Vegetarian Chili
This food is always first on my to-do list if I manage to get yellow zucchinis. This time I got them from a colleague who had brought us also polka beets (they are so pretty!). But back to yellow zucchinis... They are firmer and dryer than their green counterparts, so they work especially well in stews etc. They always stay quite crunchy despite the simmering which is why I love them so. Please feel free to adjust the amount of chili powder to your liking (I usually put under 1 Tbsp, as I don't like very spicy foods). Scroll for the recipe (both in English and Finnish)
Vegetarian Chili / Spicy Ratatouille
1 medium-sized eggplant, cut into 1 cm cubes
1 Tbsp salt
2-3 Tbsp olive oil
1-2 yellow onions, finely diced (about a bit over 100 ml)
1-2 cloves garlic, finely chopped
1 green zucchini, cut into coins and then each coin into 4 sectors
1 yellow zucchini, cut into coins and then each coin into 4 sectors
(1 green bell pepper, cored, seeded, and cut into 0,5 cm dice)
one 400 g can crushed tomatoes
1-2 Tbsp chili powder
1 Tbsp ground cumin
1 tsp dried oregano
1 tsp dried basil
1 tsp sugar
1 cup canned black beans, drained
2 Tbsp fresh lemon juice
1 Tbsp French mustard
(freshly ground black pepper)
1 tsp salt
1/2 cup chopped fresh parsley
1/2 cup chopped fresh dill
Place the eggplant in a bowl and sprinkle with salt. Cover with cold water and let stand for 20-30 min. Drain and pat dry with paper towels. Heat the oil in a large skillet over medium heat. Add the eggplant and saute until starts to soften. Add onions, garlic (and bell pepper) and saute until translucent. Add the zucchinis and saute quickly. Add crushed tomatoes, chili powder, cumin, oregano, basil and sugar. Cook for 10 minutes, stirring every now and then. Stir in the beans and cook for about 5 minutes. Add lemon juice and mustard, salt and pepper. Stir well and adjust the seasonings. Serve with brown rice/spelt.
Adapted from Amerikas bästa soppor och sallader (Weiland A. et al).
Kasvischili
1 keskikokoinen munakoiso, leikattuna 1 cm kuutioiksi1 rkl suolaa(älä säikähdä, tämä suola valutetaan suurimmaksi osaksi pois)
2-3 rkl oliiviöljyä
1-2 sipulia, pieneksi kuutioituna (n. 1 dl)
1-2 valkosipulinkynttä, hienoksi silputtuna
1 pienehkö-keskikokoinen vihreä kesäkurpitsa, leikattuna hieman alle 1 cm viipaleiksi (kolikoiksi) ja sitten 4 sektoriksi
1 keltainen kesäkurpitsa, leikattuna samaan tapaan kuin vihreä serkkunsa
(1 vihreä paprika, leikattuna 0,5 cm kuutioiksi)
yksi 400 g purkki tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1-2 rkl chilijauhetta (tai maun mukaan, itse laitan n. 2 tl)
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl sokeria
1 tölkki mustia papuja (n.2-3 dl)
2 rkl tuoretta sitruunamehua
1 rkl ranskalaista sinappia
(mustapippuria rouhittuna)
1 tl suolaa
reilu 1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
reilu 1 dl tuoretta hienonnettua tilliä
Laita munakoisokuutiot astiaan, sirottele päälle suola ja kaada päälle vettä, kunnes palat peittyvät. Anna seistä n. 20-30 min. Valuta vesi pois ja painele kuutiot kuiviksi talouspaperilla. Kuullota munakoisoja öljyssä, kunnes ne pehmenevät. Lisää sipulit (ja paprika) ja kuullota kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kesäkurpitsat ja kuullota hetki. Lisää tomaattimurska, chilijauhe, juustokumina, oregano, basilika ja sokeri. Kypsennä 10 minuuttia miedolla lämmöllä, sekoittaen vain harvaan. Lisää pavut ja kypsennä vielä n. 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu ja sinappia, suola ja pippuri. Sekoita ja tarkista maut. Tarjoa tumman riisin tai speltin kanssa.
Muokattu Agneta Weilandin (et al) kirjasta Parhaat sopat ja salaatit.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment