Runeberg Torte Comparison - Runebergintorttuvertailu

Kannisto on the left, Keisari on the right

Last year we made a small comparison and rating of Runeberg Tortes from two bakeries: Kannisto and Keisari. So if you can't decide which to buy, I hope this will help you a bit, though I can't beat The Doctor of Torte, (@amoring) who samples 10-15 tortes every year. She has divided the essence of the Runeberg Torte to four different aspects: moistness, bitter almond, crunch and jam, which have to be in balance. I so agree: moist, but not too; a hint of bitter almond; enough crunch (crushed almonds and not too fluffy texture); fresh and berry-ful jam.

Both of the tortes we tested are very good, so you can't go wrong by choosing either of them. Although, if you crave for the rum/punsch flavour, then I would choose Keisari's Torte. (On this I don't agree with The Doctor of Torte, as she says Kannisto's has a good rum/punsch taste. At least the one from Kannisto we tested last year was lacking in that aspect. Maybe they have improved the recipe this year ^^ ) But now to the more precise facts:


Kannisto (average grade 9,5/10)
-colour: light middle brown (lighter than Keisari's)
-appearance: the jam is very smooth looking, royal icing piped on top of the jam -> looks neater than Keisari's, but somehow I like more Keisari's appearance.
-taste: tasting strongly of cardamom, distinctly of orange, very good
-texture: crumbly, but moist, perfect
-jam tastes better than that of Keisari's
The only flaw: no punsch/rum flavour

Keisari (average grade 9)
-taste: tasting mostly of punsch/rum, would benefit from a stronger taste of cardamom
-texture: very dense
-royal icing tastes better than that of Kannisto's

But, as said, both are very good. This year I might buy Kannisto's Torte and pour some punsch on it. And I want to test MBakery's version too!

Runeberg recipes:
 Runeberg's Torte
 Runeberg's Porridge

-------

Viime vuonna testasimme sekä Kanniston ja Keisarin runebergintortut. Joten jos et osaa valita, minkä tortun ostaisit, lue eteenpäin! Tällä vertailulla ei tosin voiteta Torttutohtoria, joka testaa 10-15 torttua vuosittain. Molemmat testaamistamme tortuista ovat erittäin hyviä torttuja, joten et voi valita väärin. Tosin jos kaipaat rommin/punssin makua, suosittelen Keisarin torttua. (Tässä asiassa olen täysin eri mieltä Torttutohtorin kanssa, sillä ainakaan viime vuonna testaamassamme Kanniston tortussa ei ollut rommin eikä punssin makua. Ehkä sen reseptiä on paranneltu ^^ ) Ja sitten tarkempiin arvioihin:

Kannisto (keskiarvo 9,5)
-ulkonäkö: vaaleampi (mutta ei kuitenkaan vaalea, sanotaan keskiruskea), hillo sileä, sokerikuorrutus pursotettu hillon päälle->siistimmän näköinen
-maku pääosin kardemummainen, appelsiininen
-koostumus murea, mutta kostea
-hillo myös paremman makuinen kuin Keisarilla
-ainoa puute oli punssisuuden puuttuminen

Keisari (keskiarvo 9)
-maku pääosin romminen/punssinen (kaipaisi hieman lisäksi syvempää makua esim. kardemummasta tms)
-koostumus kauttaaltaan tiivis
-sokerikuorrutteen maku parempi kuin Kannistolla

Mutta siis, kuten jo sanoin, molemmat ovat erittäin hyviä. Tänä vuonna ostan ehkä Kanniston tortun ja kostutan sen itse vielä punssilla. Ja lisäksi haluan vielä ehdottomasti kokeilla vielä MBakeryn turkulaisversiota.


Reseptejä runebergeihin:
 Runebergin tortut
 Runebergin puuro

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts