Mushroom Rice Casserole - Sieniriisivuoka


This mushroom dish is pure comfort food! It resembles risotto a bit but is a lot easier to make (no stirring, just leave it in the oven kind of dish). I think it is quite a common food in the US, but I've never seen anything like it in Finland. We cook lots of different casseroles in Finland (like cabbage casserole, potato casserole, carrot casserole, rutabaga casserole, liver casserole...) but I haven't ever even thought about making a mushroom casserole which is why I have to post it. It is seriously so good it has to be made into a new Finnish dish!

Sieniriisivuoka muistuttaa maullisesti sienirisottoa, mutta on paljon helpompi ruoka valmistaa. Raaka-aineet ovat pitkälti samoja kuin risotossa, mutta valmistustapa ja koostumus ovat erilaiset. Lopputulos on silti kermaisen pehmeä, eikä tehdessä tarvitse pelätä ylikypsentämistä toisin kuin risotossa.





Mushroom Rice Casserole on a plate

This mushroom dish is pure comfort food! It resembles risotto a bit but is a lot easier to make. If you have fresh mushroom, you can save that 60 min from soaking.

Ingredients:
  • a handful of dried mushroom or 300-400 g fresh mushroom, preferably wild
  • 200 ml boiling water (if using dried mushroom)
  • 300 ml rice pudding type rice
  • 1 bouillon cube (vegetable, meat, chicken: any is fine, I like meat broth the most as it will compliment the umami taste from the mushroom)
  • 600 ml water
  • 2 Tbsp butter
  • 1 big onion
  • 1/4 tsp salt
  • 50 g processed or cream cheese
  • 300 ml milk
Instructions:
  1. If using dried mushroom: Pour 200 ml boiling water on the dried mushroom and let them soak in hot water for about 30-60 minutes or until soft. Once soaked, save the liquid.
  2. Chop the mushroom (soaked or fresh) to smaller pieces.
  3. Cook the rice: Boil 600 ml water (if you have mushroom soaking liquid use that to substitute for part of the water). Add a bouillon cube and the rice and cook until water is absorbed and the rice is tender-ish. (15 minutes is enough, the rice will continue cooking in the oven.)
  4. Chop the onion and saute in butter. Add the chopped (soaked) mushroom and saute quickly. Add the milk and cheese and let the sauce cook for a few minutes, so that the cheese will melt into the sauce.
  5. Combine the rice and sauce in a deep oven casserole dish. Add more water or milk if the mixture seems dry (it will continue to dry up in the oven).
  6. Bake in 200 C for 45-50 minutes.
Adapted from 101 Cookbooks
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Sieniriisiä lautasella

Sieniriisivuoka on helppo syksyinen kotiruoka: se muistuttaa maullisesti sienirisottoa, mutta on paljon helpompi valmistaa. Jos sinulla on tuoreita sieniä, säästät 60 min liottamiselta.

Ainekset:
  • kourallinen kuivattuja sieniä tai 300-400 g tuoreita (metsä)sieniä
  • 2 dl kiehuvaa vettä (jos käytät kuivattuja sieniä)
  • 3 dl puuroriisiä
  • 1 liha-, kasvis- tai kanaliemikuutio (itse tykkään lihaliemikuutiosta, koska se korostaa hyvin sienten umami-makua)
  • 6 dl vettä
  • 2 rkl voita
  • 1 iso sipuli
  • 1/4 tl suolaa
  • 50 g sulate- tai tuorejuustoa
  • 3 dl maitoa
Valmistusohjeet:
  1. Jos käytät kuivattuja sieniä: Kaada 2 dl kuumaa tai kiehuvaa vettä kuivattujen sienten päälle ja anna niiden liota n. 30-60 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Säästä liotusvesi.
  2. Käytitpä sitten alunperin kuivattuja tai tuoreita sieniä, paloittele ne pieniksi paloiksi.
  3. Keitä riisi: Kiehauta 6 dl vettä (jos sinulla on sienten liotusvettä, korvaa sillä osa vedestä). Lisää liemikuutio ja riisi ja keitä riisiä miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt ja riisi pehmeähköä. (15 minuuttia riittää, koska riisi jatkaa kypsymistä uunissa.)
  4. Pilko sipuli pieneksi. Kuullota se voissa. Lisää pilkotut (liotetut) sienet hetkeksi pannulle sipulin joukkoon. Lisää maito ja juusto, keitä seosta hetki ja anna juuston sulahtaa kastikkeeseen.
  5. Yhdistä riisi ja kastike syvässä uunivuoassa. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai maitoa, jos seos vaikuttaa kuivalta. Se kuivaa vielä jonkin verran uunissa.
  6. Paista 200-asteisessa uunissa 45-50 minuuttia.
Muokattu 101 Cookbooksin reseptistä.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts