Ferrero Rocher Oat Balls
Do you know those Ferrero Rocher chocolates with crunchy hazelnut chocolate shell and soft Nutella kind of filling? They are so yummy! When I got the idea to combine them with oat balls, I was so eager to try how they would turn out. I was so sure they would be delicious and so they were!! They are very easy to make (no cooking involved), taste like Nutella and are packed with oats.
Do you know those Ferrero Rocher chocolates with the crunchy hazelnut chocolate shell and the soft Nutella kind of filling? This is their oat ball version: so delicious!
Ingredients:
- 70 g (about 200 ml) rolled oats (not quick-cooking type)
- 60 g butter, in room-temperature
- 50 g sugar
- 2 tsp vanilla sugar
- 1 Tbsp dark cocoa powder (van Houten or similar)
- 1-3 Tbsp strong coffee
- 1 Tbsp rum or hazelnut liqueur
- 16 whole hazelnuts, roasted, preferably without the brown skin
- appr. 40 g chopped, roasted hazelnut pieces
Instructions:
- Process the rolled oats slightly in a food processor (not too much, just that they break a bit but not into flour).
- Add the soft butter, sugar, vanilla sugar and cocoa powder and process until somewhat mixed. Add 1 Tbsp coffee and 1 Tbsp rum and process. Add more coffee to obtain a rollable consistency, if needed.
- Place in the fridge for 10 minutes to let the mass thicken a bit. Roll into balls. Push a whole hazelnut inside and roll again to cover the hazelnut.
- Roll the balls in chopped hazelnut pieces and serve. (It's good to store them in the fridge, if you don't serve them straight away, but take them to room-temperature for a little while before serving them.)
Oletko maistanut niitä Ferrero Rocher -suklaapalloja, joissa on pinnalla rapeaa hasselpähkinärouhesuklaata ja sisällä silkkisen pehmeää nutellamaista täytettä sekä kokonainen pähkinä? Risteytin ne tässä ohjeessa kaurapalloihin ja lopputulos on superherkullinen!
Ainekset:
- 70 g (noin 2 dl) kaurahiutaleita (ei pika-)
- 60 g voita, huoneenlämpöisenä
- 50 g sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl tummaa kaakaojauhetta (esim. van Houten)
- 1-3 rkl vahvaa kahvia
- 1 rkl rommia tai hasselpähkinälikööriä
- 16 kokonaista paahdettua hasselpähkinää, mieluiten ilman kuorta
- n. 40 g paahdettua hasselpähkinärouhetta
Valmistusohjeet:
- Pyöräytä kaurahiutaleita hetki monitoimikoneessa käyttäen leikkaavaa terää, niin että ne rikkoutuvat hieman, mutta ei jauhoksi asti.
- Lisää pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja anna koneen käydä hetken, niin, että ainekset sekoittuvat toisiinsa. Lisää 1 rkl kahvia ja 1 rkl rommia/likööriä ja sekoita. Lisää kahvia tarvittaessa, jotta massasta tulee pyöriteltävää.
- Laita massa jääkaappiin noin 10 minuutiksi: se jähmettyy hieman ja muuttuu helpommin pyöriteltäväksi. Ota lusikalla sopiva määrä massaa ja pyörittele palloksi käsiesi välissä. Työnnä pallon sisälle kokonainen hasselpähkinä ja pyörittele sitten vielä hetki, jotta pähkinä peittyy massaan.
- Pyörittele pallot lopuksi pähkinärouheessa ja tarjoa huoneenlämpöisenä. (Palloja kannattaa säilyttää jääkaapissa, jos et tarjoa niitä heti, mutta ota ne hetkeksi huoneenlämpöön pehmenemään ennen tarjoilua.)
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment