Arancini
Mondon Ruoka&Matka (1/2012)-lehdessä oli ihanan sitruunarisoton sekä ylijäämärisotosta tehtävien arancini-pallosten ohjeet (by Kirsi Piha). Eräänä sunnuntaina tein satsin risottoa, josta oli tarkoituskin jäädä osa yli. Maanantaina odotin jo töissä, milloin pääsisin takaisin kotiin uppopaistamaan ”appelsiineja”. Joitakin vuosia sitten näin italialaiselokuvan, jossa naispääosassa oli Penelope Cruz (kyllä, elokuva oli ihan varmasti italialainen), jossa Penelope paistoi miesystävälleen kovasti samannäköisiä palleroita. Tällöin mietin, mitä ihmeen palleroita ne ovat, koska mies söi niitä jatkuvasti. Nyt olen aivan varma, että juuri näitä ne ovat. Suomentajakaan ei ilmeisesti ollut tiennyt mitä ne ovat, koska tekstitys ei muistaakseni auttanut juuri tätä ymmärtämään, olisivatko ne olleet "appelsiineja". Harmi, kun en muista elokuvasta yhtään mitään muuta.
Arancini "Appelsiinit"
lempirisottoasi jääkaappikylmänä
kananmuna
korppujauhoa
ruokaöljyä uppopaistoon
Muotoile risotosta pallosia kylmällä vedellä kostutetuin
käsin. Riko kananmuna kulhoon ja ripottele toiseen korppujauhoja. Lämmitä öljy.
Kun leipäpala paistuu öljyssä kullanruskeaksi muutamassa minuutissa, on
lämpötila sopiva. Pyörittele risottopallero ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa.
Paista muutama pallero kerrallaan öljyssä, käännä ympäri, kun toinen puoli on
vaalean kullanruskea. Öljyn lämpötila ei saisi olla liian korkea, jotta sisus
lämpenisi riittävästi, mutta pinta ei ruskistuisi liikaa. Toisaalta lämpötila
ei myöskään saisi olla liian matala, jolloin friteerauspintaan imeytyy liikaa öljyä ja
lopputulos on rasvainen. Nostele talouspaperille hetkeksi, jotta ylimääräinen
öljy imeytyy pois.
Ensimmäinen erä jäi aavistuksen viileäksi sisältä, joten
kylmästä risotosta pyöritellyt pallerot kannattaa jättää huoneenlämpöön
hetkeksi ennen paistoa, jotta vähäisempi paistoaikakin lämmittäisi ne
läpikotaisin. (Palleroiden pyöritys onnistuu helpommin jääkaappikylmästä
risotosta).
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Näyttää hyvältä, voisi onnistua jopa minulta ;)
ReplyDeleteElokuva on myös näkemisen arvoinen :) täytynee yrittää vielä etsiä, mikä sen nimi oli...
ReplyDelete