New but firm Christmas table favorites: Christmas Coleslaw

[I just love Christmas and its preparations, the festivity and the feel of waiting. How early do you begin to plan your Christmas menu? This post starts a series which present my additions to the traditions of Christmas table: New but firm Christmas table favorites. Let's start the countdown to Christmas, yey!!!]. 

Cabbage salads *heart* be it kale, red cabbage, spring cabbage... Red cabbage is my favorite around the Christmas time with its bright colors though I'm beginning to favour also kale with its lacy edges and dark green colour resembling holly. Holly in turn is a quintessential Christmas plant to me and looks so exotic (it doesn't grow in Finland), though apparently some Germans think of it as a weed (!). But now, back to cabbage.

I have two red cabbage salads I love and can't decide which is the best. This one is is adapted from Nigella Lawson. I'll try to find time to post the other one (from Elle Mat&Vin) later.

Scroll down for the recipe (in English and Finnish).

 

Christmas Coleslaw


600 g red cabbage (appr. half a small cabbage)
a small red onion (or 2 spring onion stalks)
1 Tbsp red wine vinegar
salt

Dressing:
2 Tbsp mango chutney or rhubarb compote
1-2 Tbsp mayonnaise
1 tsp curry powder (or garam masala)
2 Tbsp buttermilk or plain yogurt

lingonberries (or cranberries) to decorate

Shred the cabbage thinly (I like to use my food processor's slicing disc, but you can use a regular knife or even a cheese slicer / vegetable peeler instead). Halve the onion and slice into very thin half-moons. (If the onion seems to be aggressive, you can soak the sliced onion in cold water for 10-15 minutes to reduce acidity or you could also substitute spring onion in which case I would just sprinkle it on top of the ready salad.) Add vinegar and salt to cabbage and onion and rub them in. Leave to macerate for 15 minutes.

Meanwhile, mix the dressing. Add it to the salad and stir together. Check the seasoning. (Add the sliced spring onion on top). Decorate with lingonberries.


Joulun punakaalisalaatti


600 g punakaalia 
pieni punasipuli (tai 2 kevätsipulinvartta)
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa

Kastike:
2 rkl mangochutney'a tai raparperihilloketta
1-2 rkl majoneesia
1 tl curryjauhetta (tai garam masalaa)
2 rkl piimää tai luonnonjogurttia

Viipaloi kaali ohuesti (itse käytän monitoimikoneen viipalointiterää, mikä on mielestäni maailman helpoin tapa viipaloida ja raastaa, mutta voit käyttää myös ihan tavallista veistä tai kuorimaveistä/ juustohöylää). Puolita sipuli ja viipaloi se ohuesti puolikuiksi. (Jos sipulisi vaikuttaa kovin voimakkaalta, sitä voi liottaa kylmässä vedessä n. 10-15 minuuttia. Voit myös vaihtaa sen kevätsipulinvarsiin (jos näinkin kaudetonta vihannesta haluaa jouluna käyttää), missä tapauksessa ripottelisin sen salaatin päälle ihan lopuksi.). Lisää kaaliin ja punasipuliin viinietikka ja suolaa ja hiero yhteen. Jätä pehmenemään noin vartiksi.

Sekoita sillä välin kastike. Lisää se salaattiin ja sekoita yhteen. Tarkista maku. (Lisää viipaloitu kevätsipuli päälle). Koristele esim. puolukoilla.



Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts