TalkkunanäkkileipäVanhassa vara parempi vai miten se meni? Yleensä ostan vain ja ainoastaan yhdenlaista talkkunaa (jonka olen havainnut itselleni hyväksi); en ikinä muista valmistajaa, mutta se on (ehkä) peräisin jostain Pirkanmaalta, sisältää pelkkää kauraa ja on oranssissa pussissa. Kaupan kaikki muut talkkunat oli tällä kertaa myyty loppuun ja kolmesta vaihtoehdosta oli jäljellä vain yhtä, Kainuun talkkunaa (sekin on oranssissa pussissa, mutta sen lisäksi, että se on Kainuusta, se on tehty ohrasta), joten herra M päätti sitten ottaa sen. Ko. talkkuna on ilmeisesti tarkoitettu lähinnä puuron valmistukseen ja on rakenteeltaan karkeaa. Se ei toiminutkaan oikein hyvin smoothien valmistuksessa. Niinpä otin haasteen vastaan ja aloin miettiä, mitä kaikkea tuosta yhden kilogramman talkkunapaketista voisi tehdä.

Olemme tehneet talkkunasta jo:

-leipää (toimii; vaatii enemmän nestettä kuin vastaava määrä tavallista jauhoa. Olen korvannut noin neljäsosan ohjeen jauhomäärästä talkkunalla (mitattuna painosta))
-talkkunahyvettä (vaatinee, että ko. talkkuna saa turvota marjasurvoksessa jonkin aikaa, mutta muutoin ihan hyvää)
-puuroa (suolattuna maidon kera)

Nyt kokeilussa oli näkkileipä. En löytänyt oikein reseptejä, mutta otin pohjaksi tavanomaisen näkkileipäreseptin ja korvasin ruisjauhot talkkunalla. Siitä tulikin tosi hyvää! Mielikuvitukseni alkoi oikeastaan jo laukkaamaan, ja haluaisinkin vielä kokeilla makeiden keksien tekemistä ja myös jonkinlaisen maustekakun leipomista talkkunasta. Tai entäpä lätyt tai vohvelit talkkunasta? (Kunhan aikani vain riittäisikin kaikkien ideoideni toteutukseen:) Muuten, jos olet etsinyt suolatonta talkkunaa, niin tämä Kainuun talkkuna on suolatonta; se sisältää vain ohraa!

Makoisia rouskutteluhetkiä!

(Tätä postausta ei ole sponsoroitu millään tavalla, eikä minulla ole mitään sidonnaisuuksia liittyen Kainuun Talkkunaan.)
Talkkunanäkkileipä


10 g hiivaa
2,5 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
2 dl Kainuun talkkunaa (jos käytät jotain muuta talkkunaa, suolan määrää pitänee säätää, koska tässä talkkunassa sitä ei ole lainkaan)
n. 2 dl vehnäjauhoa

Liuota hiiva veteen. Sekoita siihen suola ja talkkuna. Lisää vehnäjauhoja, kunnes saat kiinteän, kaulittavan taikinan. Anna kohota peitettynä noin tunnin.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Jaa taikina 10-12 osaan ja kaulitse ne pyöreiksi levyiksi. Leikkaa halutessasi esim. piparimuotilla leivän keskelle reikä. Nosta leivät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja pistele niihin haarukalla reikiä. Voitele leipiä vedellä ja nosta uunin keskiosaan paistumaan n. 12-16 minuutiksi, kunnes leivät alkavat ruskistua ja kovettua. Nosta ritilälle jäähtymään. Jos leivät eivät tule näin täysin kuiviksi, voit lopuksi nostaa ne 100-asteiseen uuniin kuivumaan.Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts