Voileipäkakku(leivokset)


Aikoinaan Etiketti-lehdestä löytynyt voileipäkakun ohje oli visusti tallessa useita vuosia, ennen kuin tuli hetki toteuttaa se valmistujaisiini vuosi sitten. Silloin kaikessa juhlahumussa unohdin kuvata voileipäkakut, yksi "juhlien jälkeen" kuva löytyy, jossa kyseinen kakku on onneksi korkkaamaton, mutta vieressä on jo osittain syöty toinen kakku... Ohje kannatti todellakin pitää tallessa. Tänä vuonna tein voileipäkakkuleivoksia hieman muunnellulla ohjeella (tai ne olisivat olleet leivoksia, jos olisin koristellut ne. Tällä kertaa niistä tuli lähinnä kolmikerroksisia kolmioleipiä). Enkä tälläkään kerralla saanut hyvää kuvaa talteen.
Voileipäkakku (-leivokset)

Joko yksi voileipäkakku tai 12 leivosta (noin 8:lle)

6 ruispaahtoleipää
3 vehnäpaahtoleipää
sitruunamehua
yrttisuolaa

Lohitäyte:
300 g lämminsavustettua lohta
1/2-1 pieni salottisipuli
2 tl sinappia
tuoretta tilliä
100 g turkkilaista jogurttia/kermaviiliä/ranskankermaa
sitruunamehua
mustapippuria

Kurkkutäyte:
100 g turkkilaista jogurttia/kermaviiliä/ranskankermaa
50 g tuorejuustoa (joko maustamatonta tai maustettua)
1/3 kurkku
muutama tippa Tabascoa
yrttisuolaa

Koristeluun
tuorejuustoa, joka on notkistettu maidolla/jogurtilla yms.
kurkkuviipaleita, kananmunaa, katkarapuja...

Tee kostutusliemi: kiehauta n. 1.5 dl vettä, liuota siihen yrttisuolaa tai n. 1/4 kasvis- tai kalaliemikuutiosta. Lisää 2 rkl sitruunamehua. Anna jäähtyä.

Lohitäyte:
Perkaa lohi. Paloittele sitä haarukalla pienemmäksi. Hienonna salottisipuli ja tilli. Sekoita loheen sipuli- ja tillisilppu, 1 dl jogurttia  ja sinappi. Lisää sitruunamehua ja mustapippuria maun mukaan.

Kurkkutäyte:
Halkaise kurkku pituussuunnassa, poista siemenkota. Kuori toinen puolikas. Raasta isolla terällä tai paloittele pieniksi kuutioiksi (niin pieniksi kuin saat). Sekoita jogurtin ja tuorejuuston kanssa tahnaksi, mausta yrttisuolalla ja Tabascolla.

Kokoa voileipäkakku/leivokset. Jos teet kakun, leikkaa joka toisessa leipäkerroksessa yksi leivistä puolikkaaksi ja lado leivät tiililadontana (eli leipien saumat tulevat eri kohtaan alekkaisissa kerroksissa). Mikäli teet leivoksia, tee kolmen paahtoleivän korkuisia täytevoileipiä, leikkaa reunat pois ja jaa ristikkäin neljäksi leivokseksi.

Aloita kokoaminen tummista paahtoleivistä. Kakkua tehdessä lado 3 leipää rinnakkain. Sivele niitä kostutusliemellä. Levitä päälle lohitäyte, jonka päälle sitten vaaleat leivät. Kostuta ja levitä päälle kurkkutäyte. Levitä loput tummat leivät ja kostuta. Kääri tuorekelmuun ja laita kevyen painon alle vetäytymään jääkaappiin väh. 12 tunniksi.

Seuraavana päivänä tasoita reunat leikkaamalla. Levitä päälle tuorejuustoa ja koristele esim. katkaravuilla, tillillä ja kananmunalla. Voit myös halutessasi kuorruttaa reunat, mutta tarvitset silloin huomattavasti enemmän tuorejuustoa, jolloin voit koristella reunat esim. tilli- tai persiljasilpulla.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts