Quick rolls - Pikasämpylät
I have no idea if these potato starch pearls are sold outside Finland, but if you happen to obtain them somehow, here's a recipe how to use them up (I bought the package to try them, but there's only a limited number of times I want to eat this "pearl porridge" that can be made with them, so I needed to find ways to use them for other dishes too). They resemble tapioca pearls so next time my pantry has room for them, I might try to make bubble tea with them.
I came by this recipe, but the result was more dough-y than flaky and crumbly as a scone should be, so I tweaked the recipe a bit to make rolls. Yummy: pillowy soft and slightly chewy in the middle!
These soft rolls are baked with baking powder, so no kneading and no resting needed (except for the pearls to soak). Next time I'll try to add the pearls to warm milk or warm the mixture up in microwave to see if the soaking process can be quickened. They should be eaten straight after baking as they dry quickly once baked (as all baking powder bakings). (Scroll down for the recipe.)
P.S. Please come check my Christmas Calendar later this week!
---
Keksin nämä mehevät pikasämpylät, kun etsin keinoja käyttää perunasuurimoita. (Helmipuuroa ei huvita syödä ihan joka päivä kuitenkaan. Ensi kerralla yritän tehdä niistä kuplateetä, koska helmisuurimothan ovat kuin tapiokahelmiä.) Finnamylin sivuilta löytyikin skonssiohje, josta sain aikaiseksi enemmänkin meheviä aamiaissämpylöitä kuin kuohkeita skonsseja. Sämpylät kohotetaan skonssien tapaan leivinjauheella, joten niitä ei tarvitse erikseen kohottaa. Tosin suurimoiden turvottamiseen menee n. 30 minuuttia. Yritän seuraavalla kerralla lisätä suurimot lämpimään maitoon ja jatkaa heti kun seos on jäähtynyt tarpeeksi TAI lisätä suurimot kylmään maitoon, mutta sitten lämmittää seosta mikrossa, josko sillä tavalla saisi sämpylämäisen lopputuloksen nopeammin. Tästä resepti ensimmäisen adventin aamuun: jos laitat helmet turpoamaan jo illalla, saat aamulla lämpimät sämpylät pöytään vartissa!
These soft rolls are baked with baking powder so no kneading, no resting needed! If you leave the pearls to soak in milk over night in fridge, you'll get fresh breakfast rolls in fifteen minutes!
Ingredients:
- 250 ml milk
- 250 ml Helmi potato starch pearls
- 200 ml all-purpose flour
- 2,5 tsp baking powder
- 1/2 tsp salt
- 2 tsp vegetable oil
Instructions:
- Mix starch pearls with and let them soak for 30 minutes.
- Mix flour with baking powder and salt.
- Heat up the oven to 225 C.
- Mix starch pearl-milk mixture with oil and add the dry ingredients. Try to mix as little as possible.
- Pat the dough to a flat disc, about 2 cm in thickness. Cut into 4-5 cm rounds with a glass or a round cookie cutter.
- Place the rolls onto a baking paper covered tray.
- Bake for 10-12 minutes.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Nämä pehmoiset sämpylät nostatetaan leivinjauheella, joten ei tarvetta vaivaamiselle eikä kohottamiselle! Voit laittaa suurimot turpoeamaan maitoon jo edellisenä iltana, jolloin aamiaissämpylät valmistuvat vartissa!
Ainekset:
- 2,5 dl maitoa
- 2,5 dl Helmi-suurimoita
- 2 dl vehnäjauhoa
- 2,5 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl suolaa
- 2 tl rypsiöljyä
Valmistusohjeet:
- Sekoita maito ja perunasuurimot. Anna turvota noin 30 minuuttia.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lämmitä uuni 225 asteeseen.
- Yhdistä kaikki aineet ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
- Taputtele taikina noin 2 cm levyksi ja painele lasilla tai pyöreällä muotilla halkaisijaltaan n. 4-5 cm sämpylöitä.
- Laita sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Paista n. 10-12 minuuttia.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment