Pumpkin Pie Yogurt Parfait
Have I told you how much I love pumpkin <3 And oats. And yogurt. This recipe combines them all with layers of overnight oats, yogurt and pumpkin butter. YUMMY! Btw, pumpkin butter is a funny name, at least to a non-native speaker - it's more like a jam and doesn't have any butter. Despite (or because of?) the name it's yet very delicious.
Oh, and I have to tell you that I've been brought up thinking that parfaits mean frozen, ice-cream kind of desserts (something like semifreddo). At least such is the case here in Finland. Apparently not in English-speaking world. (Recipe below in English and Finnish).
20 g rolled oats (not instant, I like to use BIG flakes here)
1 tsp chia seeds
100 ml soy milk
100 ml yogurt
2 Tbsp pumpkin butter (recipe below)
Stir the ingredients for the overnight oats together. Place in fridge for a minimum of 4 hours (preferably overnight).
In the morning (or after that 4 hours) spoon half of the oat mixture to a jar or bowl, add half of the yogurt and 1 Tbsp pumpkin butter and repeat with the rest of the oats, yogurt and pumpkin butter.
Pumpkin Butter (makes more than enough, so you can make many parfaits with this amount)
200 g pureed pumpkin
1 Tbsp maple syrup
1 Tbsp brown sugar
1-2 Tbsp lemon juice
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp ground ginger
1/4 tsp nutmeg
Cook everything on medium-high heat until it starts to bubble. Reduce heat to low and simmer for 20-30 min. Add water, more sugar or spices if needed. Store in a sterilized jar in fridge, enjoy within 2 weeks. You can use it on pancakes, waffles, toast or with your overnight oats, porridge etc.
Adapted from: Minimalist Baker
Tuorepuuro
20 g (n. 2/3 dl) ISOJA kaurahiutaleita (esim. Myllyn paras
1 tl chiansiemeniä
1 dl soijamaitoa
1 dl jogurttia
2 rkl kurpitsahilloketta (resepti alla)
Sekoita tuorepuuroainekset. Anna turvota jääkaapissa yön yli (tai vähintään 4 tuntia).
Aamulla lusikoi puolet tuorepuurosta lasipurkkiin tms., lisää puolet jogurtista ja 1 rkl kurpitsahilloketta. Toista lopuilla aineksilla.
Kurpitsahilloke (tästä riittää useampaan maljaan)
200 g kurpitsahilloketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl tummaa sokeria
1-2 rkl sitruunasta puristettua mehua
1/2 tl kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää
Yhdistä kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä, kunnes seos alkaa kuplia (lisää tarvittaessa hieman vettä, jos seos on liian paksua). Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla n. 20-30 min. Lisää sokeria tai mausteita, jos tarpeen. Säilytä steriloidussa purkissa jääkaapissa, missä säilyy pari viikkoa. Näiden maljojen lisäksi sitä voi syödä mm. paahtoleivän tai vohvelien päällä, puuron tai jogurtin kanssa.
mukaillen Minimalist Bakerin ohjetta.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Oh, and I have to tell you that I've been brought up thinking that parfaits mean frozen, ice-cream kind of desserts (something like semifreddo). At least such is the case here in Finland. Apparently not in English-speaking world. (Recipe below in English and Finnish).
Pumpkin Pie Yogurt Parfait
Overnight Oats20 g rolled oats (not instant, I like to use BIG flakes here)
1 tsp chia seeds
100 ml soy milk
100 ml yogurt
2 Tbsp pumpkin butter (recipe below)
Stir the ingredients for the overnight oats together. Place in fridge for a minimum of 4 hours (preferably overnight).
In the morning (or after that 4 hours) spoon half of the oat mixture to a jar or bowl, add half of the yogurt and 1 Tbsp pumpkin butter and repeat with the rest of the oats, yogurt and pumpkin butter.
Pumpkin Butter (makes more than enough, so you can make many parfaits with this amount)
200 g pureed pumpkin
1 Tbsp maple syrup
1 Tbsp brown sugar
1-2 Tbsp lemon juice
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp ground ginger
1/4 tsp nutmeg
Cook everything on medium-high heat until it starts to bubble. Reduce heat to low and simmer for 20-30 min. Add water, more sugar or spices if needed. Store in a sterilized jar in fridge, enjoy within 2 weeks. You can use it on pancakes, waffles, toast or with your overnight oats, porridge etc.
Adapted from: Minimalist Baker
Kurpitsa-jogurttimalja
Tuorepuuro
20 g (n. 2/3 dl) ISOJA kaurahiutaleita (esim. Myllyn paras
1 tl chiansiemeniä
1 dl soijamaitoa
1 dl jogurttia
2 rkl kurpitsahilloketta (resepti alla)
Sekoita tuorepuuroainekset. Anna turvota jääkaapissa yön yli (tai vähintään 4 tuntia).
Aamulla lusikoi puolet tuorepuurosta lasipurkkiin tms., lisää puolet jogurtista ja 1 rkl kurpitsahilloketta. Toista lopuilla aineksilla.
Kurpitsahilloke (tästä riittää useampaan maljaan)
200 g kurpitsahilloketta
1 rkl vaahterasiirappia
1 rkl tummaa sokeria
1-2 rkl sitruunasta puristettua mehua
1/2 tl kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää
Yhdistä kaikki ainekset kattilaan ja keitä keskilämmöllä, kunnes seos alkaa kuplia (lisää tarvittaessa hieman vettä, jos seos on liian paksua). Vähennä lämpöä ja hauduta kannen alla n. 20-30 min. Lisää sokeria tai mausteita, jos tarpeen. Säilytä steriloidussa purkissa jääkaapissa, missä säilyy pari viikkoa. Näiden maljojen lisäksi sitä voi syödä mm. paahtoleivän tai vohvelien päällä, puuron tai jogurtin kanssa.
mukaillen Minimalist Bakerin ohjetta.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment