Spicy Korean Ketchup Tofu - Tulinen korealainen ketsuppitofu




Happy year 2020! It's been year 2020 quite a while already, but this is my first post of the year. (I know, I have been quiet quite for awhile.) Anyway, this tofu dish was so delicious that I had to post it! After I had made it the first time I immediately had to buy more tofu on the next shopping visit, so that I could cook it again.

I love tteokbokki in spicy tomato/ketchup sauce and this dish tastes quite the same but is made with tofu instead. It's much handier to make this than tteokkbokki as you don't have to go and fetch those rice sticks from oriental shop. Tofu is sold in most of the local supermarkets. Gochujang is also sold in many supermarkets (at least in Helsinki area I've seen it in S-markets) and it has quite a long shelf life, so as long as you have it, this dish is easily cooked.



Spicy Korean Ketchup Tofu

This sweet and spicy ketchup sauce is so quick and easy to make that you can prepare it while the rice is steaming and you still have to wait for the rice!

Ingredients:
  • 200 g firm tofu
  • 2 Tbsp vegetable oil
  • Spicy Ketchup Sauce
  • 3 Tbsp ketchup
  • 1 tsp gochujang (or according your taste**)
  • 1/2 Tbsp soy sauce
  • 1 tsp sesame oil
  • 1 garlic clove, grated
  • 1 Tbsp water
  • For garnish (optional)
  • toasted sesame seeds
  • spring onion or chives
Instructions:
  1. Pat the tofu block dry and wrap it in kitchen paper and put under a heavy plate to squeeze some water out. Leave for 10 minutes.
  2. Combine the sauce ingredients in a small cup. Stir even.
  3. Cut the tofu into cubes (about 1-1,5 cm). Pat them dry on every side.
  4. Heat up the oil in a frying pan. Add the tofu cubes and fry on medium heat until the sides are golden brown and crispy (you don't have to fry them on all six sides, but preferably at least on four sides.) Remove the tofu from the pan.
  5. Wipe the excess oil away from the pan (and remove any burned tofu bits). Put the pan back to medium (high heat), pour the sauce to the pan and let it warm up (so that it starts to bubble on the edges (takes about 15-30 seconds). Add the tofu to the sauce and stir until the sauce coats the pieces.
  6. Serve at once. (Optional: garnish with toasted sesame seeds and spring onion or chives. The tofu tastes very good without the garnishes, so don't hesitate to cook this, even if you don't have them at hand.))
Adapted from My Korean Kitchen.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
**The original recipe uses 1-1,5 Tbsp gochujang. The sauce was enough spicy for me with this 1 tsp of gochujang.
Spicy Korean Ketchup Tofu

Tämän superherkullisen makeantulisen ketsuppitofun valmistaa niin käden käänteessä, että täytyy ihan odotella, että riisi kypsyisi.

Ainekset:
  • 200 g kiinteää tofua
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • Tulinen ketsuppikastike
  • 3 rkl ketsuppia
  • 1 tl gochujang-chilitahnaa (tai maun mukaan**)
  • 1/2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl seesamiöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi, raastettuna
  • 1 rkl vettä
  • Koristeeksi (halutessasi)
  • paahdettuja seesaminsiemeniä
  • kevät- tai ruohosipulia silputtuna
Valmistusohjeet:
  1. Painele tofu kuivaksi ja kääri se talouspaperiin. Jätä se n. 10 minuutiksi painavan lautasen alle, jotta ylimääräinen neste poistuu.
  2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  3. Leikkaa tofu n. 1-1,5 cm kuutioiksi ja taputtele vielä kerran kuivaksi.
  4. Lämmitä öljy paistinpannussa. Lisää tofukuutiot ja paista keskilämmöllä, kunnes tofun pinta on kullanruskeaa ja rapeaa (riittää että tofusta paistaa esim. 4 sivua, mutta jos jaksat voit tietty paistaa kaikki kuusi sivua rapeuden maksimoimiseksi.) Siirrä tofu hetkeksi lautaselle.
  5. Pyyhi ylimääräinen öljy ja mahdolliset palaneet tofunjäänteet pois pannulta. Laita pannu takaisin lämmölle. Kaada kastike pannulle ja anna sen alkaa kuplia reunoista (siihen menee vain hetki, ehkä n. 15-30 sekuntia). Laita tofu takaisin pannulle ja kääntele se kastikkeen sekaan.
  6. Tarjoa heti, esim. riisin ja wokattujen kasvisten kanssa. (Halutessasi voit koristella annoksen paahdetuilla seesamissiemenillä ja ruohosipulisilpulla, mutta ne eivät ole mitenkään välttämättömiä: ruoka maistuu oikein hyvältä ilmankin.)
Lähde: My Korean Kitchen.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.
** Alkup. reseptissä gochujangin määrä oli 1-1,5 rkl, mutta omaan makuun riittävän tulista tulee jo tuolla 1 tl:n määrällä.




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts