Spanish Gazpacho Soup - Espanjalainen gazpachokeitto




This cool tomato soup is a steady favorite of mine to make when the hot summer weather reaches us (well, it already did in June, but now it's cold and rainy). I love how it celebrates the ripe tomatoes and is one of the best dishes you can use them! As you need deliciously ripe tomatoes, so this time of year is the best to make this soup (don't bother if you don't have the ripest of tomatoes). It's also a great dish to add your vegetable intake. Before you even know it, you have eaten 2 tomatoes and 1/4 red pepper (or 4 tomatoes and 1/2 red pepper, like I did the last time).











Spanish Gazpacho Soup

This lovely cool soup suits perfectly the hot summer weather!

Ingredients:
  • 8 tomatoes
  • 1 bell pepper
  • 1/2 smallish red onion
  • 1 garlic clove
  • n. 100 g baguette or a thick slice white bread (if the crust is not very thick, you don't need to remove it)
  • 2 Tbsp cold-pressed olive or rapeseed oil
  • 2 Tbsp red wine vinegar (or sherry vinegar)
  • 1/2 tsp salt
  • a pinch of black pepper
Instructions:
  1. Remove the white stems and seeds from the tomatoes. (You don't need to blanch tomatoes in this recipe.)
  2. Remove the seeds from the bell pepper and cut it into pieces.
  3. Cut the onion roughly.
  4. Place the tomatoes, bell pepper, red onion and garlic clove into a food processor (or blender) and process until smooth (continue at least a few minutes so that the peels from tomatoes and bell pepper are blended too).
  5. Rip the bread into a few pieces and let it soak in vegetable puree for 10 minutes, so that it softens up before blending it.
  6. Add the oil, vinegar, salt and pepper and blend the soup with bread until smooth. If you want to remove the peels and have supersmooth soup, you can sieve the soup now. I don't usually sieve it, as my processor makes the soup smooth enough for my taste. (Some bits remain though, but they don't bother me.)
  7. Check the taste and add salt, pepper or vinegar if needed.
  8. Place the soup in fridge for a few hours to cool before serving.
  9. Serve from a jug or individual dishes and decorate with herbs, tomato seeds or finely diced bell pepper or onion.
Adapted from https://www.gimmesomeoven.com/authentic-gazpacho-recipe/
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.

Espanjalainen Gazpachokeitto

Tämä ihana viileä keitto juhlistaa kesän kypsimpiä tomaatteja ja sopii loistavatsi kuumiin kesäpäiviin!

Ainekset:
  • 8 tomaattia
  • 1 punainen paprika
  • 1/2 pienehkö punasipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • n. 100 g patonkia (kuoren kanssa; tulee paksuhkoa)
  • 2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus mustapippuria
Valmistusohjeet:
  1. Poista tomaateista kannat ja siemenet. (Tomaattien kuoria ei tarvitse tässä ohjeessa poistaa.)
  2. Poista paprikan siemenet. Pilko paprika paloiksi.
  3. Pilko punasipuli isoiksi paloiksi.
  4. Laita tomaatit, paprika, punasipuli ja valkosipuli monitoimikoneeseen/ blenderiin ja soseuta muutaman minuutin ajan, niin että kuoretkin hienontuvat.
  5. Revi leipä muutamaksi palaksi ja laita likoamaan soseeseen n. 10 minuutiksi, jotta se pehmenee ennen sen hienontamista.
  6. Lisää öljy, etikka, suola ja pippuri ja soseuta keittoa vielä hetki, kunnes se on tasaista. Jos haluat poistaa mahdolliset kuorenjäämät, keiton voi siivilöidä tässä vaiheessa, mutta ainakin omalla laitteella saan omaan makuuni riittävän tasaista keittoa.
  7. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria ja/tai etikkaa.
  8. Laita keitto jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.
  9. Koristele annokset esim. yrteillä, tomaatinsiemenillä tai pieneksi pilkotuilla sipuli- tai paprikakuutioilla.
Lähde: https://www.gimmesomeoven.com/authentic-gazpacho-recipe/
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts