Fish kedgeree - Seitikedgeree




After I found a kedgeree recipe from a Nigella Lawson cookbook, I've been cooking it several times: first according to the recipe, then I started making some slight changes, like substituting other fish for salmon or even using chickpeas or lentils (as in the original version made in India). With these adaptations this dish can be made very quickly and from basic pantry ingredients.

I like to cook the fish separately from the rice as I find it prevents too fishy a taste, but you could add it to the other ingredients too if you want to avoid washing up many pots.











Fish Kedgeree

This dish very easy and quick to make! Except for fresh coriander everything has a long shelf life so it's very handy to cook this. Nowadays I keep frozen pollock in my freezer and limes in my fridge. And even though the coriander really makes this dish exceptionally good, you can skip it in case you don't have it (or don't like it).

Ingredients:
  • 400 g (frozen) pollock (or other fish)
  • 100-200 ml water
  • a pinch of salt
  • 1 onion, diced finely
  • 2 Tbsp vegetable oil
  • 1 tsp ground coriander
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground turmeric
  • 2 kaffir lime leaves
  • 230 g (about 300 ml) basmati rice, uncooked
  • 500 ml vegetable broth (or 500 ml water + 1 bouillon cube)
  • juice and grated zest from 1 lime
  • a few drops Thai fish sauce, to taste
  • 4 eggs, hard-boiled and cut into wedges
  • lime wedges, to serve
  • fresh coriander, to serve
Instructions:
  1. Let the fish thaw slightly, so that you can divide it into 3-4 pieces (so that it will fit your pot).
  2. Bring the water to a boil, season with salt and add the fish pieces. The water should reach the fish pieces to about half a way. Poach the fish in slightly bubbling water until the flesh is cooked (depends on how frozen it is when you start poaching it. Mine is usually still quite deeply frozen, and it takes about 8-10 minutes).
  3. Heat up a frying pan with vegetable oil. Saute the onion until translucent. Add coriander, cumin and turmeric. Saute for 1-2 minutes or until fragrant.
  4. Add the rice and let it saute gently for a few minutes while stirring until it becomes translucent and shiny. Add the hot vegetable broth and kaffir lime leaves and cover the pan with a lid (or with foil). Bring to a boil and then lower the heat and simmer for 15 minutes. Turn off the heat and leave to steam for 5 minutes.
  5. When the fish is done, Remove the fish from the poaching water and flake it into smaller bits.
  6. Remove the kaffir lime leaves and fluff up the rice using a spatula or a fork. Season with thai fish sauce, lime juice and zest. Add the fish to the rice. Check the salt.
  7. Decorate the rice with egg wedges and fresh coriander. Serve lime wedges on the side.
Adapted from Nigella Bites.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.

Kala-riisipannu Kedgeree

Tämä herkullinen riisipannu on helppotekoinen ja kätevä ruoka viime hetken ruokaideaksi! Lähes kaikki ainekset säilyvät pitkään (tuoretta korianteria lukuunottamatta). Niinpä minulla on nykyisin aina seitiä pakastimessa ja limejä hedelmälokerossa, jotta voin kokata tätä. Suosittelen maustamaan tämän ruoan tuoreella korianterilla, mutta jos sitä ei sattuisi olemaan (tai et tykkää siitä), sen voi jättää poiskin.

Ainekset:
  • 400 g (pakaste)seitiä (or muuta kalaa)
  • 1-2 dl vettä
  • ripaus suolaa
  • 1 sipuli, hienonnettuna
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 2 kaffirlimetin lehteä
  • 230 g (noin 3 dl) basmatiriisiä (keittämätöntä)
  • 5 dl kasvislientä (tai 5 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio)
  • joitakin tippoja thai-kalakastiketta
  • 4 kananmunaa, kovaksikeitettynä ja leikattuna lohkoiksi
  • 1 limen mehu ja raastettu kuori
  • Tarjoiluun:
  • 1 lime, lohkoina
  • nippu tuoretta korianteria
Valmistusohjeet:
  1. Anna kalan sulaa hetki, jotta se on helpompi paloitella. Jaa 3-4 palaan niin että se mahtuu kattilaan.
  2. Kiehauta kattilassa pieni määrä vettä, mausta se suolalla ja laita jäiset kalapalat sinne hautumaan. Veden tulisi ulottua noin puoleen väliin paloja. Hauduta pienellä lämmöllä, kunnes kalan liha on irtonaista ja kypsää. (Minulla tähän menee noin 8-10 min, riippuen hieman, kuinka jäistä kala on.)
  3. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen öljy. Kuullota sipulia, kunnes se on läpinäkyvää. Älä anna sen palaa. Lisää jauhettu korianteri, juustokumina ja kurkuma ja kuullota kunnes pannulta nousee mausteinen tuoksu.
  4. Lisää riisi pannulle ja kuullota sitä hetki, kunnes siitä tulee läpikuultavan kiiltävää. Lisää kuuma kasvisliemi ja kaffirlimetin lehdet ja peitä pannu joko kannella tai foliolla. Kiehauta ja sitten laske lämpöä, jotta ruoka ei kiehu liikaa. Kypsennä noin 15 minuuttia hyvin pienellä lämmöllä ja sammuta sitten lämpöja jätä höyryttymään vielä 5 minuutiksi.
  5. Kun kala on kypsää, poista se haudutusvedestä ja riko sitä hieman haarukalla pienempiin paloihin.
  6. Poista kaffirlimetin lehdet ja pöyhi riisiä ilmavaksi haarukalla tai lastalla. Mausta kalakastikkeella, limen mehulla ja kuorella ja lisää kalapalat riisin joukkoon. Lisää tarvittaessa suolaa.
  7. Koristele ruoka kananmunalohkoin ja tuoreella korianterilla ja tarjoile se limelohkojen kanssa.
Lähde: Nigella Bites
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts