While I would absolutely love to make it always, thinly sliced beef is hardly not available in Finland and it's quite difficult to cut it oneself (You can freeze the meat for a couple of hours and then try to slice it once it's semi-frozen. Another difficulty is not having a table burner (or a hotplate). That's why I usually make mine in a deep pan and then just carry the pan to the table and once all the meat has been eaten carry it back to the stove and cook more meat. This time I decided to make a portion food. It still has the same taste despite not having the dipping the meat into the broth etc. Think of it as the everyday version of sukiyaki. Normally sukiyaki contains more meat per person, but since it's an everyday version, I reduced the amount. It still tastes just as good!

P.S. I had forgotten that only those with a Blogger account could make comments. I got a request from a reader via a mutual friend, so now it should be easier to make comments :) I'd love to hear from you!


One-pot Sukiyaki-style Noodles

for 3-4

100 g minced beef
2-3 Tbsp Japanese soy sauce
2 Tbsp sake (or white wine)
600+ ml water (if you have unsalted or low-salt broth, it would be a good option too)
2 heaped tsp brown sugar
a piece of konbu (or replace with dashi granules)

1 big onion
1/2-1 small leek
4-8 shiitake mushroom (or other, dried and soaked porcini works well too)
1/2 small Chinese cabbage
1 big leaf kale, shredded
150 g wholewheat noodles
200 g firm tofu

1-2 spring onions, to serve

Soak konbu piece in cold water about 10 minutes. Wrap tofu in kitchen paper and put it under a weight to remove extra liquid while you are making preparations (this step will make it firmer and let it soak flavours from the broth while cooking). Cut all the ingredients: slice the onion (I prefer to slice them longitudinally), cut the leek in 1-inch pieces (remember to wash it properly to remove any sand between the layers), remove the stems of shiitake and cut a cross pattern on the top (or slice them). Cut the leafy part of Chinese cabbage in 1-inch pieces and the white part in 1/2-inch pieces. Shred kale into bite-size pieces, removing any hard stems. Cut tofu into 1/3-1/2-inch cubes.

Heat a deep saucepan over medium heat. Saute the ground beef. Add konbu, its soaking water (and additional water so that it totals at least 600 ml), soy sauce and sugar. Let cook for a couple of minutes and remove konbu.

Arrange onion, leek, mushroom and white part of Chinese cabbage on the pan and let cook for about 5 minutes. Add the noodles, tofu, leafy part of Chinese cabbage and kale. Add more water if the noodles are not covered properly (they don't need to be swimming in the liquid but still covered. You'll want to have some of the delicious broth to serve the noodles with). Turn the heat to high until it begins to simmer. Cover with a lid and cook according to the noodle package instructions (mine said 4 minutes).

Once the noodles are ready, check the liquid situation and add more water if needed (and maybe a dash of soy sauce). Top with sliced spring onion.


Sukiyaki-nuudelipannu

3-4:lle

100 g naudan jauhelihaa (valitsisin 20 % rasvaa sisältävän)
2-3 rkl japanilaista soijakastiketta
2 rkl sakea (tai valkoviiniä)
6 dl vettä (tai vähäsuolaista/suolatonta lihalientä)
2 kukkurallista tl ruskeaa ruokosokeria
1 noin 5x5 cm pala konbu-levää (tai korvaa dashi-jauheella)

1 iso sipuli (tai kaksi pientä)
1/2-1 purjo
4-8 shiitakesientä (tai vastaava määrä jotain muuta, olen käyttänyt myös kuivattuja, liotettuja herkkutattiviipaleita)
1/2 pienehkö kiinankaali
1 iso lehti lehtikaalia
150 g täysjyvänuudelia
200 g kiinteää tofua

1-2 kevätsipulia

Liota konbun palaa kylmässä vedessä n. 10 min (huom! Säästä vesi). Kääri tofu talouspaperiin ja laita se painon alle sillä välin, kun teet muita valmisteluja (siitä irtoaa ylimääräistä nestettä ja rakenne tulee paremmaksi ja tofu myös imee liemestä hyvää makua).

Leikkaa ainekset valmiiksi: viipaloi sipuli (teen sen pitkittäin), leikkaa purjo n. 2-3 cm paloiksi (halkaise se ja pese kunnolla etukäteen!). Poista shiitakeista jalat ja leikkaa ristikuvio pintaan (halutessasi) (tai viipaloi sienet). Leikkaa kiinankaalin vihreämpi osa n. 2-3 cm paksuiksi viipaleiksi ja valkoisempi osa n. 1 cm mittaisiksi. Revi lehtikaalista suupalan kokoisia lehdenkappaleita poistamalla suurimmat lehtiruodit samalla. Leikkaa tofu n. 1 cm kuutioiksi.

Lämmitä paistokasari ja paista jauheliha kypsäksi. Lisää konbu, sen liotusvesi ja mahd. lisää vettä (yht. ainakin 6 dl), soijakastike ja sokeri. Anna kiehua miedosti poreillen muutama minuutti ja poista konbu.

Järjestele sipuli, purjo, sienet ja kiinankaalin valkoisempi osa pannulle nesteeseen ja anna kypsyä n. 5 minuuttia kannen alla. Lisää nuudelit (voit siirrellä muita aineksia pannusivuille, jos nuudelit eivät muuten peity), tofu, loput kiinankaalista ja lehtikaali (lisää myös vettä, jos nuudelit eivät peity kunnolla; liemeä on hyvä olla hieman tarjoiluvaiheessa, koska se on todella hyvää :P). Peitä kannella ja keitä n. 4 minuuttia tai kunnes nuudelit ovat kypsiä.

Tarkista vielä nestetilanne ja lisää tarvittaessa vettä (ja soijakastiketta). Viimeistele viipaloidulla kevätsipulilla.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...