Radish Quinoa Salad




Lately I've been cooking a lot from a German cookbook Sarahs Kochbuch für das ganze Jahr by Sarah Wiener. It has many appetizing recipes that are simple and cleverly use ingredients that are easily at hand (or you might already have it or something as a substitute in your pantry). I made this quinoa salad for our Midsummer Feast. Don't you love the colors? *heart*

(Scroll down for the recipe in English and in Finnish.)















Radish Quinoa Salad

Light but filling side dish for your summery meal.

Ingredients:
  • 90 g quinoa (about 100 ml)
  • 1 bunch of radishes, washed and trimmed
  • 1 can white beans
  • Dressing
  • Grated peel and juice from a lemon
  • 1 Tbsp orange juice
  • 1-2 tsp wholegrain/coarse mustard
  • 3 Tbsp cold-pressed rapeseed oil
  • 1/4-1/2 tsp salt
  • pepper
  • To garnish:
  • parsley or cress

Instructions:
  1. Cook the quinoa according to the package's instructions or as I do: Wash quinoa in a colander first with cold water quickly, then more thoroughly with hot water. This is to take the bitterness away. Then put quinoa and 200 ml water to a pot and bring to a boil. Leave the lid slightly open. Let the water bubble slightly all the time, until it has almost evaporated, about 6-8 minutes. Then cover to pot totally with a lid, turn down the heat and leave the quinoa for about 5 minutes. Then fluff up the quinoa.
  2. Mix the ingredients of the dressing together.
  3. Halve the radishes and mix them with the dressing and cooked quinoa.
  4. Season with salt and pepper. Place in fridge for a minimum of 1 h to let the flavours enhance. Decorate with herbs.


Adapted from Sarah Wiener (Sarahs Kochbuch für das ganze Jahr).
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.


Retiisi-quinoasalaatti

Kevyt mutta täyttävä lisäke kesäiselle aterialle.

Ainekset:
  • 90 g quinoaa (n. 1 dl)
  • 1 nippu retiisejä, huuhdottuna ja siistittynä
  • 1 tlk valkoisia papuja, huuhdottuna
  • Kastike
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 rkl appelsiinimehua
  • 1-2 tl kokojyväsinappia
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1/4-1/2 tl suolaa
  • pippuria
  • Koristeluun:
  • persiljaa tai krassia

Valmistusohjeet:
  1. Valmista quinoa paketin ohjeen mukaan tai kuten minä: Pese quinoa huolellisesti siivilässä: ensin kylmässä nopeasti ja sitten kuumassa huolellisemmin. Laita quinoa kattilaan ja lisää 2 dl vettä. Kiehauta, jätä kansi raolleen ja keitä keskilämmöllä n. 6-8 minuuttia niin. että vesi porisee kevyesti koko ajan. Kun lähes kaikki vesi on haihtunut tai imeytynyt quinoaan, sulje kansi ja sammuta levy. Jätä quinoa tekeytymään n. 5 minuutiksi kannen alle. Tämän jälkeen avaa kansi ja pyöräytä quinoaa kauhalla niin, että siitä tulee ilmavaa.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
  3. Halkaise retiisit ja sekoita ne kastikkeen ja quinoan kanssa.
  4. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Jätä jääkaappiin maustumaan vähintään 1 tunniksi.
  5. Koristele yrteillä.

Lähde: Sarah Wiener. Sarahs Kochbuch für das ganze Jahr.
Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.





Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts