Jogurttileivokset


Perjantaina oli Ketunhännän 6-vuotissynttärit. Niitä juhlistettiin kello viiden teekutsujen muodossa. Tarjolla oli teetä, skonsseja, voileipiä, leivoksia ja espanjalaista cavaa.


Leivoksia tein kahdentyyppisiä: tartaletteja sekä jogurttileivoksia (sekä metsämansikka- että mustikkaversiot). Tartalettien ohje on Nigella Lawsonin Domestic Goddess-kirjasta, tosin päälle olisi kuulunut laittaa vadelmia, itse laitoin pakastekuivattuja mansikoita (jättegoda!!!)

Tässä jogurttileivosten ohje. Pohjana toimii kääretorttutaikina (tosin ohjeen määrät ovat vain neljäsosa peruskääretorttureseptin määristä)


Jogurttileivokset (5-6 kpl)

Pohjat
1 kananmuna
30 g sokeria (n. 2,5 rkl)
1 rkl perunajauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 mmt leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa pieni vuoka (itse käytin 15 cm pyöreää irtopohjavuokaa) leivinpaperilla. Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää jauhot siiviän läpi kananmuna-sokerivaahtoon ja kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskitasolla noin 5-10 min, kunnes taikinan pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä.

Leikkaa levystä haluamasi kokoisia pyöreitä paloja. Itse sain 4 kokonaista ympyrää, viidennen sain yhdistelemällä jämätaikinapaloja. Mikäli pohjataikinan paistaisi toisenmuotoisella vuoalla, saisi varmaan enemmänkin pohjia.

Tee muovikalvosta pohjapalojen kokoisia rinkuloita, teippaa ne pohjapalojen ympärille suht tiukkaan, jotta täyte ei valu pohjan ja muovin välistä.

Täyte
marjoja (mustikoita, metsämansikoita, vadelmia...)
400 g haluamasi makuista jogurttia (esim. samaa kuin valitsemasi marjat)
2 tl vaniljasokeria
2-3 liivatelehteä
2-3 rkl mehua/vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan väh. 5 minuutiksi. Sekoita vaniljasokeri jogurttiin. Lämmitä 2-3 rkl mehua tai vettä kiehuvaksi, ota kattila pois liedeltä, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita kuuman nesteen joukkoon. Laita jähmettymään jääkaappiin n.15-30 minuutiksi.

Ripottele haluamiasi marjoja pohjien päälle. Kun jogurtti alkaa kiinteytyä, kaada se marjojen päälle ennen kuin se jämähtää täysin. Sen tulisi levittyä vielä nätin tasaisesti tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa voit myös ripotella koristeita vielä päälle, jos haluat, että ne tarttuvat leivokseen. Itse laitoin mustikoita mustikkajogurttiversioon ja sitten ripottelin niitä vielä päälle. Metsämansikat asettelin vasta jälkikäteen, koska otin ne pakkasesta, enkä halunnut, että ne vettyisivät päälle. Anna hyytyä seuraavaan päivään tai vähintään kuutisen tuntia. Jos haluat, että täyte jähmettyy nopeammin, voit käyttää yhteensä esim. 4 liivatelehteä. Itse tykkään pehmeämmästä lopputuloksesta, eikä jähmettymisellä ollut kiire, joten käytin vain 2. Tosin viimeiset leivokset seisoivat huoneenlämmössä useamman tunnin, jonka jälkeen täyte osittain lohkeili.

Koristele leivokset esim. marjoilla ja kookoslastuilla.



Ketunhäntäkin sai osansa herkuista








Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Domestic Goddess ;)! Aivan ihanan näköisiä kaikki leipomukset, kelpais mullekin!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts