Express-pickled red onion - Pikapikkelöity punasipuli





Quick pickling makes onion milder tasting and also easier for stomach. Plus it makes it so delicious!! Pickled onion goes well with sandwiches and hamburgers or even in sushi and tastes great with all sorts of cold cuts or fish (think of Nordic smörgåsbord or Nordic Christmas table: marinated herring, gravlax, smoked salmon, meatballs...). At this time of year I would serve it with roast beef, which is the traditional food of All Saints' Day (celebrated this Saturday in Finland). How will you spend your Saturday?





photo descr

By quick pickling you get that sweet, slightly acidic taste of pickled onions but in no time! It goes well with sandwiches and hamburgers, or even with sushi. Tastes also great with all sorts of cold cuts or fish.


Ingredients:
  • 1 red onion
  • 2 Tbsp (red) wine vinegar (or 1 Tbsp pickling vinegar + 1 Tbsp water)
  • 2 Tbsp water
  • 1 tsp sugar
  • 1/2 tsp salt
  • a few black or white peppercorns
  • 1 bay leaf
Instructions:
  1. Halve the onion and slice the halves. Put the slices in a small jar (with a tight lid).
  2. Combine vinegar, water, sugar, salt, peppercorns and bay leaf and bring to a boil. Pour the hot liquid on top of the onion. The liquid doesn't have to cover the onion totally as it is to be eaten in a few days.
  3. Close the jar and shake it properly. Leave to cool. Shake it a few times while it's cooling.
  4. The onion is ready after 30 minutes, but gets better if you leave it for a couple of hours. Store in a refrigerator (keeps about a week).
photo descr here

Pikkelöinti tekee sipulista miedomman makuista ja mahaystävällisempää ja kaiken kukkuraksi siitä tulee todella herkullista nopeasti! Sopii hyvin täytettyihin leipiin, hampurilaisiin tai sushin täytteeksi. Mainiota myös saaristolaispöydässä kalojen kanssa.

Ainekset:
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl (puna)viinietikkaa (tai 1 rkl väkiviinaetikkaa + 1 rkl vettä)
  • 2 rkl vettä
  • 1 tl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • muutama musta- tai valkopippuri
  • 1 laakerinlehti
Valmistusohjeet:
  1. Halkaise sipuli ja viipaloi puolikkaat. Laita viipaleet pieneen suljettavaan (lasi)purkkiin.
  2. Kiehauta viinietikka, vesi, sokeri, suola, laakerinlehti ja pippurit ja kaada liemi kuumana sipulin päälle. Liemen ei tarvitse peittää sipuleita.
  3. Sulje purkki ja hölskyttele sitä aina välillä. Anna jäähtyä.
  4. Sipuli on valmista nautittavaksi n. 30 minuutin kuluttua, mutta paranee, jos annat sen maustua muutaman tunnin ajan. Säilytä jääkaapissa (säilyy ainakin viikon).



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts