Old Xmas Favorites: Chocolate semifreddo - Suklaajäädyke

 

I love Christmas and its preparations, the festivity and the feel of waiting. How early do you start to preparing for your Christmas? This post is a part of my annual Christmas series on the blog! Check my Christmas Calendar, too!

This dessert has been a steady Christmas favorite in my family for many many years. It's like very chocolate-y ice cream, yummy! When you serve it, remember to take it to room temperature about 15-30 minutes beforehand, otherwise it's too hard to cut.





 If you're a Christmas addict as I, please remember to subscribe to my Instagram, Facebook, Pinterest or via RSS to not miss any posts!

 

Chocolate Semifreddo

for 6

100 g dark chocolate
50 g white chocolate
300 ml heavy cream
3 egg yolks
45 g (~100 ml) powdered sugar
1 Tbsp espresso powder
1 Tbsp cognac or whiskey
50 g dark chocolate, cut to small bits

chocolate shavings* and gingerbread, for garnishing

Melt 100 g dark chocolate and 50 g white chocolate separately. Whisk egg yolks with sugar into light and airy mass. Combine with whipped cream. Move 1/3 to another bowl (I'm reusing the bowl I whipped the cream, as the amount of dishes is gigantic already) and stir in the melted white chocolate. Add themelted dark chocolate, espresso powder and alcohol to another bowl and pour half of themixture to a dish. Pour the white chocolate mixture on top and then half the chocolate bits (mix the remaining chocolatebits to the dark chocolate mixture and pour it on top of the white layer. Freeze at least 4 hours. Let it thaw for 15-30 minutes before serving. Garnish with chocolate shavings and gingerbread.


*How to make beautiful chocolate shavings: Use a long, sturdy knife: hold it from both ends horisontally and press the edge against a block of chocolate. Then pull the edge towards yourself while pressing the edge on the chocolate.


Suklaajäädyke

6:lle

100 g tummaa suklaata
50 g valkoista suklaata
3 dl kuohukermaa
3 keltuaista
45 g (n. 1 dl) tomusokeria
1 rkl espressojauhetta
1 rkl konjakkia tai viskiä
50 g rouhittua tummaa suklaata

suklaalastuja* ja piparkakkuja viimeistelyyn

Sulata 100 g tummaa suklaata ja 50 g valkoista suklaata erikseen. Vispaa keltuaiset ja sokeri sekä toisessa kulhossa kerma. Yhdistä vaahdot ja siirrä 1/3 siitä toiseen kulhoon (hyödynnän tässä yleensä kerman vaahdottamiseen käytettyä kulhoa, koska tiskin määrä on jo muutenkin giganttinen)ja sekoita siihen sulatettu valkoinen suklaa. Sekoita isompaan vaahtomäärään sulatettu tumma suklaa, kahvijauhe ja konjakki. Kaada puolet tummasta seoksesta vuokaan, kaada päälle valkoinen seos ja ripottele puolet rouhitusta suklaasta päälle. Sekoita loput rouhitusta suklaasta jäljellä olevaan tummaan seokseen ja kaada se vielä vuokaan. Peitä foliolla ja laita pakastimeen vähintään 4 tunniksi. Ota n. 15 minuuttia ennen tarjoamista huoneenlämpöön pehmenemään. Koristele esim. suklaalastuilla ja piparkakuilla.

*Kuinka tehdä kauniita suklaalastuja: Avaa suklaalevy, mutta jätä käärettä sen alle ja ainakin toiseen päähän, jotta voit tukea levyä vatsaasi vasten. Käytä pitkäteräistä, tukevaa veistä pitäen sitä kiinni niin, että terä on poikittain suklaalevyyn nähden: toisella kädellä terästä ja toisella kahvasta. Paina terää kevyesti suklaata vasten ja vedä sitä itseäsi kohti. Suklaa rullautuu kauniisti, kunhan se ei ole liian kylmää (tai myöskään liian lämmintä).



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. This sounds (and looks) delicious! I'll definitely try this one.

    ReplyDelete
  2. Thanks! Kerro sit, toimiko resepti sulla :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts