Cabbage Beef Stir-fry with Noodles - Kaali-jauhelihapaistos nuudeleilla




There are now these lovely green fresh spring cabbages on the market, which is why you too should be cooking this dish now. Fresh spring cabbage is one of the foods I fall in love every spring. It's so yummy I might eat it plain while cutting it for dishes such as this. You can just quickly stir-fry it and season it with soy sauce and a touch of sesame oil to get a perfect side dish for anything (in my opinion). If you go a bit further, you'll get this yummy meal in no time. This dish reminds me of Finnish cabbage casserole, but is a way lot quicker to prepare as it isn't baked in the oven. You only chop cabbage and onion while you're frying the beef, cook the noodles and lastly stir-fry the vegetables, stir everything together and season it. Couldn't be any quicker. The spring cabbage gets this lovely bright green hue once it wilts on the pan.

The recipe has the combination of the three ingredients that I like very much in Japanese cuisine (soy sauce, roasted sesame oil and a touch of ginger). I love nikujaga, kinoko gohan and okowa (with mushrooms) and all those recipes have these ingredients in common. It has quite a lot of soy sauce, but no added salt, so the saltiness comes from soy sauce only and it will give that lovely umami taste to the dish.







Cabbage Beef Stir-fry with Noodles

Quick alternative to cabbage casserole, Asian-style.

Ingredients:
  • 100 g rice noodles
  • 300 g ground beef or pork
  • 1-2 tsp grated ginger
  • 4-5 Tbsp Japanese soy sauce (I use Yamasa)
  • ~700 g spring cabbage, cut into strips
  • 1 big onion, halved and cut lengthwise into thin slices
  • 2 Tbsp rapeseed or sunflower oil (or other vegetable oil for frying)
  • 1 Tbsp roasted sesame oil
Instructions:
  1. Bring a pot of water to a boil. Take the pot away from heat and cook the noodles according to the package. Drain the water and rinse the noodles with cold water to stop cooking. Leave aside.
  2. Heat up a large frying pan and brown the ground meat. Once cooked, add the ginger and 1 Tbsp soy sauce, and stir-fry until the seasonings are evenly covering the meat. Set aside.
  3. Using the same frying pan, add about 1 Tbsp vegetable oil, heat it up and add the onion. Stir-fry until translucent. Add as much of the cabbage as you can and continue stir-frying for a few minutes or until the cabbage turns bright green and slightly wilted. Season with about 1 Tbsp soy sauce and set aside.
  4. Stir-fry the rest of the cabbage using vegetable oil and season it with about 1 Tbsp soy sauce. Combine all the ingredients together in your frying pan and stir-fry until warm. (They should fit the pan now as the cabbage has wilted and gone down in volume quite a lot. If not, you can combine them in the pot you cooked the noodles and then heat as much of the dish as can fit your frying pan.)
  5. Check the taste and add more soy sauce if needed. Lastly, turn down the heat and season with roasted sesame oil.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Kaali-jauhelihapaistos

Pikavaihtoehto kaalilaatikolle aasialaiseen tapaan.

Ainekset:
  • 100 g riisinuudeleita
  • 300 g naudan tai porsaan jauhelihaa
  • 1-2 tl raastettua inkivääriä
  • 4-5 rkl japanilaista soijakastiketta (itse käytän Yamasaa)
  • ~700 g kevätkaalia, leikattuna suikaleiksi
  • 1 iso sipuli, halkaistuna ja leikattuna ohuiksi viipaleiksi
  • 2 rkl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
  • 1 rkl paahdettua seesamiöljyä
Valmistusohjeet:
  1. Kiehauta kattilallinen vettä. Ota se pois lämmöltä ja keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta nuudelit ja huuhtele ne kylmällä vedellä, jotta kypsyminen keskeytyy. Jätä esim. keittokattilaan odottamaan.
  2. Lämmitä suuri paistinpannu ja paista jauheliha. Kun se on kypsää, lisää raastettu inkivääri ja 1 rkl soijakastiketta ja sekoita mausteet jauhelihan joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan (laitan jauhelihan yleensä nuudelien päälle odottamaan).
  3. Lämmitä paistinpannulla n. 1 rkl ruokaöljyä ja kuullota sipuliviipaleet siinä. Lisää noin puolet kaalista (tai kuinka paljon sitä pannuun mahtuu) ja paista sekoitellen, kunnes kaali muuttuu kirkkaanvihreäksi ja pehmenee hieman. Lisää n. 1 rkl soijakastiketta ja kaada jauhelihan päälle odottamaan, sillä välin, kun kuullotat lopun kaalin ruokaöljyssä. Mausta myös loput kaalista n. 1 rkl:lla soijakatiketta.
  4. Yhdistä kaikki ainekset lopuksi vielä paistinpannussa ja sekoittele, kunnes kaikki ainekset ovat lämpimiä. (Jos kaikki ei mahdu paistinpannuusi, sekoittele ainekset kattilassa ja lämmitä sitten esim. kahdessa erässä paistinpannulla.
  5. Tarkista maku ja lisää soijakastiketta makusi mukaan. Sammuta lämpö ja viimeistele paahdetulla seesamiöljyllä.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts