イチゴ大福 ・ Ichigo daifuku





Tampereella on saanut nauttia kesäisistä päivistä jo pitkään, vaikka nyt on vasta kesäkuun alku. Kävin tänään keräämässä nokkosia ja samalla reissulla törmäsin villiin herukkapuskaan, jossa oli jo pikkiriikkisiä marjanraakileita tertuissa. Ihan uskomatonta, millä vauhdilla kesä on tullut tänä vuonna. Alun perin töitteni piti loppua toissapäivänä, mutta päädyin sitten jatkamaan niitä vielä kolme viikkoa, huoh. Nyt olisi kyllä ihana aloittaa loma, mutta...

Käytiin Ketunhännän kanssa keräämässä nokkosia tänään, niistä syntynee sitten jotain herkkua myöhemmin. Ketunhäntä tyytyi lähinnä läähättämään varjossa. Kävi se pienellä uinnillakin. Raukka yritti juoda matalalta laiturilta järvivettä ja erehtyi sitten ilmeisesti astumaan kaislojen päälle... Jep, pulikointireissuhan siitä sitten tuli. Tosin vähän myöhemmin se meni ilomielin vielä kahlaamaan veteen. Kylmä kylpy varmaan virkisti.

Lomaa tai ei, alkanutta kesää voi juhlistaa näillä mansikka-daifukuilla. Suomalaisia mansikoita ei taida vielä saada useisiin viikkoihin, mutta kaupoissa on kuitenkin espanjalaisia mansikoita, jotka ovat selvästi parantaneet laatuaan viime vuosina. Daifuku on japanilainen makeinen, jossa on anko-paputahnaa riisijauhosta tehtyyn massaan käärittynä. Siitä on eri versioita, kuten kuromame daifuku, jossa anko on kääritty mustilla pavuilla pilkutettuun riisitaikinaan tai yukimi daifuku, jossa on on ankon sijaan jäätelöä :p Ichigo daifukuun (=mansikkadaifuku) tulee ankon lisäksi vielä mansikka.








Ichigo daifuku (6 kpl)


6 samankokoista mansikkaa
120 g ankoa (käytin tsubu-ania, mutta muutkin sortit käy)
100 g shiratama-riisijauhoa*
40 g sokeria
180 ml vettä

Leikkaa mansikoista kannat pois. Pyörittele ankosta kolme palloa ja työnnä mansikka kanta edellä anko-palloon. Painele anko mansikan ympärille, mutta jätä mansikan kärki näkyviin.

Sekoita riisijauho, sokeri ja vesi mikronkestävässä astiassa. Määrien ei tarvitse olla mitenkään tarkkoja, sokerin määrää voi vapaasti muuttaa ja mikäli vettä tulee liikaa, se kyllä kiehuu pois. Ainoa ongelma on, mikäli laittaa liian vähän vettä, jolloin kypsästä massasta tulee "purkkaa". Peitä kelmulla. Lämmitä n. 30 s täydellä teholla mikrossa. Sekoita. Lämmitä  n. 10-15 s jaksoissa, sekoita välillä, kunnes massa muuttuu kiiltäväksi. Kaada perunajauhoilla jauhotetulle lautaselle. Ripota perunajauhoja massan päälle. Jaa kolmeen osaan. Massa pitää työstää kuumana/lämpimänä.

Jauhota kätesi perunajauholla. Muotoile riisitaikinasta litteä ympyrä, koko riippuu taidoistasi: jos olet hyvä käärimään daifukuja, tee pienempi ja jos olet aloittelija tee isompi (n. 10 cm). Laita mansikka-ankopallo taikinapalan päälle kärsi edellä ja venytä taikina peittämään koko mansikka. Nipistele pohja umpeen.

*Shiratama-jauhoa saa Helsingin Tokyokanista, mutta Tampereelta saa ainakin Siam Housesta ja Tullintorin East Asian Martista glutinous rice flour nimistä riisijauhoa, jonka mausta taidan itse asiassa sittenkin tykätä enemmän. Ilmeisesti kuitenkin shiratama-jauhon käsittely on helpompaa (mutta sen suutuntuma ei ole yhtä pehmeä, vaan kumisempi).



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts