New Orleans Style Bean Stew


I've been cooking this bean stew many times during the years. It's a very simple, quick and easy dish and very suitable for these cold winter days. It's probably not at all authentic; the recipe is from a Swedish basic cookbook, but it conveys the image and atste that I think New Orleans has (I have never visited there nor eaten any real New Orleans food...). Anyway, I love how filling it is despite the minuscule amount of meat it has. The main reason I cook it, is to make use of leftover sausages and cold cuts (especially handy after Christmas). I haven't tried putting remaining Christmas ham to it, but I think it could work with it also. Mostly I've used salami and bacon that have a tendency to remain in our fridge. You can serve this dish with bread or rice or even pasta, or then you can serve it as it is (with whatever leftovers you have; so handy).

Bean Stew

A simple, quick and easy dish for cold winter days. It's incredible how meaty it tastes just thanks to the bouillon cube and just two strips of bacon.

Ingredients:
  • 400-500 g cooked brown or kidney beans
  • 1 onion
  • 1 Tbsp vegetable oil
  • 1 clove of garlic
  • 2-3 Tbsp tomato paste
  • 400 g crushed tomatoes
  • 1 bouillon cube
  • 1 bay leaf
  • 1/2 Tbsp Worcestershire sauce
  • 1 tsp paprika powder
  • (1/4-1/2 tsp cayenne pepper)
  • 2 slices smoky bacon, a piece of salami or other cooked meat (preferably with some fat)
Instructions:
  1. Dice the onion and saute in oil in a thick-bottomed pot.
  2. Add the crushed garlic and tomato paste and saute quickly. Add 100 ml water to dissolve the tomato paste evenly.
  3. Add the crushed tomatoes, bouillon cube, bay leaf, Worcestershire sauce, paprika (and cayenne pepper) and let simmer for 10-15 minutes.
  4. Cut the meat to smaller pieces or strips and add it to the pot with the beans. Heat up and let simmer for 5 minutes. Add some water if the stew seems dry.
Adapted from Rutiga kokboken.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Papupata

Nopea, helppo ja täyttävä papuruoka kylmien talvipäivien lämmikkeeksi. Se maistuu uskomattoman lihaisalta liemikuution ja kahden pekonisiivun tai pienen salamipalan ansiosta.

Ainekset:
  • 400-500 g ruskeita tai kidneypapuja, kypsennettynä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl kasvisöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2-3 rkl tomaattipyreetä
  • 400 g tomaattimurskaa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 laakerinlehti
  • 1/2 rkl worcestershire-kastiketta
  • 1 tl jauhettua paprikamaustetta
  • (1/4-1/2 tl cayennepippuria)
  • 2 suikaletta pekonia, pala salamimakkaraa tai muuta mieluiten rasvaista lihaa
Valmistusohjeet:
  1. Kuutioi sipuli ja kuullota se öljyssä paksupohjaisessa kattilassa tai kasarissa.
  2. Lisää murkattu valkosipuli ja tomaattipyree ja kuullota pikaisesti. (Tomaattipyreen hapan maku pehmenee, kun sitä paistaa hetken.) Lisää 1 dl vettä ja sekoita jotta tomaattipyree liukenee tasaisesti.
  3. Lisää tomaattimurska, liemikuutio, laakerinlehti, worcestershire-kastike, paprika ja cayennepippuri ja anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia.
  4. Leikkaa liha pieniksi paloiksi ja lisää papujen kanssa kastikkeen joukkoon. Kiehauta ja anna hautua 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa hieman vettä, jos pata vaikuttaa kuivalta.
Lähde: Uusi ruutukokki (2001).
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts