Temari sushi


Yleensä jos löydän reseptin, jonka haluan toteuttaa, siinä menee useita viikkoja, ennenkuin aika on siihen kypsä. Viikolla ei yleensä jaksa tai jos olisikin motivaatio (ja nälkä) toteuttaa se silloin, niin tarvikkeet pitäisi hakea useasta kaupasta jne. Viikonloppuisin taas saattaa olla menossa ulos syömään, eikä kotona tule sitten lainkaan laitettua ruokaa. Ja siihen en ala, että tekisin ruokaa ilman että sillä on syöjiä. Joskus tulee sellainenkin mieleen joitakin blogeja lukiessa...

Tämän reseptin kuitenkin löysin tällä viikolla ja kuvat olivat niin kauniita, että halusin toteuttaa sen heti. Vähän pelkäsin Ravintolapäivän ollessa tuloillaan, että miten sitä ehtii tai sitten jaksaa syödä, mutta halu syödä sushia meni ylitse Ravintolapäivän houkutusten. (Käytiin me brunssilla kuitenkin :)Viime aikoina Japani on taas kovasti ollut mielessäni. Tässä lähistöllä lenkkireittini varrella kasvaa ihana japaninkirsikka, jonka kukinta on niiiiin upea. Olen käynyt vapun jälkeen useamman kerran tarkastamassa, joko joko? Ja nyt keskiviikkona nuput olivat viimein esillä ja jopa puhjenneet yhdessä oksassa. Torstaina en kehdannut mennä käymään (kirsikkapuu on omakotitalon pihassa). Perjantaina sitten menin ja silloin kaikki nuput olivat puhjenneet ja ikävä kyllä lehteäkin puski jo esiin. Pihalla oli kuitenkin talon asukas ja pääsin juttelemaan puusta. Torstaina kukat olivat olleet parhaimmillaan... Sain kuitenkin useita hyviä kuvia, joten olen tyytyväinen. Mutta ikävä kyllä kuulin myös huonoja uutisia. Niin paljon kuin talon asukkaat rakastavat puuta, on se jo niin laho, että se on pakko kaataa. Täytynee etsiä toinen yhtä ihana puu ensi kevättä varten.
Temari sushi 2:lle

inspiraatio ja ohje: Just One Cookbook

Sushiriisi
200 ml japonica-riisiä (=sushiriisi, japanilainen riisi...)
220 ml vettä
40 ml riisiviinietikkaa
15 ml sokeria
5 ml merisuolaa/suolakukkasia

Neta (=sushin päälle tulevat jutut) esim:
lohta
siikaa
munakas"nauhoja" (riko 1 kananmuna kulhossa, lisää rippunen suolaa, pannulle 1 tl öljyä, paista yhden paistinpannun laajuinen ohut lätty, käännä. Leikkaa valmis lätty mahd. ohuiksi nauhoiksi)

Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös muita kaloja, joita voi syödä raakana tai esim. graavi/kylmäsavulohta, katkarapuja, avokadoa yms.

Koristeet esim:
n. 1 cm lotusjuurta (pakastevihannessekoituksesta otin muutaman palan, tosin sieltä ei löytynyt kokonaista poikkileikettä, jonka olisin tarvinnut. Jos joku tietää, saako Tampereelta lotusjuurta jostain, voi vinkata :)
pala porkkanaa
1 sitruunaviipale, leikattuna sektoreihin
1/4 arkki nori-levää leikattuna ohuiksi pitkiksi nauhoiksi
1 rkl sakura denbua (se pinkki noissa kuvissa)
herneenpalkoja
vihreitä shison lehtiä (en löytänyt, käytin korianteria ja lehtisalaattia)
vesikrassia (löysin vain 6 e maksavan paketin, en ostanut, ks. ed. kohta)
ruohosipulia
mätiä

Tarjoiluun
soijakastiketta
wasabia

Riisi:
Pese riisi useampaan kertaan kylmällä vedellä. Valuta kuivaksi ja mittaa joukkoon ohjeen vesimäärä. Anna riisin turvota n. 30-60 min. Kiehauta ja laita levy pienimmälle asteelle (tai sammuta kokonaan). Pidä kansi tiukasti suljettuna koko ajan. Mikäli sammutit levyn kokonaan, laita pieni lämpö päälle siinä vaiheessa, kun kiehuminen on lakannut (äänestä ja höyrystä päätellen). Kiehumisen jälkeen riisin tulisi kypsyä n. 10 minuutissa. Sitten ota kattila pois levyltä ja anna vetäytyä 10 min (älä vieläkään avaa kantta). Sillä välin kun riisi vetäytyy, sekoita etikka, suola ja sokeri.

Kun riisi on vetäytynyt, kaada etikkaseos riisin päälle ja sekoita se riisin "leikkaavin liikkein" puulastalla (eli älä sekoita pyörittelemällä, jolloin riisi muhjustuu). Samalla voit heilutella toisessa kädessä viuhkaa, sanomalehteä yms. nopeuttaaksesi riisin jäähtymistä (tai pyydä kumppaniasi auttamaan). Sekoittelun jälkeen laita riisiastian päälle kostutettu keittopyyhe ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi (jos et siis jaksanut viuhkailla loppuun asti).

Koristeiden valmistelu:
Kuori porkkana ja leikkaa lanteiksi. Keitä vähässä vedessä n. 10 min (tai kunnes pehmeää). Voit pikakypsentää pakastevihannekset ja herneenpalot samassa vedessä loppupuolella kypsennystä, ne eivät tarvitse minuuttia pidempää kypsennysaikaa. Painele porkkanalanteista muotilla kukkia. Paloittele herneenpalot haluamasi kokoisiksi paloiksi.

Paloittele kalat n. 3x3 cm ohuiksi paloiksi.

Kokoaminen:
Jaa sushiriisi n. 30 g palloiksi (itse sain 16 palloa yo. määrästä riisiä). Laita tuorekelmupalan päälle kalapala ja riisipallo. Sulje kelmu pallon ympäri ja kiristä hieman, jotta riisipallosta tulee jämäkkä ja kala tarttuu siihen. Varo ylipuristamista, jotta sushista ei tule liian kova. Irrota pallo kelmusta. Toista sama lopuille kalapaloille. Munakaspalloja varten nosta kasa munakasnauhoja kelmulle ja niiden päälle riisipallo ja menettele samoin kuin kalapallojen kanssa.Koristele pallot haluamallasi tavalla.

"Sushileivokset"


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts