スフレチーズケーキ ・ Pumpulinpehmeä juustokakku


Alkukesästä onkin tullut kovin "juustokakkuisa". Vein töihin läksiäisikseni lempijuustokakkuni eli New Yorkin juustokakun. Lupasin postata reseptin tänne, mutta vielä ei ole sen aika (ehkä osittain siksi, etten ollut tyytyväinen siitä ottamiini valokuviin (tai oikeastaan asia johtunee kuvien puutteesta: bloggaus ja kakkujen tarjoilu muualla kuin kotona ei yhdisty kohdallani hyvin). Japanissa ollessani törmäsin japanilaisen juustokakun ohjeeseen ja kuvittelin, etten pitäisi kakusta, koska sen rakenne on "fluffy". Juustokakkujen osalta pidän tiiviistä rakenteesta. En kuitenkaan päässyt ikinä maistamaan ko. kakkua Japanissa.


Viime aikoina olen bongannut reseptin useasta paikasta ja sittemmin olen odottanut oikeaa hetkeä toteuttaa ohje. Eilen ilokseni tajusin, että kaapeista löytyisivät kaikki tarvittavat ainekset. En olisi millään malttanut odottaa kakun jäähtymistä, mutta odotteluni palkittiin tänään iltapäivän kahvihetkellä. Kakusta tuli nimittäin todella maukas. Se on kuitenkin erilainen kuin juustokakut yleensä: aivan kuin sokerikakun ja juustokakun välimuoto. Sen nimi onkin japaniksi souffle chiizukeeki eli kohokas-juustokakku. Siihen ei tarvitse edes tehdä pohjaa. Kuvittele sokerikakun huokoisankevyt rakenne yhdistettynä juustokakun mehevyyteen. Nam!

Huom! Anna ainesten lämmetä huoneenlämpöisiksi, tai saat saman opetuksen kuin minä (ainakin luulisin halkeilun johtuvan siitä) Edit: tai valkuaisten liiasta vatkaamisesta

Ohje on japanilaiseen tapaan pieni (eli juuri sopiva omaan talouteeni :), eli mitoitettu 18 cm pyöreään kakkuvuokaan. Jos teet sen 24 cm vuokaan, suosittelen ohjeen määrien kaksinkertaistamista.

Pumpulinpehmeä juustokakku (4-6:lle)


200 g tuorejuustoa
20 g sokeria
30 g suolatonta voita
3 kananmunaa, eroteltuna
1 dl kuohukermaa (korvasin ruokakermalla)
1 tl limettimehua
1 rkl rommia tai muuta vahvaa alkoholia
40 g kakkujauhoa (käytin spelttijauhoa)
50 g sokeria

Vuoan esivalmistelut

Anna tuorejuuston, voin, kananmunien ja kerma lämmetä huoneenlämpöisiksi (kakku halkeilee muuten, been there done that). Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Kiehauta muutama litra vettä valmiiksi. Vuoraa 18 cm kakkuvuoka leivinpaperilla sisäpuolelta ja vuoraa ulkopuoli kaksinkertaisella foliolla, jotta vesi ei pääse vuokaan (jos siis käytät irtopohjavuokaa).

Vatkaa tuorejuusto pehmeäksi ja lisää siihen voi ja 20 g sokeria. Lisää keltuaiset ja kerma ja vatkaa tasaiseksi. Mausta limetillä ja rommilla. Siivilöi sekaan jauhot.

Vatkaa vielä hetki, jotta kuplat pienenevät ja lisää sitten sokeri.

Vatkaa valkuaisia vaahdoksi, kunnes siihen alkaa muodostua pieniä kuplia. Lisää 50 g sokeria pienissä erissä välillä vatkaten. Vatkaa, kunnes vatkainta nostaessa muodostuu teräviä huippuja, jotka eivät kaadu (edit: luin juuri muualta, että liika vatkaaminen saa pinnan repeilemään: ei siis teräviä huippuja vaan pehmeitä tai jopa vielä pehmeämpää massaa).

Sekoita pieni osa valkuaisvaahdosta taikinaan ja kääntele sitten loput vaahdosta varovasti sekaan. Laita kakkuvuoka isompaan vuokaan ja kaada kakkuvuoan ympärille kiehuvaa vettä n. 3 cm verran.

Paista kakkua vesihauteessa 150 asteessa n. 50 min (tai kunnes se on kullanruskea). Alenna lämpö 125 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20-25 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys hammastikulla. Kun kakku on kypsä, avaa uuniluukkua hieman raolleen ja jätä kakku uuniin n. 15 minuutiksi. (Nopea lämmönvaihtelu saisi kakun lässähtämään). Anna jäähtyä. Laita jääkaappiin väh. muutamaa tuntia ennen tarjoilua.

Lähde: ふんわり♡スフレチーズケーキ♪




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts