Cornflake Clusters - Muromöykyt




I made these crunchy, absolutely addicting cornflake goodies actually before Christmas. They are meant as Christmas goodies in the original recipe but in my opinion only the wreath shape (in the original recipe) makes these Christmas-themed. You can serve and enjoy these year-round (at least I don't find the taste at all Christmas-sy (cinnamon, etc.), if you get what I mean). I brought these to work to our little Christmas feast. They were kept so delicious that I had to share the recipe already then in our WhatsApp group. As you can see from the photos (they are the round ones with star sprinkles), I didn't even make them into Christmas wreaths, but just piled them into clusters (a lot easier; and also very theme-like, if you cover them with viral antigens (like some sprinkles), so let's just call them corona clusters). You could make these into bird's nests too and maybe put small egg-shaped candies on them as it's soon Easter.

(I've done other cereal goodies previously, but they are quite Christmas-sy, so maybe it wasn't a good idea to link them here. The other sweets in the photos are peanut brittles, the recipe from Nigella too; I just doubled the amount of peanuts.)







Cornflake goodies

Addictively delicious, maple caramel goodies.

Ingredients:
  • 120 g marshmallows (preferably white, but it's ok to use colourful ones too)
  • 50 g butter
  • 1/4 tsp vanilla extract (or 1 tsp vanilla sugar)
  • 1/4 tsp maple extract (or vanilla extract)
  • 125 g corn flakes
  • (25-50 g sesame seeds, optional but recommended)
Instructions:
  1. Place a baking paper on your counter.
  2. Melt the butter in a big pot and add the marshmallows. Let them melt on low-medium heat while constantly stirring until the mass is even.
  3. Take away from heat and add vanilla and maple extracts. Stir and then add the corn flakes and sesame seeds and stir-stir-stir until even.
  4. Take a spoonful of the massa and ensure that it's not too hot to touch. Squeeze it into pile using wet hands. Mold it on the baking paper as you wish. (I'm not able to make them into wreaths as Nigella so I went with piles instead.)
  5. Sprinkle with Christmas decorations and press them onto the surface to ensure that they stay on the piles. Leave to cool. (One has to be quite quick in molding and decorating: the mass cools quite quickly. At first it's too hot to touch and then it starts to get too stiff to mold and hold the decorations.
Adapted from Nigella Lawson: Nigella Christmas.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate (not including sesame seeds).

Muromöykyt muroherkut

Koukuttavan hyvät, vaahteraisen karamelliset muromöykyt. Näitä muromöykkyjä tein joulun alla ja ne olivat niin herkullisia, että ohjetta kysyttiin useampaan kertaan. Työkavereille lähetin sen jo ennen joulua whatsapp-ryhmäämme. Mielestäni näitä voi kuitenkin tehdä vaikka vuoden ympäri (ainakaan suomalaiseen makuun eivät maistu "jouluisilta").

Ainekset:
  • 120 g vaahtokarkkia (mielellään valkoisia, mutta ei haittaa vaikka olisivatkin värillisiä)
  • 50 g voita
  • 1/4 tl vaniljauutetta (voinee laittaa tilalle esim. 1 tl vaniljasokeria)
  • 1/4 tl vaahterauutetta (tämän voinee korvata vaniljauutteella, jos sitä ei löydy)
  • 125 g maissihiutaleita
  • (25-50 g seesaminsiemeniä, voi jättää poiskin, mutta suosittelen maksimimäärää)
Valmistusohjeet:
  1. Laita leivinpaperi jo valmiiksi työpöydälle.
  2. Sulata voi isossa kattilassa ja lisää sitten vaahtokarkit. Sulata ne miedolla lämmöllä koko ajan sekoittamalla, kunnes massa on tasaista.
  3. Ota kattila pois lämmöltä ja lisää vaniljauute (tai -sokeri) ja vaahterauute, sekoita. Lisää murot ja seesaminsiemenet ja sekoita, kunnes massa on levittynyt kaikkiin muroihin.
  4. Ota lusikalla "möykyllinen" seosta (huom! Kokeile ettei se ole liian kuumaa!) ja puristele kostutetuissa käsissä palloksi. Voit muotoilla möykkyä vielä leivinpaperin päällä.
  5. Ripottele päälle jouluisia koristeita tms. ja painele ne kiinni. Anna jähmettyä. (Koristeiden kanssa saa olla aika nopea, jotta ne tarttuvat. Myös seos jäähtyy aika nopeasti: alkuun se on liiankin kuumaa ja sitten jo jäähtyy, eli kannattaa olla nopea!
Lähde: Nigella Lawson: Nigella Christmas.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin (ei sis. seesaminsiemeniä).




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts