Apple & Bean Ukishima





Last spring in Japan I remembered my love for making wagashi (Japanese traditional sweets) (yes, I know it's funny to forget one's passion) and I immediately wanted to start trying new techniques and recipes. I bought tons of new equipment (I will later do a post on those I promise!). After returning to Finland I still haven't tried making but a few wagashi. It's quite a lot of work if you are making them without readymade anko paste as you mostly need to prepare it first (happy you, if you can find it from a store).

Ukishima means a floating island in Japanese, but in terms of wagashi it means a type of steamed cake. You can bake it in a rectangular cake pan and then cut it into individual portions or you could also bake it in muffin cups. Muffin cups are especially handy if you haven't got a big steamer or a very small cake tin. Finnish milk cartons are actually a perfect size to make your own small cake mold for this: Cut one side off and cut the carton to suitable length (remember to leave extra for closing the other end).









Japanese Cake Ukishima Wagashi

Ukishima is a Japanese steamed cake. While some wagashi might seem very strange to Westerners, ukishima resembles Western cakes quite a lot. If you haven't tried any wagashi before, this is a good starting point. And it's glutenfree btw!

Ingredients:
  • 65 g apple, peeled and diced to 1 cm cubes
  • 1 tsp sugar
  • 1 Tbsp water
  • 1 egg, separated
  • 100 g shirokoshian (white bean paste)**
  • 15 g sugar
  • 40 g amanatto (sugar-boiled beans)***
Instructions:
  1. Line a small rectangular cake tin with baking paper.
  2. Prepare a steaming pot: add water at the lower part. Wrap a kitchen towel around the lid so that you make the knot on top of it.
  3. Put the diced apple, 1 tsp sugar and 1 Tbsp water to a microwavable bowl, cover with a cling-film and microwave on 600 W for 2 minutes. Take away the cling-film and let it cool.
  4. Mix the egg yolk to shirokoshian.
  5. Whisk the eggwhite until foamy, add sugar and whisk until soft peak stage.
  6. Fold the meringue gently into shirokoshian.
  7. Fold in the apple cubes and sugar beans (leave some for decorating).
  8. Pour the batter to the prepared cake tin. Arrange the rest of the apple cubes and beans on top.
  9. Put the tin to the steamer, cover with a lid and bring the water to a soft boil. Cook for 15 minutes. Test the doneness with a toothpick.
Adapted from かんたん!和菓子レシピ by 山崎 彩
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
** My recipe in in Finnish, but there are several anko recipes online (like this)
***You might amanatto from your Japanese grocery but if not, substitute them with either more apple or raisins or other dried fruit.

Japanilainen kakku Ukishima Wagashi

Ukishima on japanilainen höyrytetty leivos/kakku. Se muistuttaa länsimaisia kakkuja melko paljon, ottaen huomioon kuinka erilaisia wagashit muutoin saattavat olla. JOs et ole koskaan kokeillut wagasheja, ukishimasta on hyvä aloittaa. Ja huom! Se on gluteeniton :)

Ainekset:
  • 65 g omenaa kuorittuna ja paloiteltuna 1 cm kuutioksi
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • 1 kananmuna, eroteltuna
  • 100 g shirokoshiania (valkoista paputahnaa)
  • 15 g sokeria
  • 40 g amanatto -papuja ("sokeripapuja")**
Valmistusohjeet:
  1. Vuoraa pieni suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka leivinpaperilla.
  2. Valmistele höyrytyskattila: lisää vettä pohjalle. Kiedo keittiöpyyhe kannen ympäri niin, että solmu tulee kannen päälle (tämä estää veden pisaroimisen kakun päälle höyrytyksen aikana). Kiehauta vesi ja pidä kattila peitettynä kannella.
  3. Laita kuutioitu omena, 1 tl sokeria ja 1 rkl vettä mikron kestävään kulhoon ja peitä tiiviisti kelmulla. Kypsennä mikrossa (600 W) n. 2 minuuttia. Poista kelmu ja anna jäähtyä.
  4. Sekoita keltuainen valkoiseen paputahnaan.
  5. Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa "pehmeiksi huipuiksi".
  6. Kääntele valkuaisvaahto varovasti valkoiseen paputahnaan.
  7. Kääntele taikinaan omenakuutiot ja "sokeripavut" (säästä molempia hieman koristeluun).
  8. Kaada taikina kakkuvuokaan. Järjestele pinnalle säästämäsi omenakuutiot ja pavut.
  9. Laita vuoka höyrytysosaan, peitä kannella ja anna veden kuplia kevyesti. Kypsennä 15 minuuttia. Testaa kypsyys hammastikulla.
Lähde: かんたん!和菓子レシピ by 山崎 彩
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin ja on karkea arvio.
**Amanatto-papuja saattaa löytyä japanilaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista (itse olen tuonut omani Japanista, enkä ole nähnyt niitä Suomessa myytävän). Voit korvata ne lisämäärällä oenaa tai esim. rusinoilla tai muilla kuivatuilla hedelmillä.


Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts