Lemon&Anchovy Potato Salad




Nowadays people in Finland don't cook potatoes a lot. Restaurant field has been a big buyer. Now as they are closed there's an abundance of potatoes in the market which is why some bloggers came up with the idea to collect potato recipes. This is my contribution for the cause. It's actually quite a suitable time of year to post this too as May Day is approaching. Potato salad is a traditional dish to serve on First of May.

I have many times substituted potatoes for pasta when serving traditional pasta sauces. Both boiled potatoes and pasta are quite dry so pasta sauces usually go well with boiled potatoes too. That's how I came up with the idea to combine the lovely lemon anchovy pasta from a Finnish cookbook Safkaa with potatoes. It is seriously good! If you think you don't like anchovies I urge you to try them! Here they are cut very small, almost to a paste which gives the salad the taste of umami.

If you like potatoes I've got you another potato recipe coming up soon!

Happy May Day!

Potato recipes from the archives:
German-style Potato Salad
Plokkfiskur - Icelandic Fish & Potato Mash
Smoked Salmon Potato Salad (aka Stockmann Deli copycat recipe)
Perunarieskat - Finnish Potato Flatbreads











Lemon Anchovy Potato Salad

Potato salad with the twist of lemon and anchovy.

Ingredients:
  • 1 kg potatoes
  • the zest and juice from 2 lemons
  • 1 small onion
  • 3 Tbsp cold-pressed rapeseed oil
  • 1 can (47 g) anchovies, oil discarded
  • 50 g parmesan, grated
  • 3 eggs
  • a handful of mixed fresh herbs (parsley, dill, basil, chives...)
  • salt and pepper
Instructions:
  1. Wash the potatoes and put them in a pot, cover with water and bring to a boil. Add salt (about 1 tsp per liter of water). Reduce the temperature until the water bubbles lightly and let the potatoes cook until done (usually it takes 25 minutes depending on the size of the potatoes).
  2. Boil the eggs for about 7-8 minutes, or until hard stage.
  3. Meanwhile, grate the zest from the lemons and juice them.
  4. Dice the onion finely, put it in a bowl and pour half of the lemon juice over to let it macerate.
  5. Dice the anchovies very finely. Chop the herbs. Stir the lemon zest, cold-pressed oil, most of the parmesan (save some for sprinkling on top), anchovies and herbs with the onion-lemon mix.
  6. When the eggs are done, peel them. You can either just halve them or you can cut them finely (but don't add them yet).
  7. Once the potatoes are done (don't overcook them), pour the water away and let the potatoes cool awhile without a lid so that the steam escapes. When they have cooled down a bit, peel them and cut them to chunks. Combine them to the dressing by gently folding so that you don't mash the potatoes.
  8. Add more lemon juice if needed and season with salt (and pepper) if needed.
  9. Fold the egg pieces in or just decorate with the halves and finish with the rest of parmesan.
  10. The salad can be served either while still warm or at room-temperature.
*Nutritional information is based on average values and is a rough estimate.
Sitruunainen perunasalaatti

Sitruunainen kirpeä perunasalaatti, jolle sardelli antaa ihanan merellisensuolaisen vivahteen. Muista käyttää nimenomaan sardellia (säilötty yleensä öljyyn) eikä anjovissäilykettä, joka ei ole "oikeaa" anjovista. Kyseessä on siis ihan erilaiset tuotteet. Sardellia myydään aika harvassa paikassa, omani löysin Hakaniemen kauppahallin jostain ruokaputiikista. Myös Stockmannilta olen niitä löytänyt.

Ainekset:
  • 1 kg perunoita
  • 2 sitruunan kuori ja mehu
  • 1 pieni sipuli
  • 3 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 purkki (47 g) sardellia, valutettuna öljystä
  • 50 g parmesania, raastettuna
  • 3 kananmunaa
  • kourallinen tuoreita yrttejä (mieluiten useaa sorttia) (persiljaa, tilliä, basilikaa, ruohosipulia...)
  • suolaa (ja pippuria)
Valmistusohjeet:
  1. Pese perunat ja laita kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä, niin että perunat juuri peittyvät ja laita kiehumaan. Kun vesi kiehuu, mausta vesi suolalla (n. 1 tl / litra vettä). Vähennä lämpöä, niin että vesi kuplii kevyesti. Keitä perunat kypsiksi, n. 25 min tai riippuen perunoiden koosta.
  2. Keitä munia n. 7-8 min.
  3. Raasta sitruunoiden kuori ja purista niiden mehu.
  4. Kuutioi sipuli pieneksi, laita kulhoon ja kaada päälle puolet sitruunamehusta ja jätä marinoitumaan.
  5. Pilko sardelli hyvin hienoksi (jopa lähes tahnamaiseksi). Pilko yrtit. Sekoita sitruunankuori, kylmäpuristettu rypsiöljy, suurin osa parmesanista (säästä osa viimeistelyyn), sardellit ja yrtit sipuliseokseen.
  6. Kuori kypsyneet munat. Halkaise ne tai leikkaa haluamasi kokoisiksi paloiksi (älä kuitenkaan lisää vielä salaattiin).
  7. Kun perunat ovat kypsiä (älä ylikypsennä), kaada vesi pois ja anna höyryn karata ja perunoiden jäähtyä hetken. Heti, kun pystyt, kuori ja paloittele perunat. Kääntele perunapalat varovasti salaattiseokseen (maut imeytyvät paremmin lämpimiin perunoihin, mutta lämpimät perunat hajoavat helposti).
  8. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua ja mausta suolalla (ja halutessasi pippurilla).
  9. Kääntele pilkottu kananmuna salaattiin tai jos leikkasit ne isommiksi paloiksi, koristele salaatti niillä. Ripottele loppu parmesan päälle.
  10. Salaatin voi tarjota lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
*Energiasisältö perustuu keskimääräisiin arvoihin.




Follow Kitchenfoxtales via Instagram, Pinterest and Facebook to not miss a post!

Comments

Popular Posts