Japanese Soufflé Pancakes
Japanese people love everything fuwafuwa, which means soft and fluffy. I just saw these online and thought they look so fuwafuwa that I had give these a try. And yum were they delicious. I so want to go and try the originals at Gram's Cafe or Shiawase no Pankeeki. Luckily I can do it quite soon!
I have timed the trip in hopes of seeing sakura and mankai (full bloom) to be exact. According to the national cherry blossom forecast, it seems to be quite early this year, so I'm a bit worried if we can see any of the full bloom.
As for the sakura, the timing is crucial with these pancakes too: if you overcook them, they will not be as soft and fluffy but more cake-like and if you undercook them, they will deflate and collapse. I suggest to prepare yourself for a bit of trial-and-error to find out the suitable cooking times for your pancakes. Happy cooking!
Cloud-soft and fluffy pancakes!!!
Ingredients:
- 5 Tbsp cake flour (or hakuriki-ko -flour)
- 1 1/2 Tbsp milk
- 1 Tbsp butter, melted
- 1/2 tsp vanilla extract
- 2 1/2 Tbsp granulated sugar
- 2 large eggs, separated
- (1/4 tsp cream of tartar, optional)
- oil, for frying
Instructions:
- Prepare the cooking rings: oil the insides or line them with baking sheet strips and oil the strips. (If you don't have metal rings, you can cut 3 cm strips from e.g. a milk carton. Wash and dry the strips. Attach each strip from its heads with a stapler to form a ring. Make at least 3 rings, so that you can cook 3 pancakes at a time.)
- Mix milk, melted butter, vanilla extract and egg yolks.
- Sift the flour to the mixture and stir them together.
- Whip the egg whites with cream of tartar and sugar until stiff peaks form.
- Fold one third of the whipped egg whites to the batter gently and then the rest of the eggwhites in two additions. Don't overmix. The more air is retained in the batter, the more fluffy pancakes.
- Warm up a teflon pan on mild heat (I used heat setting 4 (out of 9). Oil the pan with a kitchen paper soaked in oil. When the pan is warm, put the oiled cooking rings there and pour the batter to about halfway of the ring.
- Put about one teaspoon of water to the sides of the pan (so that the water doesn't touch the pancakes) and close the lid.
- Let the pancakes cook under the lid about 4-5 minutes or when they are risen and seem cooked on the surface. Open the lid and check if the surface is dry to the touch. Flip the pancakes (in their rings) over and continue cooking for a couple of minutes.
- Remove the pancakes from the rings. You can place them in prewarmed oven (100-125 C) while you cook the rest of the pancakes, but they are best and fluffiest when served straight away.
- If you use the same cooking rings for the next batch, remove the dough bits and oil them again.
- Serve with maple syrup or honey and berries.
*Nutritional information is based on average values and doesn't include oil used for cooking or the toppings.
Pilvenpehmeät ja kuohkeat pannukakut!!
Ainekset:
- 4 rkl vehnäjauhoa + 1 rkl perunatärkkelystä (tai 5 rkl hakuriki-ko -jauhoa)
- 1,5 rkl maitoa
- 1 rkl voita, sulatettuna
- 1/2 tl vaniljauutetta
- 2,5 rkl sokeria
- 2 kananmunaa, eroteltuna
- (1/4 tl kaliumbitartraattia, muutama tippaa sitruunamehua tai etikkaa)
- öljyä paistamiseen
Valmistusohjeet:
- Valmistele paistomuotit, jos sinulla ei ole metallirinkilöitä: Leikkaa esim. maitotölkistä sen koko korkeudelta muutaman senttimetrin levyinen suikale. Pese ja kuivaa se. Nido se päistään yhteen pyöreäksi rinkiläksi. Öljyä se sisäpuolelta tai laita sisälle leivinpaperisuikale.
- Sekoita maito, voi, vaniljauute ja keltuaiset.
- Siivilöi joukkoon vehnäjauho ja perunatärkkelys.
- Vaahdota valkuaiset ja sokeri "koviksi huipuiksi" (kun nostat vispilän, marenki jää suoriksi huipuiksi, eikä huippu taivu alaspäin). Jos sinulla on kaliumbitartraattia (cream of tartar), lisää myös se: se stabiloi valkuaisvaahdon. Voit käyttää vaihtoehtoisesti myös pari tippaa sitruunamehua tai etikkaa samaan tarkoitukseen.
- Lisää marenki kolmessa osassa taikinaan, varovasti käännellen, jotta marenki ei lässähdä. Älä sekoita liikaa. Taikinan tulee jäädä ilmavaksi.
- Lämmitä kannellinen paistinpannu miedolla lämmöllä (itse käytin asetusta 4/9). Voitele pohja öljyyn kastetulla paperilla. Kun pannu on lämmin, laita muotit sinne (omaan pannuuni mahtuu helposti kolme, jolloin saat myös sopivasti yhden hengen annoksen kerralla paistettua.
- Kaada taikina hieman yli puoleen väliin muottia. Laita n. 1 tl vettä pannun reunoille, mieluiten niin, ettei se koske muotteihin ja sulje kansi.
- Anna pannukakkujen kypsyä kannen alla n.4-5 minuuttia tai kunnes ne vaikuttavat kohonneilta. Avaa kansi ja kokeile onko pinta kuiva. Käännä pannukakut muotteineen ja paista vielä muutama minuutti.
- Irrota pannukakut varovasti muoteistaan. Voit laittaa ne esilämmitettyyn uuniin (125 C) odottamaan seuraavien pannukakkujen valmistumista, mutta parhailta ne maistuvat vastapaistettuina.
- Mikäli käytät samoja muotteja uudelleen, puhdista niihin mahdollisesti tarttunut taikina ja öljyä ne uudestaan.
- Tarjoa vaahterasiirapin tai hunajan sekä marjojen kanssa.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin, eikä sisällä paistamiseen käytettyä öljyä eikä lisukkeita.
Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!
Comments
Post a Comment