Viskitryffeleitä etsimässä, osa I: Chiffon cake


Olin jo aikoja sitten luvannut (ja melkein unohtanut) tehdä ystävälleni Heidille valmistujaiskakun, joka olisi kirjan muotoinen. Huhtikuun viimeisenä viikonloppuna juhlittiin Heidin valmistujaisia epävirallisesti bileiden muodossa ja sinne tein Heidin lempileivoksen, shamppanjatryffelileivoksen, innoittamana kirjan muotoisen kakun. Tässä on pohjan ohje, jota käytin kakkuun. Täytteen ja kuorrutteen ohjeet laitan tänne myöhemmin.Kakkupohjan ohje on Aileenilta, taiwanilaiselta ystävältä, josta olen kertonut täällä jo aiemmin. Varsinaisesti ohje on chiffon cakeen, mutta paistoin sen levynä, jotta saisin niistä suorakaiteen muotoisia. Aileenin ohjeella kakusta tulee ihanan pehmoinen (tosin jouduin korvaamaan vehnäjauhot vehnäjauhon ja perunajauhon sekoituksella, koska kaikki suomalaiset jauhot ovat liian sitkoisia kakkujauhoksi). Tein kirjakakkuun isomman pohjan (6 munalla), mutta alkuperäisessä ohjeessa munien määrä on viisi, jolloin taikinan määrä on sopiva 24 cm pyöreään kakkuvuokaan, minkä vuoksi postaan sen nyt peruskakkupohjaohjeeksi tänne.

Chiffon cake


5 keltuaista
20 g sokeri
30 g (rypsi)öljyä
45 g vehnäjauhoa
45 g perunajauhoa  (tai mikäli sinulla on hakurikiko, heikkoja vehnäjauhoja, voit korvata vehnäjauho-perunajauhoseoksen niillä)
45 g maitoa
(1/2 tl vaniljauutetta)

5 valkuaista
5 ml sitruunamehua
60 g sokeria

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää öljy ohuena nauhana (ja usko, ettei siitä tule majoneesia :D). Sekoita jauhot keskenään. Lisää keltuaisvaahtoon jauhoseos ja maito erissä vuorotellen. Lisää vaniljauute. Vatkaa valkuaisia hieman siten, että muodostuu pikkukuplia. Lisää sitruunamehu ja puolet sokerista, vatkaa edelleen. Hidasta nopeutta kun kuplat pienenee&lisääntyy, lisää loput sokerista ja lisää nopeutta. Vatkaa kunnes muodostuu "huippuja", jotka vielä hieman kaatuvat kärjistään, kun nostat vatkaimet vaahdosta. Sekoita hieman vaahtoa taikinaan ja lisää sitten loput vaahdosta ja kääntele se sekaan. Paista voidellussa kakkuvuoassa 150 asteessa 45-50 min.

P.S. Oon jo parina päivänä yrittänyt laittaa kuvat tähän, mutta jokin mättää, enkä saa uploudattua niitä. Ei mulla edes olis tuosta pelkästä pohjasta kuvia, joten jääköön...


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts