Cassis-chocokakku



Miksi muuten kaikissa lehdissä on keväisin aina täytekakkuohjeita, joita mainostetaan "kevään synttäreille"? Synttäreitä on kuitenkin tasaisesti ympäri vuoden? Vai kiinnitänkö vain huomion niihin, kun oma syntymäpäivä on keväällä ja jätän huomiotta ne syksyn synttärikakut... Taas on jäänyt kirjoittelut vähemmälle. Kokkailuja on tehty ja kuviakin otettu, mutta en ole saanut aikaiseksi kirjoitella tänne. (Ja että kuinka inhoan, kun blogeissa kirjoitetaan näin, mutta pakko vaan selittää... :D)



Pääsiäisen tienoilla kävin Kakkugallerian kakkubuffeessa, jossa oli ihanaa mustaherukka-suklaakakkua, joten päätin sitten tehdä siitä oman versioni syntymäpäivilleni. Mustaherukkaosuutta testailin peräti neljällä eri variaatiolla ja silti meni pieleen... Muutama vuosi sitten Gloria-lehdessä oli sopraano Mari Palon mustaherukkakakun ohje, jota olin jo pitkään halunnut kokeilla. Se oli tosi hyvää ihan pelkiltäänkin, mutta rahkan vaihdoin lopullisessa versiossa tuorejuustoksi, sillä niin paljon kuin tykkäänkin rahkasta, sen happamuus ei mielestäni sovi yhteen suklaan kanssa. Kakkuun valitsin kuitenkin loppujen lopuksi väärän version, sillä suklaamousse dominoi voimakkaasti maullaan ja peitti mustaherukan maun. Olisi pitänyt siis valita se "mustaherukkaisempi" versio, joka taas yksinään oli turhankin voimakas maultaan. Pohjaksi käytin pakastimeen jo pidemmäksi aikaa unohtuneen kanelimurotaikinan loput. Pohjan ohjeen määrät ovat nyt siis hieman omituiset, koska tarvitsin sitä niin vähän tähän kakkuun. Tein kakun pyöreään 18 cm irtoreunavuokaan, mutta jos käytät tavanomaista 24 cm vuokaa, tee ohje kaksinkertaisena.

Cassis-chocokakku

Pohja
25 g voita huoneenlämpöisenä
12 g tomusokeria
2 g kanelia
10 g keltuaista (n. 1/2, ylijäävän osan voit käyttää hyödyksi esim. moussessa)
12 g jauhettuja kuorimattomia manteleita
35 g vehnäjauhoja
1/2 tl sitruunankuoriraastetta

Suklaamousse
1 dl kuohukermaa
65 g tummaa suklaata
2 keltuaista
1 rkl sokeria

Mustaherukkamousse
60 g tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g mustaherukoita
2 liivatelehteä

Kiille (valinnainen)
2 rkl mustaherukkamehutiivistettä
2 rkl vettä
2 rkl hyytelösokeria

Koristeeksi:
marjoja/hedelmiä

Pohja:
Sekoita voi, sokeri, sitruunankuori ja kaneli. Lisää keltuainen. Sekoita mantelijauhe ja vehnäjuhot keskenään ja sekoita ne voiseokseen. Yritä sekoittaa taikina mahdollisimman nopeasti tasaiseksi välttäen liikaa vaivaamista. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin kovettumaan.

Kun taikina on kovettunut n. 1/2 tuntia, kauli siitä n. 18 cm pyöreä levy, voit leikata esim. irtopohjavuoan reunoilla palasta juuri oikean kokoisen, ja nosta se leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoan pohjalle saa useimmiten (riippuen vuoan tyypistä) näppärästi leivinpaperin levittämällä sen pohjan päälle siten, että reunat tulevat reilusti yli ja sitten nostaa reunat paikoilleen ja lukitsee ne. Tämä siis ei toimi kaikkiin vuokiin, se riippuu, miten reunat lukittuvat, mutta Kaiserin vuokiin homma toimii kätevästi.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Pistele levyyn haarukalla reikiä ja laita se pakastimeen hetkeksi (n. 10-20 min) vielä kovettumaan. Paista kullanruskeaksi (n. 10 min) ja anna jäähtyä.

Suklaamousse:
Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää jo hieman jäähtynyt suklaa pikkuhiljaa. Vatkaa kerma vaahdoksi (voit myös vatkata koko 2 dl kermaa kerralla ja käyttää suklaamousseen toisen puolen ja säästää mustaherukkamousseen loput) ja sekoita se suklaaseokseen. Kaada keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Mustaherukkamousse:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5-10 min. Sulata mustaherukat sokerin ja vesitilkan kanssa kattilassa. Itse paseerasin ne siivilän läpi, mutta suosittelen koko seoksen soseuttamista kuorineen sauvavatkaimella, jolloin mausta tulee voimakkaampi, eikä se peity suklaamoussen vahvaan makuun. Kiehauta pieni osa mustaherukkasoseesta ja lisää siihen lionneet liivatelehdet, anna jäähtyä hetki. Sekoita mustaherukkasose,  maitorahka ja liivateseos keskenään. Laita hetkeksi jääkaappiin hyytymään (n. 15-20 min). Vatkaa kerma vaahdoksi sillä välin (tai jos vatkasit jo aiemmin koko ohjeen kermamäärän, sitten vain ottaa vatkatun kerman esiin :) ). Sekoita jo hieman jämäköityneeseen mustaherukkaseokseen (huom. varo ettei seos hyydy liiaksi, jolloin kerma ei sekoitu kunnolla siihen). Kaada mustaherukkamousse suklaamoussekerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 h.

Koristeeksi voi hyydyttää ohuen kiilteen, esim. mustaviinimarjamehusta ja hyytelösokerista: kiehauta mehu ja vesi, liuota hyytelösokeri ja kiehauta, anna jäähtyä hetki ja kaada kakun päälle. Kiillettä on tarkoitus tulla vain ohut kerros, joten saatat joutua kallistelemaan kakkua, jotta se leviää tasaisesti pinnalle. Koristeeksi vielä pieni röykkiö sekalaisia marjoja, kuten esikuvassaan, mutta en osannut koristella kakkua niin, joten tein koristelun mansikoista ja kiiveistä. Kiivi ei muuten sovi yhteen hyytelösokerin kanssa, koska ne tekivät kiilteestä puolisulan, jolloin ne plopsahtivat koko ajan alas kakun reunoilta...











Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Sun pitää lisätä tänne "tykkää" nappi :)

    ReplyDelete
  2. kiitti vinkistä :) ööö, miten se tapahtuu? Oon ihan käsi tällasten juttujen kanssa :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts