Shahi Paneer





This is the food I always order in a Nepalese restaurant. Usually I want to try new flavours but somehow I'm stuck with this dish: I think it was the first food I ever ate in a Nepalese restaurant and after that I've ordered just once a different dish. It was from a lunch menu, where there were only limited options, so I chose the same sauce, but with chicken. But I found that this sauce goes better with paneer cheese, so after that I've made no compromises. When I saw paneer cheese in a grocery store, I just had to try making this myself. I have eaten better paneer in a restaurant, but I think that's been self-made cheese (and expectedly better), but store-bought paneer is good enough considering it's less work.

We've back from Japan for two days and feel still absolutely jet-lagged. Hungry all the time, energetic during the very early hours of morning (from 3 am to 7 am), then just this tiredness and slightly dizzy feel for the rest of the day... I wonder how I'll manage tomorrow at work >_<

Shahi Paneer

Fresh cheese in a mildly spicy tomato cashew sauce.

Ingredients:
  • 40 g cashew nuts
  • 150 ml water
  • 2 garlic cloves
  • 1 cm piece ginger
  • 1 Tbsp ghee or butter or vegetable oil
  • 4 green cardamom pods
  • 1 black cardamom pod
  • 3 whole cloves
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tsp garam masala (or substitute jeera, ground coriander seeds and black pepper, 1/3 tsp each)
  • 1 onion
  • 400-500 g tomato passata
  • 2 Tbsp tomato paste
  • 1/2 red chili or 1/2 tsp gochujang paste
  • 50 ml (or 3 Tbsp) (coconut) cream
  • 1/2 tsp salt
  • 1-2 tsp honey or sugar
  • 200-250 g paneer cheese (or cottage cheese)
Instructions:

  1. Soak cashew nuts in water. (They should soften enough in 30 mins while you're cooking the food).
  2. If you want to serve the food with basmati rice, wash it now and cover with plenty of fresh water and leave it to soak for 15 minutes. Bring it to a boil and let simmer for 10-12 minutes (or according to the package's intructions). Pour the excess water away and leave to post-cook under a lid for 10 minutes or until the food is ready.
  3. Grate the garlic and ginger. Saute cardamom pods and cloves in ghee, butter or oil until fragrant. Add garam masala, grated ginger and garlic and continue sauteing for a minute or two.
  4. Add tomato paste, tomato passata and chili or gochujang. Simmer until the sauce is reduced, about 30-40 minutes. Stir once in a while.
  5. Remove cardamom pods and cloves (don't throw them yet away).
  6. Blend the cashew nuts with the soaking water until creamy and even. Stir it into the sauce and then blend the sauce also. Add water to thin the sauce if needed. Blend some cardamom seeds from the pods, if you want a spicier taste.
  7. Add salt, honey or sugar.
  8. Finally add the cheese cut in pieces and bring the sauce to boil and quickly remove from heat.
  9. Serve with rice.
Adapted from Syötävän hyvä.
*Nutritional information is based on average values and doesn't contain rice.



Shahi Paneer

Kotijuustoa miedosti mausteisessa tomaatti-cashewkastikkeeessa.

Ainekset:
  • 40 g cashewpähkinöitä
  • 1,5 dl vettä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 cm pala inkivääriä
  • 1 rkl (ghee-)voita tai öljyä
  • 4 vihreää kardemumman kotaa
  • 1 musta kardemumman kota
  • 3 kokonaista neilikkaa
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl garam masalaa (tai korvaa juustokuminalla, jauhetulla korianterilla ja mustapippurilla, 1/3 tl kutakin)
  • 1 sipuli
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1/2 punainen chili tai 1/2 tl gochujang-tahnaa
  • 0,5 dl kookosmaitoa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1-2 tl hunajaa tai sokeria
  • 200-250 g paneer-juustoa (tai koti- tai leipäjuustoa tai Mifu-suikaleita)

Valmistusohjeet:
  1. Laita cashewpähkinät veteen likoamaan. (Ne pehmenevät riittävästi sen reilun puolen tunnin aikana, kun kastike valmistuu.
  2. Jos tarjoat ruoan basmatiriisin kanssa, pese se nyt, peitä runsaalla vedellä ja jätä likoamaan 15 minuutiksi. Laita kiehumaan ja anna kypsyä 10-12 minuuttia (tai paketin ohjeen mukaan). Valuta ylijäämävesi pois, peitä riisi kannella ja jätä jälkikypsymään n. 10 minuutiksi.
  3. Raasta valkosipuli ja inkivääri. Kuullota kardemumman kotia ja neilikoita rasvassa minuutti tai pari, kunnes niistä nousee mausteinen tuoksu. Lisää garam masala, valkosipuli- ja inkivääriraasteet ja jatka paistamista hetki (älä anna mausteiden palaa).
  4. Lisää hienoksi pilkottu sipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten tomaattipyree ja -murska sekä hienonnettu chili/gochuhang-tahna. Keitä n. 30-40 minuuttia, kunnes kastike on selvästi kiehunut kasaan. Sekoittele välillä.
  5. Poista kardemummat ja neilikat (älä heitä kardemummia vielä pois).
  6. Jauha cashewpähkinät liotusvedessään esim. sauva- tai tehosekoittimella "maidoksi". Sekoita cashewmaito kastikkeeseen ja blendaa myös kastike tasaiseksi. Lisää vettä, jos kastike on liian paksua. Lisää tarvittaessa kardemumman siemeniä kodastaan, jos haluat mausteisemman maun. Itse lisäsin peräti kahden kodan siemenet.
  7. Lisää suola ja hunaja/sokeri.
  8. Lisää lopuksi kuutioitu juusto ja kiehauta kastike nopeasti.
  9. Tarjoile riisin kanssa.
Lähde: Syötävän hyvä
Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin, eikä sisällä riisiä.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts