Winter Vegetable Curry



My fridge is always full of all sorts of vegetables (going stale). This is a good recipe for using them all up AND you get a pot full of warming coconut-ty curry, too. It will take only about half an hour to cook, so quick and easy, too!


I've really fallen in love with mifu, Valio's milk protein (what-so-ever)... product. If you are not using milk, you can substitute tofu, seitan, etc. Next time I want to try this with chickpeas, yum! It's not overly spicy, so if you like yours spicier, you could add either the amount of curry powder or add some green curry paste. You can also vary the amount of coconut milk, depending on the amount of creaminess you want to achieve. I loved this recipe so much that even though I ate it four times last week, I decided to make it again, to take the photos for you and then post the recipe. So enjoy! You know what I'll be eating (again) for the next couple days :D

Happy cooking!

heart, Tuulia

P.S. I hope you like the redesign of the blog. Comments are welcome, good or bad, suggestions for something else?

Winter Vegetable Curry

serves 4-6

~1 kg mixed vegetables: carrots, parsnips, potatoes, kabocha or any pumpkin, broccoli, cauliflower, romanesco etc.
1 Tbsp vegetable oil
1-2 onions, finely sliced
1 tsp curry powder
a piece of fresh ginger, about 2-3 cm in length, peeled and cut into thin matchsticks
1/2 tsp ground cinnamon
200 ml coconut milk (or up to 400 ml)
200 ml water
1 vegetable bouillon cube
2 kaffir lime leaves
(1 Tbsp green curry paste, optional) 
250 g mifu (or tofu, seitan, etc., chickpeas)
salt and freshly ground black pepper, if needed

basmati rice, for serving (optional)

1. Peel and cut the vegetables into bite-size pieces (or divide them into florets in case of broccoli and cauliflower).
2. Heat the oil in a big pot. Add the onions and cook until softened. Add the curry powder, ginger and cinnamon, and cook for 1 minute while stirring.
3. Add the vegetables, which take the longest to cook (like root vegetables etc.), half of the coconut milk, water, bouillon cube, lime leaves (and curry paste). Let simmer under a lid until the vegetables are almost softened.
4. Add the rest of the vegetables (like broccoli) and mifu and simmer until everything is cooked to your liking. Add more water if needed (there shouldn't be lots of liquid, only so that the sauce coats the vegetables.
5. Add the rest of the coconut milk and bring the curry to a boil. Check the salt and spices. Serve with basmati rice.

Adapted from: Chocolate&Zucchini 

----------------------------------------------------------------------------------


Jääkaapissani pyörii aina kaikenlaisia kasviksia, jotka ovat hyvää vauhtia nahistumassa. Jos sinunkin jääkaapillasi on samaa taipumusta kasvisten keräilyyn, niin tämä curry on hyvä keino saada ne käyttöön! Lisäksi saat helposti (ja nopeasti) maukasta talviruokaa koko kattilallisen. Kasviksista riippuen ruoka valmistuu vajaassa puolessa tunnissa!

Tähänkin ruokaan päätin laittaa mifua (taas) proteiiniksi, mutta myös tofu, seitan tai quorn sopisivat hyvin. Ensi kerralla aion kokeilla tätä kikherneillä, nam! Rakastuin tähän ruokaan niin, että söin sitä viime viikolla neljä kertaa ja päätin silti viikonloppuna tehdä sitä heti uudestaan, jotta sain valokuvat tähän postaukseen ja reseptin jaettua myös teille. Tiedätte mitä syön siis tälläkin viikolla :D

Hauskaa kokkailua!

sydän, Tuulia


P.S. Toivottavasti pidätte blogin uudesta ulkoasusta! Kommentit ovat tervetulleita, ruusuja, risuja...

Talven kasviscurry

4-6:lle

~1 kg erilaisia kasviksia: porkkanoita, palsternakkaa, perunoita, kurpitsaa, kukkakaalia, parsakaalia...
1 rkl rypsiöljyä
1-2 sipulia, viipaloituna
1 tl curryjauhetta
1/2 tl suolaa
n. 2-3 cm pala inkivääriä, kuorittuna ja paloiteltuna ohuiksi tikuiksi
1/2 tl kanelia
200 ml kookosmaitoa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 kaffirlimen lehteä
(1 rkl vihreää currytahnaa, halutessasi lisää mausteisuutta)
suolaa ja mustapippuria

basmatiriisiä, tarjoiluun

1. Kuori ja paloittele kasvikset.
2. Lämmitä öljy kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää curry, inkivääri ja kaneli ja sekoittele n. 1 min.
3. Lisää sitten kasvikset, joilla on pidempi kypsymisaika sekä puolet kookosmaidosta, vesi, liemikuutio, limelehdet (ja currytahna). Anna hautua kannen alla, kunnes kasvikset ovat lähes kypsiä.
4. Lisää loput kasvikset (esim. parsakaali) ja mifu. Hauduta, kunnes kasvikset ovat haluamasi kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä (nestettä ei tarvitse olla paljon).
5. Lisää loput kookosmaidosta ja kiehauta curry. Tarkista suola ja mausteet. Tarjoile basmatiriisin kanssa.

Lähde: Chocolate&Zucchini 

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts