Tricolour Vegetable Terrine - Raidallinen kasvisterriini

Have you already decided what to serve at your Christmas table? This terrine is an old Christmas favorite at my family's. As long as I remember, we've had a tricolour vegetable terrine at our Christmas table. My mother makes a version that has more spinach, but I've swapped it for broccoli mostly. You could serve it as is, or with cold fish or meat as an entree, or just part of the Christmas table.


Tricolor Vegetable Terrine

Makes one 18 x 8 x 5 cm loaf, serves 8-10 as an entree or a side dish

Orange layer:
250 g carrots
1 egg
75 g creme fraiche or sour cream
1/2 tsp salt
white pepper

White layer:
250 g parsnips
1 egg
75 g creme fraiche or sour cream
1/2 tsp salt
white pepper

Green layer:
200 g broccoli
50 g fresh spinach
1 egg
75 g creme fraiche or sour cream
1/2 tsp dried basil
1/2 tsp salt

oil, for greasing

Line a loaf pan with a piece of parchment (bottom and the long sides suffice) and oil it.

Cook all the vegetables separately in scarce water and blanch the spinach. Puree them separately (except broccoli and spinach together).

Preheat the oven to 175 C and boil some water (at least a litre).

Add the remaining ingredients to the three purees. Spread the purees into the loaf pan (I started with a green layer, but next time I will start with the orange one, I think) to create a tricolor terrine. Smooth the top with a spoon. Cover with a foil.

Put an oven pan (into which your loaf pan fits) in the prewarmed oven, put the loaf pan on it and fill with boiled water. Bake for 50-60 min. Remove from the water bath once it's ready and leave to cool.

Overturn the loaf onto a platter and unmold it. Remove the parchment.  Cover with plastic wrap or foil and refrigerate for at least 2 hours.


Raidallinen kasvisterriini

18 x 8 x 5 cm , 8-10:lle alkuruokana tai lisukkeena

Oranssi kerros:
250 g porkkanoita
1 muna
75 g creme fraichea
1/2 tl suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Valkoinen kerros:
250 g palsternakka
1 muna
75 g creme fraichea
1/2 tl suolaa
valkopippuria

Vihreä kerros:
200 g parsakaalia
50 g tuoretta pinaattia
1 muna
75 g creme fraichea
1/2 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl suolaaa

öljyä, voiteluun

Vuoraa suorakaiteen mallisen vuoan pohja ja pitkät sivut leivinpaperilla ja öljyä se.

Kypsennä vihannekset erikseen vähässä vedessä (ryöppää pinaatti pikaisesti ja jäähdytä se jääkylmässä vedessä, purista vesi hyvin pois). Soseuta erikseen (pinaatin ja parsakaalin voi soseuttaa yhdessä).

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja kiehauta vettä.

Lisää loput ainekset kasvissoseisiin ja levitä ne vuokaan kerroksittain (nyt aloitin vihreällä, mutta ensi kerralla kokeilen aloittaa oranssilla). Tasaa pinta ja peitä foliolla.

Laita vuoka isompaan uunivuokaan ja laita se esilämmitettyyn uuniin. Täytä uunivuoka kiehuneella vedellä. Kypsennä 50-60 minuuttia. Poista vesihauteesta ja anna jäähtyä.

Kumoa terriini ja poista leivinpaperi. Peitä kelmulla tai foliolla ja anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.

Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts