Minun TampereeniTulevan muuttoni vuoksi olen fiilistellyt Tamperetta viime aikoina sen mitä olen ehtinyt japanin opintojen, muuttotouhujen ja flunssan mainingeissa. Olin ajatellut listata postaus kerrallaan Tampereen ihania puolia, mutta koska pian en enää asu täällä, se saattaisi jäädä tekemättä. Koska Tampere on kuitenkin rakas synnyinkaupunkini ja paikka jossa olen asunut n. 30 vuotta, se ansaitsee tulla huomioiduksi täälläkin. Melko usein olen harmitellut, ettei täällä ole mitään, ja että tämä on sellainen nurkkakuntainen pikkukaupunki, mutta nyt eron hetkellä tuntuu, että täällähän on kaikkea. Sattui vielä sopivasti, että Tampere juhlii tänä viikonloppuna 234-vuotissynttäreitään. Hyvää syntymäpäivää, Tampere! (Virallisestihan se olisi 1.10., mutta Tampereen päivää vietetään aina viikonloppuna).


Monin museoihin pääsee ilmaiseksi tai alennuksella ja kaikenlaista muuta mukavaa on myös tarjolla. JOs en itse olisi muuton keskellä, menisin ainakin käymään Tipotien uudessa sote-talossa (la klo 11-15) ja Tallipihalla. Pääkirjasto Metsossa on myös leffalauantai, jossa esitetään elokuva Sisilia sydämessäni klo 11, joka kertoo italiaissuvun elämästä 20-luvulta nykypäivään. Emil Aaltosen museoon pääsee eurolla, kannattaa ainakin käydä katsastamassa iki-ihana Pyynikinlinna, jossa museo sijaitsee (Mariankatu 40), mikäli näyttely ei itsessään kiinnosta. Myös Pikkupalatsiin voi päästä esittelyyn, lippuja jaetaan 25 kpl/päivä VisitTampere-matkailuneuvonnassa (rautatieasemalla) ilmeisesti aikainen lintu nappaa madon -periaatteella. Su klo 11.45 ja 13.15 pääpoliisiaseman tienoilla (Hatanpään valtatien puolella) on poliisikoiranäytös, jota olisi kiva päästä katsomaan. Lisäksi poliisitalon pihalla on mahdollisuus tutustua poliisin kalustoon ja paikalla on myös Vapepan etsintäkoirat rapsuteltavana. Olen myös aina halunnut kokeilla jousiammuntaa: Tampereen Jousiampujilla on avoimet ovet Ainonkallion väestönsuojassa. Sorsapuistossa järjestetään sunnuntaina Sorsapuisto eilen ja tänään -puistotapahtuma, jossa varmaan tulen Ketunhännän kanssa piipahtamaan päivälenkin yhteydessä.

Sunnuntaina järjestetään myös opastettuja kaupunkikierroksia. Viime vuonna kävin Pispalan kierroksella ja siellä oppi kaikenlaista mielenkiintoista. Suosittelen! Tänä vuonna kävelykierroksen reitti näyttäisi olevan eri, joten saatanpa mennä uudestaan, jos ehdin. Lähdöt klo 11 ja 14 Pispalanharjulta Pyykkimettän reunalta, ilmeisesti bussilla nro 10 pääsee paikalle. (Ei kyllä sitten hajuakaan, missä tuo Pyykkimettä on, mutta pysäkin pitäisi olla viimeinen ennen päätepysäkkiä, joten eiköhän bussikuski auta :) Kävelykierroksia järjestetään myös muissa kaupunginosissa. Katso tarkemmat tiedot joko kotiin tällä viikolla jaetusta Tampereen tiedotuslehdestä tai Tampereen kaupungin sivuilta.

Next week Tampere, the town I was born and raised, won't be my hometown anymore. Here are some of my favorite places here. Happy 234th Anniversary, Tampere!

Kuvat ovat arkistoistani, joten älä ihmettele vuodenaikojen nopeaa vaihtelua :)

Tammerkoski

 

Amurin Helmi


 

Vaikka nimestä tuleekin mieleen ihan joku lähiöpubi (itse asiassa Kalevastahan löytyy Kalevan Helmi), on kyseessä ihana kahvila Amurin työläiskorttelissa. Samassa korttelissa on myös museo, mutta se on auki vain kesäaikaan. Lähes kaikki tarjottavat tehdään paikan päällä ja ovat siis ehdottoman tuoreita. Parasta: leivät ja  mantelipulla (leipiä voi ostaa myös viipaleittain: mikä ihana keksintö kaltaiselleni leipähiirelle). Tarjolla on myös aamupalaa arkisin 7-9.30 ja viikonloppuisin 9-11 (varmista ajat nettisivulta!), jolloin tarjolla on hyvin hautunutta puuroa, tuoretta leipää ja ihania voisilmäpullia. Harmi vaan, että kahvi on melko usein sitä "perinteistä" suomalaiseen tapaan valmistettua, joka ei maistu minulle kovin hyvin. Tosin, kun tänään kävin siellä, oli seinällä ilmoitus, että ovat vaihtamassa kahvilaatua ja toivoivat palautetta. Itse en voi palautetta vielä antaa, kun join teetä (ihme! No, oli kurkku kipeä, niin siksi).


Pyynikinharju ja Näkötorni
Jos puhutaan Tampereen nähtävyyksistä, ei Pyynikinharjua voi sivuuttaa: ihanat näköalat molempiin suuntiin, käkkyräisiä mäntyjä ja keväällä julmetusti sinivuokkoja (ja jos olet aikeissa kertoa tässä vaiheessa poliisiaiheista vitsiä, niin ÄLÄ!!!). Mikäli tulet keskustan suunnalta, voit samalla katsella kaikkia niitä ihania taloja rinteessä. Harjun huipulla on näkötorni, jonne pääsee ikivanhalla natisevalla hissillä. Muistan, kuinka joskus lapsena matkustin tuossa hississä ukin kanssa. Hieman pelottavaa! (Mikäli et halua mennä hissillä, voit nousta myös portaita pitkin). Näköalat ovat huikeat ja sieltä maisemia katsellessa on helppo unohtaa, että torni itsessään ei ole kovin korkea. Mutta on se riittävän korkea, ettei suoraan alas ole kiva katsoa. Tarina kertoo, että eräs sukulaiseni on joskus (40-luvulla?) kävellyt näkötornin kaiteella... Ja sitten vielä pisteenä i:n päällä: Tampereen (ja ehkä koko maailman) parhaat munkithan paistetaan näkötornissa: maista ihmeessä!


Finlaysonin ympäristö ja Tallipiha
Tehdasalueen charmia tiilirakennuksineen. Tykkään etenkin näin syksyisin käveleskellä alueella: jotenkin ruskan värjäämät lehdet (erityisesti villiviini) sopivat punatiilirakennuksiin. Katsasta ainakin: Kelloportti, Väinö Linnan aukio (?), Finlaysonin kirkko ja Finlaysonin palatsin puutarha. Aivan vieressä on lisäksi Tallipiha, josta löytyy kiva kahvila, käsityöläispuoteja ja viikonloppuisin yleensä jotain ohjelmaa. Tallipihan vieressä on lisäksi taidekeskus Mältinranta, jossa on joskus näyttelyitä: paikka on entinen vedenottamo (ja sen voi todeta itsekin, jos sisälle pääsee kääntymään!). Mältinrannassa toimii myös taidelainaamo. Mikäli olet avantouinnista innostunut, pääsee niiltä main myös sitä harrastamaan: Tammerkoskeen :D Ja muinakin vuodenaikoina voi myös uida.


Näsilinna/MilavidaTallipihan ja Finlaysonin alueen naapurissa on Näsilinna/Milavidan palatsi, jota ympäröi Näsinpuisto. Näsilinna on ihana palatsi, joka on ikävä kyllä päästetty ränsistymään. Nyt sitä ollaan ilmeisesti alkamassa kunnostaa: sinne suunnitellaan ilmeisesti museo- ja ravintolatiloja. Silloin tällöin joidenkin tapahtumien yhteydessä sisällekin pääsee kääntymään, suosittelen :) Näsinpuistossa on myös Kuru-laivan haaksirikon muistomerkki. Parasta: Aulan shakkiruutulattia ja hieman aavemainen portaikko.

Tammelantori

 

Paras toritunnelma on ehdottomasti Tammelantorilla. Harmi kyllä vilkkainta torielämä on aamupäivisin, ja jo puolenpäivän jälkeen meno siellä hiljenee ja kahden-kolmen maissa paikka on jo ihan kuollut. Käy nauttimassa aamupalaa torikahvilassa tai lounasta Veijon Kokkitykissä (Tammelantorin laidalla), jossa on ihanat kalaruoat tai jos uskallat, torilta löytyy myös Tapolan mustaa (ehdottomasti puolukkahillon kanssa ja juomana kylmä maito). Ehkä tuo makuyhdistelmä on jonkun tarkkaan kehittelemä, mutta ainakin itselläni puoukkahillo ja maito estävät jonkin verran mustamakkarasta aiheutuv
aa närästystä (mustamakkara on siis lähes ainoita ruokia, joista saan närästystä, mahdollisesti muutkin veriruoat aiheuttaisivat tämän, mutta ei ole tullut kokeiltua sellaisia sitten peruskoulun... Oliko verilettuja ylipäätään enää 90-luvun lopulla koululounaalla?)

Kauppahalli

Pikkukojut, -kahviot ja kaupankäynnin sorina. Lisäksi hallista löytyy ihana ranskalainen bistro 4 vuodenaikaa, josta saa mm. bouillabaissea, ranskalaista kalakeittoa, joka takuulla täyttää vatsasi loppupäiväksi, niin paljon siinä on kalaa. Vähän aikaa sitten ravintola sai lisää tilaa, mutta aiemminkin aina olen tahtoessani päässyt syömään ilman jättipitkää jonotusta. Neuvon silti välttämään pahinta lounasruuhkaa puolenpäivän maissa.

Ravintola Katmandu

Nepalilainen ravintola, jossa on ystävällinen, mutta kuitenkin tunkeilematon palvelu. Otan aina saman annoksen: talon juustoa tomaatti-manteli-kookosmaitokastikkeessa (ja onkohan nimessä se cashewpähkinäkin?). Ei yhtään tulinen, vaan pikemminkin mausteisen makea. Nam nam! Juusto on sellaista samanlaista kuin intialaisten ravintoloiden paneer. Muistuttaa jonkin verran leipäjuustoa, mutta ei aivan. Suosittelen! Annokseen kuuluu myös naan-leipä <3

Siam House

Katmandun naapurissa sijaitseva etninen kauppa, joka on keskittynyt thairuokiin. Täältä löytyy todella hyvin tarvikkeita aasialaisruokiin.

East Asia Market

Tullintorin alimmassa kerroksessa sijaitseva Itä-Aasian keittiöihin keskittyvä etninen kauppa. Loistava valikoima!

Tampereen jäätelötehtaan jäätelökoju (The Grillin vieressä)
En tiedä, miten Minetti Jäätelön tulon jälkeen tämän paikan on käynyt, mutta sieltä sai ainakin vielä viime kesänä ihania italialaistyylisiä jäätelöitä. Vai onko näillä jotain tekemistä keskenään?

Koskipuiston laidalla oleva Wayne's Coffee

Ihan paras paikka kahvilalle: kahvilan ulkopuolella muutamia pöytiä, joissa voi istuskella rauhassa iltapäiväauringon paisteessa katsellen Hämeenkadun hyörinää. Kylmemmällä säällä ihanuutta on ikkunan edessä oleva kapea pöytä, jonka äärestä voi katsella samaa hyörinää. Todella hyvä kahvi ja hintakin on edullinen annoskokoon nähden. WIFI! Tämä on lempipaikkani, jos haluan esim. opiskella (minähän en pysty keskittymään liian hiljaisissa paikoissa).

Ja tässä siis vain jäävuoren huippu. Kun etsin sopivia kuvia arkistoistani, tuli mieleen lisää paikkoja, joten saattanee tulla myös jatko-osa...

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

  1. Niin kiva postaus ;) Itsekin mietin Tampereelta lähtiessä että tekisin postauksen lempipaikoista, ja tässä kyllä suurin osa niistä!! Tuli kyllä vähän ikävä Tamperetta ;)

    ReplyDelete
  2. Kiitos :) Jos sain ees yhden kaipaan Tamperetta, niin mission accomplished ;D Itsekin jään kyllä kaipaan Tamperetta :,(

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts