Finnish Blueberry Pie with a Flaky Crust - Rapeapohjainen Mustikkapiirakka




What we call blueberries in Finland, might be called bilberries where you're from. They grow wild in the forests (and sometimes also on your "front yard"). I haven't posted this basic recipe before but was asked it some time during the last year. My mother made her blueberry pie very often with sweet bun dough (that's how my father prefers it) but my favorite blueberry pie has a flakier crust, pâte brisée sablée. The best ever sweet pie crust recipe is from Julia Child's Mastering the Art of French Cooking. It's my go-to recipe whenever I'm making a sweet pie.

I had some extra dough so I cut it into stars (without a cutter, because we were at the summer cottage, and there wasn't any, so I went "free-form" with a knife). The pie tastes good without the stars, so please feel free to skip them.

N.B. I don't usually use margarine anymore as it states in the recipe, but I replace it with butter. I think the purpose of margarine is to add hydrogenated fats as to make the crust flakier. Nowadays margarines are trans-fat reduced and quite soft, so there's no point in using it.







Blueberry Pie

Blueberry pie with a flaky crust, made with wild Nordic blueberries.

Ingredients:
    Pâte brisée sucrée (for a 25-27 cm crust)
  • 220 g all-purpose or cake flour, sieved
  • 35 g sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 70 g butter
  • 2 Tbsp (~25 g) margarine (for baking)/ shortening/vegetable fat/butter (read N.B. above)
  • 1 egg + 1 Tbsp cold water, beaten
  • 1/2 tsp vanilla extract
  • Filling:
  • 500 ml wild blueberries
  • 2-4 Tbsp sugar
  • (1 Tbsp potato starch if using frozen berries)
Instructions:
  1. Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder with cold butter(+margarine) by pinching with fingertips until it resembles wet sand.
  2. Add the egg+water and mix it quickly together (I'm using the technique described in the cookbook to finish the mixing of the dough, fraisage).
  3. Wrap the dough in plastic wrap and let it cool in the freezer for 15-30 minutes (don't overchill it as then the dough will tear apart while rolling it).
  4. While the dough is chilling, prepare the pie form by oiling it. Preheat the oven to 190°C.
  5. Roll the dough to form a round disc (appr. 3-4 mm in thickness) with the help of flour. Place onto a prepared pie tin.
  6. (Optional: If you want to prebake the crust, put a baking paper and your "baking beans" on top of it and prebake for 5-6 minutes. Remove the beans and the paper and continue to bake for 2-3 minutes.)
  7. Continue with your prebaked or unbaked crust: Add the blueberries on top and sprinkle with sugar according to taste. If you have frozen blueberries, toss them with sugar and potato starch in a bowl and pour them frozen on the prebaked crust.
  8. Bake for 30 minutes in 190°C or until the crust has a golden brown colour (add 5 minutes to the baking time if using frozen berries).
  9. Serve warm with vanilla ice cream, vanilla custard or whipped cream.
Adapted from Julia Child's Mastering the Art of French Cooking.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate. It doesn't contain the calories from ice cream or whatever you are serving it with.

Mustikkapiirakka

Perinteisen mustikkapiirakan voi oikeastaan tehdä kolmella erilaisella pohjalla: pulla-, kakku- tai sitten murotaikinalla. Tämä rapea, kaulittava murotaikinapohjainen versio on oma suosikkini. (Joskus näkee murokakkutaikinaakin kutsuttavan murotaikinaksi. Se on kuitenkin sellainen kahvikakkutaikina, jota ei kaulita vaan joka levitetään.)

Ainekset:
  • 220 g vehnäjauhoa, siivilöitynä
  • 35 g sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 70 g voita
  • 2 rkl (~25 g) leivontamargariinia tai voita (lue N.B. yläpuolelta)
  • 1 muna + 1 rkl kylmää vettä, vatkattuna
  • 1/2 tl vaniljauutetta
  • Täyte:
  • 5 dl mustikoita
  • 2-4 rkl sokeria
  • (1 rkl perunajauhoa, jos käytät pakastemustikoita)
Valmistusohjeet:
  1. Valmista taikina: sekoita jauhot, sokeri ja leivinjauhe keskenään ja lisää kylmä, pieneksi kuutioitu voi (ja margariini). Nypi taikina kokoon, kunnes voi on pääosin sekoittunut jauhoihin.
  2. Lisää muna+vesi-seos ja sekoita nopeasti yhteen. (Käytän tässä ranskalaista fraisage -tekniikkaa, jolla saa todella rapean pohjan).
  3. Kääri taikina kelmuun ja anna jäähtyä pakastimessa 15-30 minuuttia. (Älä anna taikinan jäähtyä liian kylmäksi, koska sitten se repeilee helposti sitä kaulitessa.)
  4. Taikinan jäähtyessä voitele piirakkavuoka (öljy on mielestäni parasta tähän). Esilämmitä uuni 190 asteeseen.
  5. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (noin 3-4 mm paksuiseksi) ja vuoraa sillä piirakkavuoka.
  6. (Halutessasi tai jos käytät pakastemustikoita: Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kaada sen päälle kuivia papuja tai "leivontakuulia". Esipaista pohjaa 5-6 minuuttia. Poista sitten pavut ja paperi ja jatka esipaistoa vielä 2-3 min.)
  7. Jatka esipaistetulla tai paistamattomalla pohjalla: Lisää mustikat pohjalle ja ripottele päälle sokeria makusi mukaan. Jos käytät pakastemustikoita, suosittelen sekoittamaan sokerin ja perunajauhon niihin jäisinä kulhossa ja sitten kaatamaan esipaistetun pohjan päälle.
  8. Paista 30 minuuttia 190-asteisessa uunissa tai kunnes reunat muuttuvat kullanruskeiksi (lisää paistoaikaan noin 5 minuuttia, jos käytät pakastemustikoita).
  9. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön, -kastikkeen tai kermavaahdon kera.
Lähde: Mastering the Art of French Cooking (Julia Child).
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio, eikä sisällä kermavaahtoa tai muita mahdollisia lisukkeita.





Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts