8 Dec 2016

Pinecone Cake - Käpykakku


I remember pinecone cakes (käpykakku in Finnish) from my childhood. I don't believe we ever bought one, but I remember gazing the intriguing looking pine cone shaped cakes on display. Pinecone cakes are baked into a pinecone shape, filled traditionally with sweet berry jam and buttercream and covered with chocolate marzipan. I wanted to create a Christmas version of it with slightly lighter taste. I got the inspiration for decoration from Pinterest and since I already had a recipe (from Pirkka) for a similar kind of roll cake, I used that as a base.




Pinecone cake


10-15 pieces

Roll cake:
4 eggs
1 yolk (save the eggwhite, you'll need it for frosting)
130 g (1,5 dl) sugar
50 g (n. 1 dl) corn or potato starch
15 g (n. 1/2 dl) cocoa powder
1 tsp cinnamon
1 tsp baking powder

Filling:
200 g cream cheese
150 ml cream
1-2 Tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar
100 ml frozen lingonberries

150-200 ml mashed lingonberries
~ 3-4 Tbsp sugar

Frosting:
100 g finely ground almonds
200 ml powder sugar
2 Tbsp cocoa powder
1 eggwhite
(almond liqueur or water)

almond flakes

1. Frosting: Mix ground almonds, sugar, cocoa and eggwhite together. Add more powder sugar or liquid, if needed. Wrap in clingfilm and let settle in fridge for at least 1 hour. Roll it into a thin layer between two clingfilms.

2. Roll cake: Beat eggs, eggyolk and sugar into thick, light foam. Combine the dry ingredients and add to egg foam through a sieve. Stir together. Spread on a baking tray covered with baking paper. Bake in 175-200 C for 8-10 minutes. Roll the cake into a loose roll with the baking paper, while it's still warm. Let cool.
 
3. Filling: Sweeten mashed lingonberries. Stir the cream cheese even. Whip the cream and stir together with cream cheese, sugars and frozen lingonberries.

4. Compile: Spread mashed and sweetened lingonberries on the cake and then the filling. Roll into a tight roll with the help of baking paper. Wrap in baking paper or foil and keep cool until serving.

5. Cut the roll into a pine cone shape and cover with rolled frosting. Decorate with almond flakes.



Puolukkainen käpykakku alias "piikkisika"


10-15 palaa

Pohja:
4 munaa
1 keltuainen (ota valkuainen säästöön, tarvitset sitä kuorrutukseen)
1,5 dl sokeria
50 g (n. 1 dl) maissitärkkelystä tai perunajauhoja
15 g (n. 1/2 dl) kaakaojauhetta
1 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl kermaa
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl jäisiä puolukoita

Pohjalle:
1,5-2 dl soseutettuja puolukoita
noin 0,5 dl sokeria

Kuorrutus:
100 g jauhettuja manteleita
2 dl tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 valkuainen
(mantelilikööriä tai vettä)

mantelilastuja

1. Kuorrutus: Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Lisää tarvittaessa joko tomusokeria tai nestettä. Kääri kelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti. Kauli kuorrutus kahden tuorekelmun välissä ohueksi levyksi.

2. Pohja: Vaahdota munat, keltuainen ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää vaahtoon siivilän läpi. Sekoita varovasti. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 175-200 asteessa noin 8-10 minuuttia. Rullaa pohja tyhjänä rullalle leivinpapereineen, kun se on vielä lämmin. Anna jäähtyä.

3. Täyte: Makeuta puolukkasose. Sekoita tuorejuusto notkeaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kermaan tuorejuusto, sokerit ja jäiset puolukat.

4. Kokoa: Levitä jäähtyneelle pohjalle puolukkasose ja sitten kermatäyte. Rullaa leivinpaperin avulla tiukaksi rullaksi. Kääri leivinpaperiin ja pidä viileässä tarjoiluun asti.

5. Leikkaa rulla kävyn muotoon ja levitä päälle kaulittu kuorrutus. Koristele mantelilastuilla.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...